A kisgyerekkor nagy kérdései – Alapkészségek

Haladunk tovább Jo Frost: A kisgyermekkor nagy kérdései című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A Szuperdada olyan tudást szeretne nekünk átadni, amivel jobban megérthetjük gyermekünket. Külön figyelmet szentel annak, hogy milyen fontos megtanítanunk a gyerekeknek az alapkészségeket.

 

A kisgyermek fejlődése

 

Vérmérséklet

Tracy Hogg: A suttogó titkai sorozatban már megismerkedtünk vérmérséklet típusokkal. Erről itt olvashattok.

Jo Frost is egyetért abban, hogy minden gyerek más. Arra buzdít bennünket, hogy ismerjük meg a gyermekünket, de óvakodjunk a skatulyázástól.

„Ha felméred a gyereked személyiségét, akkor tudni fogod, mikor kell nyomni a pedált, és mikor kell lazítani. … A hisztit csak akkor tudod kezelni, ha ismered a gyereked vérmérsékletét.” /Jo Frost/

Az alapkészségek

A Szuperdada felhívja a figyelmet a szülők felelősségére a gyermekük fejlődésében. Bemutatja az alapkészségeket, amiket a gyereknek el kellene sajátítani ebben a korban.

Az alapkészségek sikerélménnyel járnak a gyerkőc számára, a szülőknek pedig megkönnyíti az életét. Hiszen a kisgyerek egyre önállóbb lesz, egyre több mindent tud egyedül elvégezni. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora könnyebbség, ha a gyerkőc már egyedül öltözik, és nem nekünk kell mindent elvégezni helyette.

Jo Frost tanácsokkal látja el az olvasót, hogy hogyan tanítsa gyermekét az alapkészségekre, illetve hogy mit kezdjen a kudarccal járó frusztrációval és stresszel.

„Persze, hogy te ügyesebb és gyorsabb vagy. De nem ez a lényeg! Meg kell teremteni számára a lehetőséget a készségek begyakorlására.” /Jo Frost/

A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv részletezi a kisgyerekkor fejlődési szakaszait a mozgásfejlődés, a manipuláció, a beszédfejlődés, a szociális és érzelmi fejlődés és az alapkészségek területén. Igazán hasznos lista. Én több ponthoz tettem felkiáltójelet, amikor először olvastam a listát.

kép: Pixabay

A határok kialakítása

Szinte minden gyereknevelési könyv szót ejt a határokról, amiket nekünk szülőknek kell meghúznunk. Többféle vélemény lehet olvasni arról, hogy milyen mértékű korlátok kellenek a gyerkőc életében. Abban mindenki egyetért, hogy határokra szükség van. Egy fontos elv lehet az életünkben, hogy amit három éves korig elértünk a gyermekünknél, abból tudunk építkezni a következő időszakokban.

„A hatalmi játszmák hozzátartoznak a normális kisgyerekkori fejlődéshez. … Ezekhez a játszmákhoz idő kell – néha nem is kevés. Sok szülő hangoztatja, hogy neki erre nincs ideje, ezért inkább enged. Ami első pillantásra egyszerűbbnek tűnik, hosszú távon azonban káros.” /Jo Frost/

A gyerek fejlődésének sikerlistája

kép: Pixabay

 

A fejezet végén található egy hasznos tanács, amit érdemes kipróbálni. Jo Frost úgy hívja ezt, hogy a gyerek sikerlistája. A korábban említett és felsorolt fejlődési listából válasszunk ki egy párat, ami a gyermekünk életkorának megfelelő. Ezek olyanok legyenek, amiket szeretnénk elérni vagy megtanítani neki. Készítsünk saját listát a gyerkőcnek, amin mindig csak egy feladatra összepontosítunk és pipáljuk, ha elértük a kívánt eredményt.

 

A Szuperdada biztonsággal kapcsolatos tanácsait mutatom be Nektek legközelebb! Tarts velem, hogy megismerjük Jo Frost tapasztalatát ezzel a témával kapcsolatban!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz az alapkészségek elsajátításáról és a határok kialakításáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?