A csecsemőkor nagy kérdései – Várandósság

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Jo Fost: A csecsemőkor nagy kérdési című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A nagy kérdésekre és válaszokra szépen lassan fény derül. A Szuperdada könyve elején a kismamáknak szeretne segíteni hasznos meglátásokkal, hogy hogyan készüljenek fel életük egyik legnagyobb kalandjára.

A kisbaba születése előtt

 

Csak magabiztosan és pozitívan!

„Szeretném, ha megtanulnál magabiztos döntéseket hozni. A magabiztos döntés az, amellyel elégedett vagy. Pont.” /Jo Frost/

A Szuperdada igyekszik önbizalmat önteni a leendő szülőkbe. Szerinte rendkívül fontos, hogy magabiztosak legyünk, hiszen ezt a kisbabánk érzi rajtunk. Viszont azt Jo is elismeri, hogy nem lehet előre felkészülni mindenre.

„Menet közben fogsz rájönni arra, mit hogyan kell csinálni – folyamatosan tanulni fogsz! … Ne feledd, hogy minden szülő folyamatosan tanul.” /Jo Frost/

A félelmeink elfogadása is erősíti bennünket. Nagyon fontos, hogy a kismamák pozitívan gondolkodjanak. Itt is érvényes a bevonzás törvénye, vagyis arra összpontosítjuk, amit szeretnénk, ne arra, amit nem.

kép: Pixabay

 

Jo Frost azt javasolja a leendő anyukáknak és apukáknak, hogy üljenek le egy papírral és ceruzával és írják le maguknak, hogy milyen szülők szeretnének lenni! Aztán pedig osszák meg egymással a leírtakat. Sokat lehet tanulni ebből! Fontos, hogy az alapvető nevelési elvekben egység legyen a pár között.

Az első döntések

Egy kisgyermek világrahozatala felelősséggel jár. Az általunk hozott döntésekért vállalnunk kell a felelősséget. A kisbaba születése előtt sok megválaszolatlan kérdés vár ránk. Fontos, hogy felkészüljünk a csecsemő érkezésére.

„Az a fontos, hogy boldog, egészséges gyereket neveljetek, ehhez viszont együtt kell meghoznotok a szükséges döntéseket.” /Jo Frost/

Az egyik ilyen fontos döntés a névadás, amire a Szuperdada külön bekezdést szentel. Aztán sorra veszi a munkahellyel kapcsolatos döntéseket is. Ezeken kívül készített nekünk egy listát a kórházi csomagról, amit érdemes összekészíteni már jóval a szülés kiírt időpontja előtt.

Azért tetszik ez a fejezet nekem, mert olyan témákat dob fel, amire talán nem is gondolnak a leendő szülők, és így pedig biztosan beszélgetnek majd róla. Ezzel is erősíteni tudják kapcsolatukat és jobban felkészülnek a rájuk váró feladatokra.

kép: Pixabay

Alapfelszerelés

Az alapfelszerelések (ruhák, bútorok, higiéniai eszközök) felsorolása nagyon hasznos lehet a kezdő szülőknek, akik talán még csak sejtik, hogy mi mindenre lesz szükségük a kisbaba első éveiben.

„Soha senki nem állította, hogy a gyereknevelés olcsó mulatság, és ez különösen az első évre igaz, mert ilyenkor sok speciális eszközre van szükség, amelyeknek bizony megkérik az árát. … Gondolkozz reálisan!” /Jo Frost/

 

A kisbaba megérkezése utáni időszakról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy szerinted is fontos-e magabiztosság és a pozitív gondolkodás!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyv Első részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?