A kisgyerekkor nagy kérdései – Házon kívül

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv hét nagy témát mutat be az olvasónak részletesen. A korábbi írásaimat itt olvashatjátok. A most következő az utolsó témakör. Mire figyeljünk oda, amikor házon kívüli programokat szervezünk? Hogyan menjünk el vásárolni? Mit készítsünk össze, ha hosszabb autóútra vagy repülésre készülünk? A Szuperdada ezekben is segít nekünk.

Házon kívül

 

Tervezés

„Ne feledd, hogy minden, amit otthon csinálsz, felkészülés a házon kívül töltött időszakra. Ha reálisan felméred, mit várhatsz el a gyerekedtől, akkor könnyebben elérheted, hogy problémamentesen teljen az időtök házon kívül is. … A körültekintő tervezés a vidám kaland előfeltétele, legyen szó akár a házatok környékén tett sétáról, akár világ körüli utazásról.” /Jo Frost/

Mielőtt az ember elindul egy kisgyerekkel, sok mindent át kell gondolni, meg kell tervezni. Amikor még csecsemő egy sereg dolgot kell összepakolni a pelenkázó táskába. Amikor nagyobb lesz talán könnyebb, hogy a saját lábán jár és kevesebb dolgot kell magunkkal vinnünk.

kép: Pixabay

 

Én nagyon szeretem azt az időszakot, amikor elmegyünk a játszótérre gyalog, vagy amikor motorozni, futóbiciklizni megyünk a közeli térre vagy utcákba. Persze vigyázni kell, de ilyenkor szabadon mehet a gyerek amerre akar. Felfedezheti a világot. Kavicsot gyűjthet. Kutyusokat láthat. A játékszabályok itt is adottak. Meg kell állni, ha a felnőtt azt mondja, és nem szabad túl messzire menni. Ezt meg kell tanítani neki. Mi a harmadik gyerkőccel jutottunk ki legkevesebbet ilyen szabad sétálásokra. Így sajnos vele a legnehezebb megértetni, hogy álljon meg, ha én azt mondom. Szóval tapasztalatból úgy gondolom, hogy ezt is gyakorolni kell.

Vásárlás

Gyerekkel vásárolni nem túl könnyű. Amíg a babakocsiban ült legalább ott maradt, és lehetet hová pakolni. Amikor már a saját lábán jár, minden érdekli, mindent megfog és elszalad. Ez kész rémálom tud lenni. Sokszor az az érzése az embernek, hogy mindenki őket nézi. A finomságokért való könyörgésről még nem is beszéltünk.

Én személy szerint rászoktam az online bevásárlásra. Hiszen egy ekkora családnak bevásárolni elég hosszadalmas folyamat, így pedig házhoz hoznak mindent.

„A gyerekek mindig mindent meg akarnak kapni, ami a szemük elé kerül. A legtöbb szülő minden egyes bevásárlás alkalmával vesz valami édességet a gyereknek, csak hogy megússzon egy nagyjelenetet. … Fontos, hogy megtanulja, hogy nem kaphat meg mindent, amit akar.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

Utazások

A Szuperdada a rövidebb és hosszabb utazások gördülékenyebbé tételével is foglalkozik. Tanácsokkal látja el a szülőket az autóval, a repülővel és a vonattal történő utazások megkönnyítésével kapcsolatban. Igazán hasznos rész. Érdemes átolvasni.

„Nem egyszerű feladat lekötni egy kisgyereket a hosszú úton. Legyen kéznél többféle játék.” /Jo Frost/

Nálunk nagyon bevált, hogy az autó rádiójába beletettünk egy SD kártyát, ami tele van a gyerekek által szeretet mesefilmek zenéjével, Gyrllus Vilmos, Halász Judit dalokkal és hangoskönyvekkel. Így szerintem sokkal élvezetesebbé tehető az utazás. Persze, ha a szülőket nem idegesíti a gyerekzene. J

 

Ezzel befejeztük Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv második részét. A következőkben a kisgyerek napjával fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a bevásárlás és a hosszabb utakra való felkészüléssel kapcsolatban! Jó lenne sokféle praktikát olvasni, ami más családoknál bevált.

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Tizedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?