Szülők feltétel nélkül – Döntési lehetőségek

Haladunk tovább Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyvet. A szerző úgy döntött, hogy a döntési lehetőségek annyira fontos téma, hogy külön fejezetet szentelt neki. Ezt mutatom most be Nektek. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok. 

Döntési lehetőségek

 

A döntés haszna

„A gyereknek folyamatosan és rendszeresen beleszólást kell engedni mindabba, ami velük és körülöttük történik.” /Alfie Kohn/

A Szülők feltétel nélkül című könyvben arról olvashatunk, hogy minden embernek joga, hogy beleszólhasson saját életének alakulásába. Alfie Kohn elismeri, hogy a gyerekek számára természetesen vannak helyzetek, amikor erre nincs lehetőség. Ennek ellenére jó lenne, ha alap lenne, hogy belevonjuk a gyermeket a döntésekbe, amikor csak tehetjük.

kép: Pixabay

 

Az előnyök között szerepel az önállóság, a nagyobb eséllyel betartott szabályok, a szülőktől kért tanácsok gyakorisága és a pozitív énkép.

Alfie Kohn arról ír nekünk, hohy több kutatás bizonyította már, hogy ha a gyerek folyton csak utasításokat követ, akkor sokkal kevésbé alakulnak ki a fenti előnyök és az önmaga élete feletti kompetencia érzése.

„Ne feledjük, hogy nem a korlátlan szabadság és a túlzó szigor között keressük a középutat. … Nem egy egyenes mentén kell elképzelnünk a lehetőségeket. Nemcsak az a kérdés, mennyi döntési lehetőséget adjunk a gyereknek, hogy a döntések hány százalékát bízzuk rá, hanem az is, mit tegyünk azért, hogy segíteni tudjuk őt a döntéshozatalban.” /Alfie Kohn/

Sokkal nehezebb

A szerző többször kifejti könyvében, hogy a tekintélyelvű és a minden megengedő nevelés sokkal egyszerűbb, kevesebb energiát és kreativitást igényelnek a szülőktől. Ez kifejezetten igaz a döntési lehetőségek átengedésének témakörére.

Ha egy helyzetre jól szeretnénk reagálni, akkor ahhoz gondolkodni kell és időt kell szánni rá. Vagyis a feltétlen szeretetre épülő nevelés melósabb és nehezebb, de megéri, emeli ki Alfie Kohn.

„Kismillió probléma adódik a családban, és nekünk mindig döntenünk kell az irányítás és a tanítás, a bizalmatlanság és a bizalom között, el kell döntenünk, hogy azt mutatjuk meg nekik, hogyan lehet erőből irányítani, vagy inkább igyekszünk nekik megtanítani felelősségteljesen gondolkodni. Döntenünk kell a gyors álmegoldások és a hosszú távú célok között.” /Alfie Kohn/

Azt gondolom, hogy ennek a mondanivalónak az igazságtartalmát könnyű belátni. Fel van hát adva a lecke!

Kerüljük el!

A Szülők feltétel nélkül című könyv Kilencedik fejezetében arról is ír nekünk a szerző, hogy ne ámítsuk a gyermeket. Kerüljük el az olyan szituációkat, amikor áldöntések elé állítjuk őt, vagy csak jelentéktelen helyzetek esetén engedjük meg neki a saját döntések meghozását.

Harmadszor pedig azt javasolja nekünk Alfie Kohn, hogy az gyermekünk életére vonatkozó határok és szabályok meghozatalába is vonjuk bele a gyermeket. Természetesen figyelembe véve a gyermek életkorát.

„Engedjük őket olyan döntéseket hozni néha, amelyek után esetleg kell egy-két nagy levegőt vennünk.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Tarts velem, és bemutatom Neked Alfie Kohn gondolatait a gyerekek nézőpontjával kapcsolatosan.

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy milyen tapasztalataid vannak a gyermek döntési szabadságával kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyv Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?