Szülők feltétel nélkül – Két kerülendő gyereknevelési eszköz

Alfie Kohn Amerikában neves írónak és gyerekneveléssel foglalkozó szakember számít. Sajnos csak kevés könyvét fordították le magyarra. Mi most a Szülők feltétel nélkül című könyvével foglalkozunk, ami egy igazán fontos témáról szól. Legutóbb a feltételekhez kötött szeretetről általánosságban írtam Nektek. Most a feltételekhez kötött szeretetre épülő nevelés két kerülendő eszközéről lesz szó. 

A szeretetmegvonás és a pozitív megerősítés

 

A szeretetmegvonás

A Szülők feltétel nélkül című könyvben arról olvashatunk, hogy a szeretetmegvonás egy olyan fajta büntetés, ami egyértelműen a feltételekhez kötött szeretettel történő nevelés egyik főpéldája. Hiszen ebben az esetben eltaszítjuk magunktól a gyermeket. Alfie Kohn igen kritikusan ír azokról a gyerekneveléssel foglalkozó könyvekkel, ami burkoltan vagy kevésbé burkoltan a szeretetmegvonás eszközét tanácsolják a szülőknek.

„Amikor elküldjük a gyereket a közelünkből, akkor a saját jelenlétünktől fosztjuk meg a figyelmünktől, a szeretetünktől. Lehet, hogy ebbe bele sem gondolunk. Sőt, nyilván minden szülő azt állítja, hogy ő a rendetlenkedés ellenére is szereti a gyerekét. De mint láttuk, a lényeg az, hogy a gyerek hogyan éli meg ezt a helyzetet.” /Alfie Kohn/

kép: Pixabay

 

A szeretetmegvonás működik

Azt biztosan lehet állítani, hogy a szeretetmegvonás módszere működik, ezért is tanácsolják ezt nekünk több gyerekneveléssel foglalkozó könyv szerzői. Alfie Kohn mégis arra hív bennünket, hogy próbáljuk meg elkerülni, mert lehet, hogy rövidtávon működik, de ilyenkor figyelmen kívül hagyjuk a hosszútávú hatásokat.

„A módszer valóban eredményes, aggasztó kérdés, hogy vajon mitől az.” /Alfie Kohn/

Arról, hogy pontosan mi a gond a szeretetmegvonással és milyen hosszútávú következményei vannak, a Szülők feltétel nélkül című könyv Második fejezetében olvashattok.

A pozitív megerősítés

Valószínűleg a szeretetmegvonás negatív következményeit könnyebb belátni, mint azt, hogy mi lehet a baj a pozitív megerősítéssel. Ugyanis Alfie Kohn könyvében a szeretetmegvonást és a pozitív megerősítést egy kalap alá veszi, vagyis mindkettőt károsnak és a feltételekhez kötött szeretettel való nevelés példájának tekinti.

„Ha „jutalomfalatot” ajánlunk a gyerekeknek, ha azt teszik, mit kérünk, az szinte mindig visszafelé sül el. És nem azért, mert rossz jutalomfalatot választunk, vagy mert rosszkor adjuk oda nekik. Hanem azért, mert alapjaiban helytelen az az elképzelés, hogy jutalmazással (vagy büntetéssel) próbálunk másokat megváltoztatni.” /Alfie Kohn/

Talán ezek után is furcsának tűnhet, hogy a pozitív megerősítés is kerülendő gyereknevelési elv, viszont a Szülők feltétel nélkül című könyvben Alfie Kohn valóban meggyőzően, részletesen és példákkal alátámasztva mutatja be számunkra azt, hogy mi a gond vele. Mind a mellett, hogy a pozitív megerősítés is működőképes gyereknevelési eszköz.

kép: Pixabay

 

A fejezet végén pedig újra kitér az önbecsülés kérdésére a szerző, amit általános felfogás szerint a pozitív megerősítéssel és dicsérettel lehet elérni. Alfie Kohn szerint ez is hibás feltételezés.

„Ha egy gyerek úgy érzi, hogy őt a szülei csak bizonyos körülmények között szeretik – márpedig a szeretetmegvonás és a pozitív megerősíts módszere általában ilyen érzést vált ki benne -, akkor nagyon nehezen tudja elfogadni önmagát.” /Alfie Kohn/

 

A következő részben a túl nagy szigorról írok majd! Tarts velem, hogy bemutathassam Neked Alfie Kohn gondolatait a szigorú fegyelmezéssel kapcsolatosan!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fent leírtakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?