A csecsemőkor nagy kérdései – Megérkezett a baba!

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései külföldön nagy sikereket ért el. Tv műsorát 48 országban mutatták be, könyvei 15 nyelven jelentek meg. Számtalan szülőnek nyújtott már segítséget a gyerekek gondozásában. A szülés előtti időszak a várakozásról és a felkészülésről szól. Erről a korábbi írásomban olvashattok. A kisbaba születése után sok feladat vár a szülőkre.

Megérkezett a baba!

 

A Szuperdada három hónapos bontásban mutatja be nekünk a csecsemőkor nagy kérdéseit. Mindegyik fejezet felépítése azonos. Ugyanazokat a témákat veszi sorra az első három, a második három, a harmadik három és a negyedik három hónapban. Ezek a témák a szülőség, a fejlődés, a biztos háttér kialakítása, a gondozás, a biztonság, a fejlesztés és a felfedezés. Minden fejezetben van egy mintanapirend, ami támpontként szolgálhat a szülőknek.

Az első három hónap – Szülők lettünk!

Miután megszületik a baba mind a szülőknek, mind a kisbabának meg kell szoknia az új helyzetet. Idő kell mire kialakul a kötődés, és az anyuka szervezete fel tud épülni. Jo Frost arra biztatja a kismamákat, hogy „kényeztessék el” magukat és fogadjanak el minél több segítséget.

„Próbálj meg nem kiborulni azon, ha nem sikerül minden feladatot tökéletesen elvégezned. A csecsemőgondozásba is bele kell rázódni.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

 

Ezután a kisbaba testi és szociális fejlődéséről ír nekünk a Szuperdada. Külön felhívja a figyelmet azokra a pontokra, amikor mindenképpen orvoshoz vagy védőnőhöz kell fordulni.

A könyv lépésről lépésre bemutatja a szoptatás művészetét. Szó esik a tápszeres táplálásról, a büfiztetésről, a hasfájásról, a napirendről, az alvásról, a pelenkázásról, az öltöztetésről, a fürdésről, a körömvágásról, lázmérésről, a lakás biztonságossá tételéről és játékötletekről is. Szóval szinte mindenről, amire egy kezdő anyának szüksége lehet. Jo Frost biztosítja a szülőket, hogy ehhez a könyvhöz mindig fordulhatnak, ha még nincs gyakorlatuk az itt felsorolt dolgokban.

A második három hónap – Egyre könnyebben mennek a dolgok

„Kezdtek összehangolódni, így te mindig egy lépéssel a pici előtt tudsz járni. Nem csupán reagálni tudsz az igényeire, hanem elkezded kitalálni, mit szeretne. Lassan olyan szülővé válsz, aki nem csupán szeretne mindent tudni a gyerekéről, hanem valóban tud is!” /Jo Frost/

Ebben az időszakban már elkezd kibontakozni a csecsemő egyedi vérmérséklete. Elkezdődik a mozgásfejlődés. Ilyenkor már jó, ha van egy kialakult napirend, ami a szülőknek és a kisbabának is magabiztosságot ad. A második három hónapban a kisbaba szinte mindent a szájába több, így érdemes a biztonságra odafigyelni.

Ebben a fejezetben is szó esik a testi, szellemi fejlődésről, a csecsemő gondozásáról és a házon kívüli eseményekre való felkészülésről is. Gyakorlatilag az első három hónapban leírt információk kibővítéséről olvashatnak a szülők. Valamint szuper játékötletek vannak a fejezet a végén.

A harmadik három hónap – Fogzás és mozgásfejlődés

„Most egészen új szülői aggodalmakat ismersz meg. Eddig amiatt izgultál, eszik-e eleget és átalussza-e az éjszakát. Most az a fő gondod, nehogy kárt tegyen magában, vagy valami veszélyes dolgot tömjön a szájába. … Biztonságossá tetted a környezetet, de csak most fogod belátni, milyen fontos ez. Sok szülőnek ez csak ilyenkor kezd derengeni.” /Jo Frost/

Ez az időszak a rohamos mozgásfejlődésről szól. Az első fogacskák kibújása pedig az eddig jól alvó kisbabáknak is megnehezíti az éjszakákat. A család ebben az időszakban tud elkezdeni társas életet élni, játszótérre, baba-klubokba és zenés foglalkozásokra járni.

