A kisgyerekkor nagy kérdései – A dolgozó szülő

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései külföldön nagy sikereket ért el. Sok nyelvre lefordították és a Szuperdada tv műsorát is világszerte ismerik. Az szülők lelkével a korábbi írásomban foglalkoztunk. Vannak kisgyerekes anyukák, akik saját döntésből vagy kényszerűségből mennek vissza a munkavilágába. Ilyenkor persze nem szűnnek meg szülők lenni, és előfordulhat, hogy érzelmi kihívásokkal kell szembenézniük.

 

A dolgozó szülő

Egyensúly

A gyermekünk születése után változik a fontossági sorrend. Vannak olyan élethelyzetek, amikor döntést kell hozni a munkával kapcsolatosan.

kép: Pixabay

 

„Meg kell találnod az egyensúlyt. Át kell gondolnod, hogyan tudsz dolgozni, gyereket nevelni és egy családot összetartani. … Olyan felnőtté kell válnod, aki képes nemet mondani, amikor kérnek tőle valamit.” /Jo Frost/

A Szuperdada úgy gondolja, hogy ilyen helyzetben is meg lehet oldani az élet menedzselését, csak tervezésre, napirendre és kreativitásra van szükség.

Bűntudat

Jo Frost sok olyan családdal találkozott, ahol a dolgozó szülőt mardosta a bűntudat, amiért nem tud elég időt tölteni gyermekével. Lelkiismeret furdalása volt. Ezért folyton elnézte a helytelen viselkedést és ajándékokkal halmozta el a gyerkőcöt.

A szerzőnő ezekről az érzelmekről és lehetséges megoldásokról ír az olvasónak. Leírja, hogy hogyan lehet leküzdeni a bűntudatot, és minőségi időt tölteni a gyerekkel abban a kevés időben is, ami a hétköznapokon megadatik.

kép: Pixabay

Gyermekfelügyelet

Meg kell találni a mindenki számára legmegfelelőbb gyermekfelügyeletet.

„Lehet, hogy a körülményeiden nem tudsz változtatni, azt azonban megteheted, hogy azokra a kérdésekre koncentrálsz, amelyekben van döntési lehetőséged, és azokra a helyzetekre, amelyeket te tudsz alakítani.” /Jo Frost/

A Szuperdada végig veszi a lehetőségeket. Bemutatja az egyes alternatívák pro és kontra érveit. Illetve tanácsokkal látja el az olvasót, hogy mire érdemes odafigyelni. Igazán hasznos rész, sok olyan dolog van benne, ami elsőre talán nem is jut az ember eszébe.

Mi a helyzet a dadusra való féltékenységgel? Mi lehet tenni, amikor kétféle fegyelmezéssel találkozik a gyerkőc? Ezekre is találunk választ a könyvben. Látszik, hogy Jo Frost-nak sok tapasztalata van ezekkel a témákkal kapcsolatban.

 

A következő részben a gyermekek fejlődéséről és vérmérsékletéről írok majd nektek! Tarts velem, hogy a Szuperdada meglátásait bemutathassam neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a témával kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?