A kisgyerekkor nagy kérdései – Fegyelmezés

Jo Frost az egyik legelismertebb gyereknevelési szakértő az Egyesült Királyságban. Tv műsora is van, ahol bemutatja, hogy hogyan dolgozik dadusként a családoknál. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatát szeretné az olvasóval megosztani A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. A sarkalatos témák közül a fegyelmezés következik.

Fegyelmezési módszerek

 

A szülők felelőssége

A szülők feladata és felelőssége megtanítani gyermeküknek azt, hogy mi a helyes viselkedés. A későbbi évek sikerét a kisgyermekkorban elért eredmények határozzák meg.

„A kisgyermekkori fegyelmezés fontosságát nem tudom eléggé hangsúlyozni. Ezek az évek vízválasztók. … Akár hiszed, akár nem, a gyerekeknek szüksége van szabályokra! Korlátok között érzi magát biztonságban!” /Jo Frost/

Nagyon fontos, hogy az anyuka és apuka között egyetértés legyen az alapvető kérdésekben. Törekedjünk arra, hogy lefektessünk alapszabályokat, amiket mindenképpen szeretnénk megtanítani a gyermekünknek.

A szabályok

„Vannak szülők, akik nem hisznek ebben, és váltig állítják, hogy „az én gyerekemnek ilyen a természete”. Tévednek. Ha a gyerek nem tud viselkedni, az azért van, mert nem tanították meg a helyes viselkedés alapszabályait. … Ne feledd: a gyerek csak a szabályok megszegése és a következetesen átélt következmények révén érti meg, mit kell tennie és miért.” /Jo Frost/

A szabályok kialakításakor a Szuperdada szerint érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerek ismétlésből tanul, illetve hogy amikor először csinál valami rosszat, az még nem baj, hiszen még nem tudta, hogy mi a szabály. „Csak akkor tudja, hogy létezik egy szabály, ha egyszer megszegi.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

 

Jo Frost szerint fontos, hogy ha kialakítasz egy szabályt, akkor azt gondold komolyan. Először csak figyelmeztesd, aztán pedig légy következetes. Ilyenkor érdemes megőrizni a hidegvérűnket. Az írónő szerint a pofon egyáltalán nem jó fegyelmezési eszköz. „A pofon mindig frusztrációból és haragból fakad. … Nem helyettesíti azt, amit ki kell mondani!” /Jo Frost/ Szerinte mindig bocsánatot kell kérni, amikor eljár a kezünk. Van esély a hibát korrigálni.

A büntilépcső

A tv sorozatból is jól ismert módszer a büntilépcső. A Szuperdada szerint ez egy igen hatékony módszer a helytelen viselkedés megszüntetésére. A büntilépcsőn annyi percet kell ülnie a gyereknek, ahány éves. Ezt érdemes következetesen betartani és végigmenni a büntilépcső módszer minden egyes lépésén. Ezt a könyvben találjátok meg részletesen.

„Ne feledd, hogy nem a lépcsőnek van varázsereje, hanem annak, amit magadból kihozol az egész folyamatban. Légy türelmes és kitartó.” /Jo Frost/

A dacos gyerek és a nyafogás

Gyereket nevelni nem könnyű. Ha az lenne, nem okozna gondot a fegyelmezés. A kisgyerekkor nagy kérdései könyv hasznos kézi könyv lehet a szülők számára, ha fegyelmezési problémáik vannak. Sok szempontból általános érvényű szabályok és módszerek vannak benne, amit megpróbálhatunk a gyakorlatban is használni.

„A sarkadra kell állnod, és meg kell mutatnod neki, hogy te vagy a tekintély, te irányítasz. … Meg fogja érteni, hogy bizonyos dolgokban nem fogsz változtatni a szabályokon. Tudni fogja, hogy mit szabad és mit nem, ahogy azt is, milyen következményekkel jár a szabályszegés.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

 

A Szuperdada szerint a nyafogásnak semmiképpen sem szabad engedni. Érdemes megvárni, amíg valamit rendesen kér a gyerkőc. A nyafogásra pedig nem reagálni. Ellenkező esetben csak megerősítjük, hogy nyafogással elérheti, amit akar.

 

A következőkben megyünk tovább A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvben! Tarts velem, és megtudhatod Jo Frost milyen tanácsokkal látja el a családokat a játékokkal és az ingergazda környezettel kapcsolatosan!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a büntilépcső gyakorlatával kapcsolatban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?