Jo Frost ebben a fejezetben külön kitér az anyukáknak a munkába való visszatérésére. Felsorolja a gyermek felügyeleti lehetőségeket. Igyekszik pro és kontra érveket is felsorakoztatni.

kép: Pixabay

 

Ezzel a három hónappal kapcsolatosan is végig veszi a könyv a korábbiakban leírt témákat. Nagy hangsúlyt fektetve a fogzásra, a szilárd ételek bevezetésére. Az öltöztetés és a fürdetésről szóló rész is hosszabb, mivel itt már egy örökmozgó csemetével kell „megküzdeni” a kívánt végeredmény eléréséhez. A lakás biztonságossá tétele olyan információkkal szolgál, amire talán nem is gondoltunk. És természetesen itt is vannak játékötletek, amik nekem a személyes kedvenceim.

A felügyelet mellett sírás

Jo Frost a harmadik három hónapra mutat be nekünk egy olyan módszert, amivel elaltathatjuk az ilyen korú kisbabákat. Ez a felügyelet mellett sírás módszere.

A lényege az, hogy a baba megtanuljon egyedül elaludni. A Szuperdada azt tanácsolja, hogy minden sírásra reagáljunk, vigasztaljunk, aztán jöjjünk ki a szobából. Majd ezt ismételgessük bizonyos időközönként. Először öt perc után, utána tíz perc, aztán húsz perc és így tovább.

„Stopperórára és eltökéltségre lesz szükséged. … Ha napközben megkap tőled mindent, amire szüksége van, akkor ez az aktív mellőzés nem egyenlő az elhanyagolással.” /Jo Frost/

Érdemes elolvasni a könyvben szereplő részletesebb leírást, és mérlegelni, hogy mennyire tudtok azonosulni ezzel a módszerrel.

A negyedik három hónap – Az elválás elkezdődik

„Most már sokkal nyugodtabb szülők vagytok, igaz? Ismeritek a gyereketeket, sőt ő is ismer benneteket. Ebben az életkorban valószínűleg még csak néhány szótagot mond, a testbeszéde és az arckifejezése azonban mindent elárul, pontosan lehet tudni, mit szeretne mondani. Azt is tudjátok, milyen módszerek válnak be nála, és mire van szüksége. Mindez együtt sokkal könnyebbé teszi az életeteket.” /Jo Frost/

Ebben az időszakban elkezdődik az elválás folyamata. Érzelmileg nem könnyű élethelyzet. A kisbabánál mutatkozhatnak a szeparációs szorongás jelei, az anyuka pedig nehezen engedi el őt, mert nehéz feldolgozni, hogy már nem csak tőle függ a gyermeke. Jo Frost ebben is igyekszik segíteni.

kép: Pixabay

 

Szó esik még a testi és szellemi fejlődésről, az etetésről, az elválasztásról, a cumiról, a csőrös pohárról, az első cipőkről és a mintanapirend mellett a határok kijelöléséről is.

Összefoglalás

Ez a négy fejezete adja A csecsemőkor nagy kérdései című könyv 70%-át. Én mindegyik fejezetről csak pár mondatot tudtam írni. Javaslom mindenkinek, akinek felkeltette az érdeklődését a könyv, hogy érdemes átolvasni és megfogadni a hasznos tanácsokat. Jo Frost így fogalmazza meg, hogy „ez a könyv minél gyorsabban és könnyebben hozzáférhető ismeretanyagot tartalmaz”. És tényleg olyan, mint egy instant kisokos. Minden témáról ír, jól kereshető, letisztult formában, röviden.

 

A következő részben a különleges helyzetekről írok majd nektek! Jo Frost megosztja velünk az örökbefogadással, az ikrekkel és a koraszüléssel kapcsolatos tanácsait! Tarts velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a felügyelet melletti sírás módszeréről! Mennyire tudsz azonosulni vele?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyv Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?