Szülők feltétel nélkül – A feltétlen szeretet

Szeretném a figyelmetek ajánlani Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyvet. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Volt már a szó a feltételekhez kötött szeretetről. Most a feltétlen szeretettel fogunk foglalkozni. 

A feltétlen szeretet

 

Meg tudjuk tenni?

„Nem az a kérdés, megpróbáljunk-e törekedni a feltétel nélküli szeretetre. Nem kétséges, hogy meg tudjuk-e tenni. Mindig van hová fejlődni, de ettől még igyekezhetünk jobban tenni a dolgunkat. Meg tudjuk tenni, és meg is kell tennünk. A kérdés az, hogyan.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

A Szülők feltétel nélkül című könyvben arról olvashatunk, hogy minden pillanatban és minden nevelési helyzetben lehetetlen a feltétel nélküli szeretet megélni és kimutatni gyermekünk felé, viszont Alfie Kohn szerint törekedhetünk az ideális állapotra.

„Minél gyakrabban gondolkodunk ezeken, minél gyakrabban tűnődünk el azon, hogy amit teszünk és mondunk, azt vajon a gyerekeink feltételekhez kötött elfogadásnak fogják-e értelmezni (és ha igen, miért) annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy képesek leszünk megváltozni.” /Alfie Kohn/

Tegyünk fel kérdéseket magunknak!

A feltétel nélküli szeretetre épülő nevelés egyik fontos technikája Alfie Kohn szerint, hogy rendszeresen álljunk meg és tegyünk fel magunk kérdéséket. A módszer lényege az, hogy gondoljuk végig a mondatainkban vagy a cselekedeteinkben rejlő üzenetet. A szerző szerint nem nehéz teljesíteni ezt a feladatot és nagyon hasznos tud lenni.

„Ha nekem mondaná valaki azt, amit én mondtam a gyereknek – vagy ha velem tenné valaki azt, amit az előbb tettem -, akkor én úgy érezném, hogy az a valaki engem minden körülmények között szeret?” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

Ismét fel van adva a lecke! Elismerem, hogy ez a technika valóban hatásos és valóban elvezethet bennünket a feltétlen szeretet kimutatásához. Emellett viszont komoly önuralomra és önkritikára késztet, amit nem könnyű megvalósítani a valóságban.

Fogjuk vissza magunkat!

A Szülők feltétel nélkül című könyv Nyolcadik fejezetében több olyan témakört is érint a szerző, amiben érdemes lenne visszafogni magunkat:

    • kritizálás
    • fenyegetés
    • zsarolás
    • sikerre vagy kudarcra adott reakcióink

Ezeket a témákat részben már érintettük a kerülendő eszközökkel foglalkozó bejegyzésekben. Ez most abban más, hogy a szerző most bemutatja nekünk a követendő gyakorlatot. Azokat az elveket, amik segítségével a reakciónk nem azt sugallják, hogy csak bizonyos viselkedés esetén fogadjuk el gyermekünket.

„Adjunk hát nekik szeretetet (amire szükségük van), korlátlanul, fenntartások nélkül, különösebb ok nélkül. Figyeljünk rájuk, amilyen gyakran csak tudunk, a hangulatunktól és a körülményektől függetlenül. Tudassuk velük, hogy örülünk, ha velük lehetünk, hogy akármi is történik, ők fontos nekünk.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

A döntési lehetőségekkel fogunk foglalkozni legközelebb. Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a fenti téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban a gondolataidat!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?