A kisgyerekkor nagy kérdései – Játékos fejlesztés

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv A csecsemőkor nagy kérdései után a 14 hónapos kortól az 5 éves korig tartó időszakra koncentrál. Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg azokat a sarkalatos témákat, amik a Szuperdada szerint égetőek a kisgyerekes élethelyzetben. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A mostani bejegyzésben a játékokról és az ingergazdag környezet kialakításáról írok nektek.

Játékos fejlesztés

 

 Az ingerek

A kisgyerekkor nagy feladata, hogy a gyerkőc szellemileg és testileg fejlődjön. A hallás, a látás, a nagymozgások és a finommozgások területén kell fejlődnie ebben az időszakban. Ezek a területek nem vállnak el egymástól élesen. Hiszen a gyermek játék közben és az egyes tevékenységek során nem biztos, hogy mindig csak az egyik területen kap ingereket. Az ingerek stimuláljak az agyának a megfelelő területeit. Nekünk ezeket a stimulációkat kell ösztönöznünk, hogy a gyermekünk megfelelően fejlődjön.

A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv részletesen bemutatja az olvasó számára a hallás, a látás, a nagymozgások és a finommozgások fejlesztésének lehetőségeit.

„Ezek a területek célzott tevékenységekkel fejleszthetőek, így segítheted gyereked szellemi és testi fejlődését, felkészítheted az iskola követelményeire.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

 

Igazán jól használata ez a rész a könyvben. Sok okos gondolat és tanács van benne. A témával kapcsolatban szeretném figyelmetekbe ajánlani a Gyereketető nevű honlapot. Sárosdi Virág gyógypedagógus-logopédus és hat gyermek édesanyja. Rengeteg játék ötletet lehet találni ezen az oldalon és Facebook csoportban. Akkor tudod letölteni a játékokat, ha feliratkozol a Gyereketető hírlevelére. Én kapom a hírleveleteket és sok játékot elkészítettünk már a gyerekekkel. Szeretik őket és jó minőségi idő az életünkben.

Virág a játékötleteken kívül szuper tanfolyamokat is készített szülőknek és  pedagógusoknak. Ezek közül én már sokban részt vettem. Van például koncentráció fejlesztő, finommotorika és iskola felkészítő tanfolyam is. Tényleg meleg szívvel tudom ajánlani ezeket Nektek.

 

kép: Gyereketető

 

Ingergazdag környezet

A Szuperdadának az a tapasztalata, hogy sok rosszalkodás abból ered, hogy a gyerek unatkozik. Arra buzdítja a szülőket, hogy teremtsenek a gyermeküknek megfelelő ingergazdag környezetet otthon vagy vigyék ki őket a szabadba. Nyilvánvalóan itt sem szabad túlzásokba esni.

„Ha nem kötöd le a gyereked figyelmét, majd ő elszórakoztatja magát. De nem biztos, hogy az neked tetszeni fog.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

Játékvásárlás

Jo Frost a játékvásárral kapcsolatban is tanácsokkal látja el a szülőket. Készített egy listát, hogy az egyes korosztályoknak, milyen játékokat ajánl. Igazán hasznos rész!

Végül pedig a számítógéppel és tv-vel kapcsolatos gondolatait is megosztja velünk a Szuperdada.

„Általános szabály, hogy olyan játékot keress, amely egy kicsit meghaladja a gyermeked képességeit. Olyan játék is kell, amelyet meg tud oldani, és olyan is, amely kihívást jelent számára.” /Jo Frost/

 

A következőkben a változások lelki hátterével és könnyebbé tételével foglalkozik a könyv. Tarts velem és megmutatom Neked a Szuperdada tanácsait a szeparációs szorongás, a gyász, a válás és a költözés témájával kapcsolatban!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy szerinted szükség van-e a kisgyerek játékos fejlesztésére vagy ez egy újabb divatos felfogás csak, amivel terheljük a gyermekeinket?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?