Szülők feltétel nélkül – A túl nagy szigor

Haladunk tovább Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Eddig már több érdekes véleményéről olvashattunk a szerzőnek. Most ismerkedjünk meg szigorú fegyelmezéssel kapcsolatos gondoltaival. 

A túl nagy szigor

 

Önmagában is gond

Alfie Kohn feltett szándéka, hogy meggyőzőn bennünket a feltételekhez kötött szeretet káros hatásairól, illetve arról, hogy a gyakorlatban sokszor használt gyereknevelési eszközeink sajnos gyakran a szeretetünk feltételekhez kötöttségéről árulkodnak.

„A túlzott szigor önmagában is gond, ezért kapott önálló fejezetet ebben a könyvben.” /Alfie Kohn/

A szerző szerint, fontos lenne megértenünk, hogy tudunk úgy gyermeket nevelni és határokat szabni, hogy közben nem irányítjuk túlzottan és szigorúan az életüket.

A túlzott szigorral több gond is van, olvashatjuk a Szülők feltétel nélkül című könyvben. Az egyik az, hogy azt feltételezi, hogy a gyermek tudatosan viselkedik rosszul, a másik az, hogy az engedelmességet fontosabbnak tartja, mint a gondolkodást és a véleményalkotást. A harmadik az, hogy azt hisszük, hogy ha nem így teszünk, akkor elkényeztetjük a gyermeket.

„A társadalmunkban a gyereknevelés kapcsán nem az engedékenység a legnagyobb gond, hanem az engedékenységtől való félelem. Annyira félünk, hogy elkényeztessük a gyerekünket, hogy a végén túlságosan szigorúan fegyelmezzük őket.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

Szófogadás

A Szülők feltétel nélkül című könyvben az író arra hív bennünket, hogy gondolkozzunk el azon, hogy végsősoron mi készteti a gyermeket arra, hogy szó fogadjon.

Azt gondolom, hogy ez egy igazán izgalmas kérdés és Alfie Kohn hamar bebizonyítja számunkra, hogy a szófogadás valójában nem kikényszeríthető, ha pedig igen, akkor azzal komoly károkat okozhatunk.

„Többek között azért nem túl hatékony a szigorú, „tedd, amit mondok” -típusú nevelés, mert végső soron igazából nem tudjuk irányítani a gyerekek viselkedését, legalább is a legfontosabb területeken biztosan nem.” /Alfie Kohn/

Azt a szerző is beismeri, hogy vannak olyan körülmények és élethelyzetek, amikor a hagyományos értelemben vett szigorra van szükség, de a cél az lenne, hogy ilyenkor se vigyük túlzásba.

Két véglet

Alfie Kohn könyvében bemutatja nekünk, hogy a szigorú fegyelmezést követő szülők gyermekei körében végzett kutatások szerint: vannak közöttük olyanok, akik túlzottan engedelmesek, mások pedig túlzottan ellenszegülők.

Érdekes eredmény, amiről bővebben olvashattok a Szülők feltétel nélkül című könyv Harmadik részében.

„Mondhatjuk, hogy a szülő dolga az „irányítás”, ha azt úgy értjük, hogy az ő feladata egészséges és biztonságos környezetet teremteni, útmutatást adni, korlátokat szabni – nem feladat azonban feltétlen engedelmességet követelni, folyamatosan nyomást gyakorolni a gyerekre, vagy mindig mindent szabályozni. Sőt, talán paradoxonnak hangzik, de úgy is fogalmazhatnék, hogy nekünk arra kell törekednünk, hogy a gyerekünk át tudja majd venni az irányítást a saját élete felett.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

A fenyítés ártalmairól szóló fejezetet mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a szófogadással foglalkozó részről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?