A kisgyerekkor nagy kérdései – Változások

Haladunk tovább A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvben. Jo Frost szerint hét sarkalatos téma van, ami ezt a kisgyerekes időszakot érinti. A korábbiakról itt olvashattok. A most következő a gyermek életében bekövetkező változások kezelése. A Szuperdada szerint minden változást érzékenyen és óvatosan kell kezelni.

Hogyan tegyük könnyebbé a változásokat?

 

A szeparációs szorongás

A szeparációs szorongás az egészséges fejlődés része. Minden gyerek átesik rajta. Némelyik könnyebben viseli, némelyik nehezebben. Jo Frost igyekszik megkönnyíteni az ilyenkor elszabaduló érzelmek kezelését.

„A szeparációs szorongás nemcsak a gyereknek nehéz, hanem a szülőknek is, hiszen nem könnyű otthagyni egy gyereket, aki torkaszakadtából üvölt, és minden erejével a szülőbe kapaszkodik.” /Jo Frost/

kép: Pixabay

A közösségbe kerülés

A Szuperdada szerint a közösségbe kerülést zökkenő mentesebbé tehetjük, hogy előtte már gyakorolunk és szoktatjuk a gyermekünket a nélkülünk töltött időre. Érdemes előre felkészíteni őt a rá váró eseményekre.

A könyvben szerepel egy táblázat arról, hogy milyen alapkészségekkel kell rendelkeznie a gyerkőcnek ahhoz, hogy óvoda érett legyen.

Kistestvér születése

Egy igen komoly változás a gyerkőc életében, amikor megszületik a kistestvére. Teljesen új helyzet ez a szülőknek és a gyereknek is.

„A gyereknek ugyanúgy meg kell szoknia az új családszerkezetet, mint neked. Most már tudod, hogy a szeretet végtelen, jut belőle bőven két (vagy három vagy akárhány) gyereknek is, de mielőtt a második megszületett, biztosan aggódtál. Se te, se a párod nem tudtátok elképzelni, mit éreztek majd. A nagyobbik gyerek is éppen ezen gondolkodik. … Adj neki időt, hogy hozzászokjon a változáshoz.”/Jo Frost/

A változás könnyebbé tételéhez is vannak a Szuperdadának tanácsai. Hasznos rész, érdemes átolvasni és beszélgetni róla szülőknek.

kép: Pixabay

A gyász, a válás és a vegyes családok

Egy szeretet családtag elvesztése senkinek sem könnyű. A kisgyerek nem sokat fog fel ebből a helyzetből. Leginkább a többi családtag szomorúságát látja, és ebből szűri le, hogy valami történt. A Szuperdada összegyűjtött pár dolgot, ami segítheti a halál feldolgozását.

kép: Pixabay

 

Jo Frost praxisa során sokféle családdal találkozott. Sajnos manapság igen magas a válások és a vegyes családok száma. A kisgyereknek nem könnyű alkalmazkodni ezekhez az új helyzetekhez. Persze senki sem úgy készül, hogy ilyen döntéseket kell meghoznia. Viszont a szülők felelőssége nagy, hogy éretten kezeljék a döntéseik következményeit. A Szuperdada többféle praktikát mutat be a könyvében, amivel segíthetjük ezt a kényes időszakot.

„Minden maradjon a régiben, a lehető legkevesebbet változtass a gyerek napirendjén. A pároddal együtt kell kitalálnotok, hogy lehet ezt elérni. … Csak akkor szoktam hosszan elnyúló problémát tapasztalni gyerekeknél, ha szülők ellenségesen és éretlenül viselkednek.” /Jo Frost/

 

Szobatisztaság egy hét alatt. Működhet? Jo Frost szerint igen. Tarts velem, és meg tudod, milyen tanácsokkal látja el a Szuperdada a szülőket, hogy hogyan lehet ilyen rövid idő alatt eredményt elérni!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a szülők helyes magatartásáról, amivel a változásokat könnyebbé tehetik!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?