A kisgyerekkor nagy kérdései – Szobatisztaság

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvvel foglalkozunk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A Szuperdada azt állítja, hogy a szobatisztaság elérhető egy hét alatt, ha minden figyelmünket ennek szenteljük és következetesen betartjuk az általa tanácsolt lépéseket.

Szobatisztaság egy hét alatt

 

A lényeg az időzítés

„A szobatisztaságra szoktatás néha rendkívül stresszes a szülőknek, de az a jó benne, hogy ha egyszer sikerült, akkor végeztünk, nem kell visszaeséstől tartanunk. … A legfontosabb szabály az, hogy a gyereknek készen kell rá állnia.” /Jo Frost/

Nagyon fontos, hogy figyeljük a gyermekünkön azokat a jeleket, amit azt mutatják, hogy már érett a szobatisztaságra. A Szuperdada felsorolja az olvasó számára ezeket a jeleket.

kép: Pixabay

 

Érdemes egy nyugodt hetet választani, amikor csak erre tudunk koncentrálni. Jo Frost ezt tényleg komolyan is gondolja. Szerinte ilyenkor töröljünk minden programot, ne vegyük fel a telefont. Különben nem fog csak egy hétig tartani. Arra azért figyeljünk oda, hogy nem kell a négy fal között maradni. A gyerkőcnek különböző helyzetekben is meg kell tanulnia odafigyelni.

„A cél az, hogy a gyerek ezt a feladatot is segítség nélkül végezze el.” /Jo Frost/

Milyen problémákkal találkozhatunk?

A kisgyerekkor nagy kérdései könyvben van egy felsorolás, amiben szerepelnek a szobatisztaságra szoktatás alapszabályai, valamint az esetleges problémák és azok megoldásai.

A gyerekek hajlamosak rá, hogy hatalmi harcot vívjanak a szülőkkel a bilire üléssel kapcsolatban. Már régen menne nekik minden ügyesen, de ők mégis dacolnak. Jo Frost szerint nem szabad hagynunk magunkat. „Hatalmi harcba keveredtél? Ha igen, neked kell győznöd.” /Jo Frost/

Vannak olyan helyzetek, amikor pszichés okokból megy nehézkesen a dolog. Ilyenkor először a lelki dolgokkal kell foglalkoznunk.

kép: Pixabay

 

Az éjszakai szobatisztaságra érettség később alakul ki. Ezekre a jelekre külön oda kell figyelni. A Szuperdada ebben is segít.

Én személy szerint mindig sürgettem volna a szobatisztaságot a gyerekeinknél. Akkora pazarlásnak éltem meg a sok pelenkát, és akkor az áráról még nem is beszéltem. Mivel kiskorkülönbséggel születtek nálunk a gyerkőcök, ezért általában két gyerek volt pelenkás egy időben. Szóval minden okunk meg lett volna rá, hogy minél hamarább elérjük a szobatisztaságot. Ennek ellenére hatalmas macerának éltem meg és sajnos inkább vártunk addig, amíg már szinte magától megoldódott a dolog. Nem gondolom, hogy helyesen jártunk el. Jó lett volna, ha előbb belevágunk, és tényleg egy hetet rászánunk, amikor csak erre koncentrálunk.

 

A könyv további részében az egészséges táplálkozásról ír a Szuperdada. Azokról a szokásokról, amiket érdemes bevezetni már az első perctől fogva.

Ha van kedved, írj egy hozzászólást, hogy nálatok hogyan sikerült a szobatisztaságra szoktatás!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?