A csecsemőkor nagy kérdései – Hasznos tudnivalók

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A Szuperdada sok tanácsát megismertük már az kisbaba első évével kapcsolatban. A könyv utolsó fejezete egy hasznos tudnivalókkal teli kisokos, ami egy igazán jó kis gyűjtemény, gyorsan kereshető információkkal.

Közérdekű információk

 

Táblázatok

Sok anyuka aggódik, hogy megfelelő ütemben fejlődik, hízik-e a gyermeke. A csecsemőkor nagy kérdései című könyv végén van négy percentilis táblázat, amit segítségképpen tudnak használni a szülők. A percentilis táblázat fiúkra és lányokra külön-külön mutatja a gyermek súly- és hosszfejlődésének normális ütemét. Segítségével megállapítható, hogy a gyerekünk súlya/hossza milyen az átlaghoz képest, illetve kiderülhet számunkra, ha kóros lemaradásról lenne szó.

kép: Pixabay

 

Oltások, betegségek, elsősegély

Szuperdada részletesen összeszedte nekünk a kötelező és javasolt védőoltásokat. Táblázatba foglalta a leggyakoribb betegségek tüneteit és a teendőket. Illetve hosszan részletezi az elsősegély nyújtás lépéseit vészhelyzet esetén. Ebben szerepel a mesterséges lélegeztetés és az elsősegély csomag elengedhetetlen alkotórészeinek felsorolása.

kép: Pixabay

Hasznos címek

Jo Frost útmutatása alapján, utolsó gyűjteményként a fordítók összeszedték a leghasznosabb magyarországi szervezeteket, címeket, telefonszámokat és honlapokat, ahol a könyvben szereplő témákkal kapcsolatban bővebb tanácsokat és információkat találunk. Nem tudom, hogy mennyire napra készek ezek az adatok. Viszont igazán praktikus segítség lehet.

 

Ezzel befejeztük Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyvet, amely a kisbabák első évéről szól. A következőkben Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv következik, ami kisgyermekek 1-5 éves időszakát mutatja be. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet, hogy az ilyen instant gyűjtemények valóban hasznosak-e vagy mindenki úgy is megnézni az interneten?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyv Negyedik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?