Segítség, szülők lettünk! – Tartalom

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Gary Chapman: Segítség, szülők lettünk! című könyvet. Összesen egy bejegyzést fogok írni erről a könyvről, mert nagyon rövid és tömör a mondanivalója. A szerzőnek pontosan ez is volt a célja, mert tudja, hogy a kisgyerekes szülőknek nincs sok idejük olvasni. A könyv nem gyereknevelésről szól, hanem arról, hogy a gyerek érkezése után hogyan lehet a párkapcsolatot melegen tartani.

Hogyan tarthatjuk házasságunkat életben a gyerek(ek) érkezése után is?

 

A párkapcsolat alapjai

„Istennek nem az a szándéka, hogy a gyerekek érkezése miatt a házasság zátonyra fusson. Másrészt a gyerekek világrajövetele sem azt a célt szolgálja, hogy megerősítse a házasságot.” /Gary Chapman/

Gary Chapman könyvében ír arról, hogy önmagában egy gyerek érkezése nem tudja megmenteni egy döcögősen működő párkapcsolatot. A gyerek érkezése potenciális konfliktusforrás. A gyerek több munkát, több időt, több energiát és több pénzt igényel.

A szerző szerint azok a párok, akik a kommunikáció, megértés, szeretet és kompromisszumkészséget nem sajátították el a gyerekvállalás előtt, azoknak ezek nem fog automatikusan működni. A gyerek születése sajnos kiélezi a már fennálló problémákat. De nincs minden veszve, írja a szerző. Belefektetett energiával elindíthatóak a szükséges változások és a készségek megtanulásának folyamata, ha kellően motivált a pár.

„Biztosíthatom önt, mindez lehetséges. Önnek is van esélye arra, hogy boldog házasságban éljen, s ugyanakkor sikeres szülő legyen.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

A házasság, mint prioritás

Ez a fejezete arról szól, hogy ne hanyagoljuk el a párkapcsolatot a gyerek születése után. A szülői szerep mellett az anyuka továbbra is feleség, az apuka továbbra is férj. Figyelni kell rá, hogy az egyensúly meglegyen.

„El kell köteleződnie amellett, hogy házasságát prioritásként kezeli életében.” /Gary Chapman/

Gary Chapman szerint fontos, hogy vállaljuk a felelősséget azért, hogy feladatunk a kapcsolat gondozása. A fejezet végén található önismereti gyakorlatok segítenek abban, hogy elinduljon egy közös gondolkodás a pár között.

Hatékony időbeosztás

„A családi időbeosztás két alapkérdése: ki mit fog elvégezni, illetve mikor fogja azt elvégezni?” /Gary Chapman/

A gyermek érkezése után a mindennapokban elvégezendő feladatok mennyisége nem csökken. A párkapcsolat viszont csapatjáték. Gary Chapman szerint nem szabad hagyni, hogy egy ember vállát nyomjon minden. Szerinte közös időbeosztással és hatékony tervezéssel elejét lehet venni a kialakuló konfliktusoknak.

A könyvben gyakorlati tanácsokkal találkozhatunk. Az önismereti gyakorlatok pedig segíthetik a tervezés elkezdését.

Optimális családi költségvetés

A megszületett gyerek sok pénzbe kerül mire felnő. A HVG 2017-es számításai szerint egy egyke gyerek felnevelése 18 éves koráig akár 70 millió Ft-ba is kerülhet, két gyerek 40-40 millióba, a háromgyermekeseknek pedig 38 millió Ft-ba kerül egy-egy csemete. Ezek elég komoly számok. A Segítség, szülők lettünk! című könyvben az amerikai összegekkel találkozhatunk.

kép: Pixabay

 

Gary Chapman azt tanácsolja a pároknak, hogy alakítsanak ki egy optimális költségvetést. Tegyék fontossági sorrendbe a költségeket és/vagy növeljék a bevételeket.

„Hozza összhangba az anyagi forrásokat a prioritásokkal!” /Gary Chapman/

A fejezet végén található önismereti gyakorlatok elindíthatják a közös gondolkodást.

Nevelési módszerek

Gary Chapman praxisa során azt tapasztalta, hogy a párok közötti egyik leggyakoribb konfliktusforrás a gyerekneveléssel kapcsolatos elvek közötti ellentétek.

„Ez a fejezet segítséget nyújt majd abban, hogy gyermekük fegyelmezésének kérdésében a társával azonos nézőpontra helyezkedjen.” /Gary Chapman/

A szerző a fejezetben megfogalmaz három olyan alapszabályt, ami szerinte a gyereknevelés alapja. Az első a gyermek szeretetigények betöltése az 5 szeretetnyelv segítségével. A második a szabályok kialakítása. A harmadik pedig a gyerek bölcs döntésekre való nevelése.

A gyereknevelés csapatjáték. Ha a pár képes közös nevezőre jutni, akkor az jó a gyermeküknek, és megerősíti a kapcsolatukat. Az önismereti gyakorlatok jók lehetnek beszélgetésindítónak.

Az intimitás kulcsa

Gary Chapman szerint a pároknak tudatosítani kellene, hogy a kapcsolatuk gondozása fontos. Az intimitás nem egy statikus dolog. A gyerek megérkezése jelentősen csökkenti az intimitást, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani róla, emeli ki a szerző.

„Minden egészséges házasság alapja a mély, bensőséges közösség, szeretet, elismerés és tisztelet. Ezek összességéből bontakozik ki az intimitás.” /Gary Chapman/

A Segítség, szülők lettünk! című könyvben három lépéssel találkozhatunk, ami segíthet az intimitást újraéleszteni. Takarítsuk el a romokat, erősítsük meg az elköteleződést és éreztessük párunkkal a szeretetünket! Mindháromról bővebben olvashattok a könyvben. Az önismereti gyakorlatok segíthetnek az elindulásban.

 

Ezzel befejeztük Gary Chapman: Segítség, szülők lettünk! című könyvet. A következőkben Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv - Kamaszokra hangolva című könyvével megyünk tovább. Tarts velem továbbra is!

Kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy melyik témakör érintett meg Téged a legjobban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Segítség, szülők lettünl című könyvben olvasható.

Vélemény, hozzászólás?