A kisgyerekkor nagy kérdései – A kisgyerek egy napja

Jo Frost könyveivel és népszerű televíziós műsoraival óriási nemzetközi elismerést vívott ki magának, munkáit világszerte sok nyelven olvassák és nézik. A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv igyekszik önbizalmat adni és segítséget nyújtani a szülőknek. Hiszen egy kisgyerek nevelése tele van örömmel és kihívással is. A könyvről szóló korábbi írásaimat itt olvashatjátok. A könyv harmadik részében a Szuperdada végig megy a napszakokon és a felmerülő legfontosabb kérdésekkel foglalkozik. Tanácsokat ad, hogy egészségesen és boldogan teljen el a nap mind a gyermek, mind a szülő számára.

A kisgyerek egy napja

 

Napirend

Jo Frost szerint sok szülő tart a napirendtől, mert valami merev rendszerre gondolnak. Pedig a napirend nagyon hasznos mind a szülők, mind a gyermekek számára. Ha van egy kialakult napirend, akkor könnyebb tervezni és rugalmasnak lenni.

„A napirend abban is segít, hogy racionálisabban gazdálkodj az időddel, hogy számításba tudd venni a családtagok igényeit. … A napnak van iránya és célja, így jobban beoszthatod az idődet.” /Jo Frost/

A könyvben szerepel egy mintanapirend, amit használhatunk alapnak. Fontos, hogy mindenki magának alakítsa ki a rendszert, hiszen minden családot egyedi körülmények jellemzik.

A következőkben a szerző végig megy a napszakokon. Az egyes napirendi pontokkal kapcsolatos tudását adja át az olvasónak.

Délelőtt

A reggeli rituáléba beletartozó egyik sarkalatos pont az öltözködés. Az önálló öltözés is egy folyamat, amit a szülő tanít a gyerekének. A Szuperdada ennek lépéseit mutatja be könyvében.

Az óvodában is tudják, hogy a reggeli után, délelőtt a legfogékonyabbak a gyerekek. Ezért „a reggeli után kezdődhet a játék és a fejlesztés”. /Jo Frost/

kép: Pixabay

 

A délelőtt lehet egy alkalom arra is, hogy más gyerekekkel találkozzunk. Jo Frost sok olyan praktikát sorol fel az olvasónak, amivel a kisgyerekek közös játékát lehet „kordában” tartani. A szocializáció is egy folyamat. Ki kell alakulnia a társas készségeknek. Minden gyereknek meg kell tanulnia közösen játszani és kivárnia a sorát. Ehhez viszont gyakorolni kell.

„A gyerekeknek meg kell tanulniuk kivárni a sorukat! … Alapvető szociális készség, hogy képesek vagyunk közösen használni a dolgainkat másokkal. Ezért véleményem szerint olyan helyzeteket kell teremteni, ahol ezt a gyerekek megtanulhatják.” /Jo Frost/

Délután

Korábban már volt szó a helyes táplálkozási szokások kialakításáról és a főétkezések fontosságáról.

Az ebéd után következik az alvás vagy csendes pihenő. A Szuperdada szerint ez rendkívül fontos a kisgyerek fejlődése szempontjából. Fontos az agyának, hogy megpihenjen.

A délutáni tevékenységek közül a szabadban való mozgást és a házimunkába való bevonást emelném ki nektek. Jo Frost szerint a gyereket mindennap ki kell vinni a friss levegőre mindegy, hogy milyen idő van, hogy „a gyerek legalább naponta egy órát mozogjon.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

 

A házimunkába való bevonáshoz pedig sok játékosságot és türelmet tanácsol a Szuperdada. Már egész kis korban vannak olyan feladatok vagy részfeladatok, amiket rájuk lehet bízni. Fontos, hogy a gyerkőc megtanuljon elpakolni maga után.

A takarítással kapcsolatban figyelmetekbe szeretném ajánlani a VIXI márkájú takarítóeszközöket. Ezek az eszközök mikroszálas anyagból készültek és vegyszer nélkül tisztítanak. Védve így a környezetet. Nekem többféle termékem van tőlük. Van két gyerektakarító szettem is. Ezekkel az eszközökkel vegyszermentesen tényleg játék a takarítás. Az gyerekeim nagyon élvezik és élményként fogják fel ezek használatát. Én itthon a zónázás technikáját próbálom alkalmazni inkább kevesebb sikerrel. (Bővebben ezen az oldalon olvashattok a zónázásról.) Ha összejön, akkor egy nap csak egy kis időt takarítok, de rendszeresen és ennyi időre a gyerekek is befoghatóak és tetszik nekik. Érdemes kipróbálni.

Este

„Az este a családi együttlét, a közös vacsora és az elcsendesedés ideje.” /Jo Frost/

A könyv hangsúlyozza a közös vacsora szükségességét. Legalább hetente néhányszor próbáljuk meg összehozni. A vacsora után következik az esti rutin, ami az elalváshoz készíti fel a gyereket.

Sarkalatos pontok a fürdés, a hajmosás és a körömvágás körüli harcok. A Szuperdadának ezekre is vannak praktikái.

Alvás

Ahhoz, hogy alvás könnyebben menjen, figyelni kell a nyugodt környezet kialakítására. Itt már nincs helye hancúrozásnak. Az esti mese olvasást én személy szerint nagyon fontosnak tartom. Nagyon jó személyes program szerintem. Nálunk minden gyerek választhat egy mesét. Szóval sok ideig tart, de szép lezárása a napnak.

kép: Pixabay

 

Jo Frost az alvással kapcsolatos kellékekre és gubancokra is kitér könyvében. A csecsemőkor nagy kérdései című könyvében bemutatta a felügyelet mellett sírás módszerét. A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvben igyekszik elhessegetni a módszerével kapcsolatos kritikákat. Azt vallja, hogy ez a módszer nem egyezik meg azzal, hogy hagyjuk sírni a gyereket. Ezért most már sírás időmérés mellet módszerként hivatkozik rá. A lépései semmiben sem különböznek az első könyvben olvashatótól. Az idősebb gyerekek altatásához pedig az elalvás, elalvás módszert mutatja be nekünk a szerző.

„Nem hagyom magára a síró gyereket. … A módszer sikerének másik kulcsa, hogy a kicsi sok szeretetet és figyelmet kapjon, s emellett kellő mennyiségű inger is érjen napközben.” /Jo Frost/

 

Az utolsó rész következik a könyvben. A csecsemőkor nagy kérdései című könyv utolsó fejezetéhez hasonlóan itt is hasznos tudnivalókat tartalmazó fejezetet mutatok be neked legközelebb! Tarts velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a napirendről, mint rugalmas rendszerről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Tizenegyedik, Tizenkettedik, Tizenharmadik, Tizennegyedik és Tizenötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?