Szülők feltétel nélkül – A sikerkényszer

A fülszövegben olvashatjuk, hogy Alfie Kohn a hagyományos, büntetésen és jutalmazáson alapuló nevelés legnagyobb kritikusa. Azt gondolom, hogy aki eddig eljutott velem a Szülők feltétel nélkül című könyvajánlókkal, számára a szerző ilyen jellemzése már bebizonyosodott. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Mielőtt megismerkednénk a feltétel nélküli szeretettel nevelés elveivel, Alfie Kohn még egy fontos témával kapcsolatosan szeretné megosztani velünk véleményét. Most a sikerkényszer írok Nektek. 

A sikerkényszer

 

Emelkednek a tétek

„Az idősebb gyerekek … egyre gyakrabban találkoznak azzal, hogy nemcsak engedelmeskedni, de sikeresnek is kell lenniük, nemcsak viselkedniük kell, de teljesíteniük is kell.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

Azt gondolom, hogy ezt a mondatot nem lehet megcáfolni. Igaza van a szerzőnek. Szerinte arra kellene törekednünk, hogy ne áldozzuk fel a gyerek jelenét a jövő érdekében.

„Kevés szülő elég bátor és független ahhoz, hogy jobban törődjön a gyermeke boldogságával, mint a sikerével.” /Erich Fromm – idézet a könyvből/

A Szülők feltétel nélkül című könyvből az is kiderül, hogy a teljesítménykényszer változik társadalmi osztályonként, de ez nem jelenti az, hogy csak a gazdag gyerekek érzik a nyomást.

„A lényeg az, hogy ilyen családokban a gyerekek úgy érzik, sikereket kell elérniük, ahhoz, hogy szeressék őket.” /Alfie Kohn/

Osztályozás

Alfie Kohn kifejti számunkra az iskolai osztályozással kapcsolatos véleményét is. Több kísérletet bemutat, amik bizonyítják a sikerkényszer károshatásait az iskolai tanulmányok függvényében. Elgondolkodtató mondatok olvashatunk itt.

„Segítenünk kell őket abban, hogy ne foglalkozzanak az érdemjegyekkel.” /Alfie Kohn/

A kudarctól való félelem

A Szülők feltétel nélkül című könyvben újra előkerül a gyermek önbizalma, csak most a teljesítménykényszer témakörében.

„Aki hisz önmagában, és alapvető meggyőződése, hogy ő jó ember, az nem fog ölbe tett kézzel lazsálni. Fikarcnyi bizonyíték sem mutat arra, hogy a feltétel nélküli önbecsülés lustaságot eredményezne.” /Alfie Kohn/

Alfie Kohn leírja nekünk, hogy ha a kudarctól való félelem a szeretetmegvonásból ered, akkor megakadályozza a gyermeket abban, hogy a legjobbat hozza ki magából. Vagyis igazából kontraproduktív módon járunk el.

„A versengés megakadályozza, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból a munka vagy a tanulás során.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

Legközelebb belevágunk a feltétlen szeretettel foglalkozó rész első fejezetébe. Tarts velem, és megtudhatod Alfie Kohn szerint mi tart vissza bennünket attól, hogy jobb szülők lehessünk!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy milyen tapasztalataid vannak a sikerkényszerrel kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?