A kisgyerekkor nagy kérdései – Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozási szokások kialakítása. Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyve ezzel a témával is foglalkozik. Az írónő szerint a szülőknek kötelessége, hogy lefektessék az egészséges alapokat már kisgyerekkorban. Mivel a gyermek teljesen ki van szolgáltatva a felnőtteknek, felelősségünk van, hogy mit vásárolunk és milyen ételeket adunk a gyerekek szájába. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok.

 

Az egészséges táplálkozás

 

Étkezési alapelvek

A helyes étkezési szokások kialakításához megfelelő helyszín és kellékek kellenek. A Szuperdada megosztja az olvasóval az etetőszék-ülésmagasító és a cumisüveg-pohár témákkal kapcsolatos tanácsait.

„A siker kulcsa minden étkezésnél a TVA: Tálalás, Változatosság és Adagolás.” /Jo Frost/

A könyvben szerepel egy felsorolás, amit egy dietetikus állított össze, a 2 és 4 éves kor közötti gyerekek napi élelmiszer és tápanyag szükségleteiről.

kép: Pixabay

 

Mi tegyünk akkor, ha gyermekünk nem szeret enni, nem szeret új ízeket kipróbálni?

Jo Frost felhívj a figyelmet, hogy sokszor a rossz evés mögött a szülők nem megfelelő viselkedése áll.

„A szülők nevelnek a gyerekből „finnyás” evőt, meg olyat, aki „csak a makarónit eszi meg”. … A gyerek étkezési szokásait te alakítod, ami azt is jelenti, hogy akár egészségesen táplálkozó gyereket is tudsz nevelni.” /Jo Frost/

A helyes étkezési szokások kialakításához támpontokat kaphatunk A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvből. Nagyon hasznos, érdemes átolvasni és megfogadni a tanácsokat. A legfontosabbak szerintem, hogy a család legalább egyszer egy nap együtt étkezzen, illetve, hogy az étkezések helye mindenképpen az asztalnál legyen. Ha ezekre odafigyel az ember, akkor sok harctól tudja megóvni magát.

A változatos ételekkel és a menütervezéssel kapcsolatban figyelmetekbe szeretném ajánlani A konyhapénzből nyaralás című könyvet és Facebook oldalt. Nagyon hasznos tippeket lehet innen kapni. Én már lassan másfél éve alkalmazok pár fogást, amire Fa Kinga tanított, és tényleg jóval könnyebb az életünk menedzselése azóta.

Rágcsálnivalók

„A három főétkezés a reggeli, az ebéd és vacsora. Ám mivel a gyereknek egész nap szüksége van táplálékra, legalább két kisétkezést is be kell iktatni a főétkezések közé. Mint már említettem, ez nem nassolás.” /Jo Frost/

Érdemes uzsonnára és tízóraira is egészséges ételeket adni. Hiszen az egészségtelen ételek egyáltalán nem tartalmazzák a megfelelő tápanyagot. Az egészséges rágcsálnivalókról találunk egy listát a könyvben.

kép: Pixabay

 

A Szuperdada szerint, ha a gyerkőc egész nap nassolhat, akkor nem lesz eléggé éhes ahhoz, hogy a főétkezéseket megegye. Így csak a nem megfelelő táplálékokhoz jut hozzá, és kialakulnak a rossz evési szokások.

„Ha felelősségteljesen állítottad össze a gyerek étrendjét, akkor bátran adhatsz időként neki egy kis édességet.” /Jo Frost/

 

A kisgyerekkort érintő utolsó sarkalatos pont következik a könyvben. Szó volt már a biztonságról, a fegyelmezésről, a játékokról, a változások kezeléséről, a szobatisztaságról és a helyes táplálkozásról. A Szuperdada most a gyerekkel való kimozdulásokkal kapcsolatban szeretne tanácsokat adni. Erről írok nektek legközelebb. Tarts velem!

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy nektek mennyire sikerült helyes táplálkozási szokásokat kialakítani!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?