A kisgyerekkor nagy kérdései – Biztonság

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvét. Nekem anno sokat adott, amikor az először olvastam. A Szuperdada által összeállított háttértudást már elkezdtük megismerni. Itt olvashatod a korábbi írásokat. A következő részben hét sarkalatos témával foglalkozik a szerző. Az első ilyen a biztonságos környezet kialakítása.

Fő a biztonság

 

A biztonságos környezet

Jo Frost felhívja a figyelmet, hogy a legtöbb baleset otthon történik. Ezért elengedhetetlen, hogy biztonságos környezetet alakítsunk ki az otthonunkban. Ezek után végigviszi az olvasót a lakás egyes szobáin és igyekszik bemutatni minden olyan kockázati forrást, amire oda kell figyelni, ha egy kisgyerekkel lakunk együtt. Számomra ez a rész elég ijesztőre sikerült. Csak „erős idegzetűeknek” és nem paranoiás szülőknek ajánlom. J Anyaként azonnal felvillant bennem a piros lámpa, hogy mennyi mindenre nem figyeltem oda, és mi lesz ha… Ebben bele lehet örülni, szóval csak nyugi és logikusan próbáljunk meg gondolkodni.

„A gyerek számára a biztonságos környezet kialakítása soha véget nem érő folyamat, nem lehet egyszer letudni.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

Veszélyforrások

A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv részletesen bemutatja a biztonságos környezet kialakításának főbb lépéseit az egyes területeken.

Témák:

    • biztonság a konyhában, a hálószobában, a nappaliban és a fürdőszobában
    • a háztartásban gyakran előforduló mérgek felsorolása
    • biztonság vendégségben
    • biztonságos játékok ismérvei
    • biztonság a víz körül (lakásban és szabadban)
    • közlekedésbiztonság az utcán
    • biztonság az autóban
    • biztonság a napon
    • biztonság a háziállatok körül
kép: Pixabay

 

Igazán hasznos rész. Érdemes megfogadni a tanácsokat, de próbáljunk meg a realitások talaján maradni.

„Meg kell azonban találni az arany középutat a védelmezés és a fejlődéshez szükséges szabadság között.” /Jo Frost/

 

A következők sarkalatos téma a fegyelmezés! Tarts velem és megosztom veled Jo Frost a helyes viselkedés tanításával kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy szerinted mennyire lehet az arany középutat megtalálni a biztonságos környezet kialakításával kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?