Szülők feltétel nélkül

Alfie Kohn forradalmi gondolatai a feltétlen szeretetről.

Mire van igazán szüksége a gyerekeknek?

Miért számoljuk fel a rövidtávú céljainkat?

 

 

 

  • Jaffa Kiadó, 2016
  • 288 oldal

 

Leírás

Alfie Kohn: Szülők feltétel nélkül című könyve a saját megítélése szerint egy forradalmi írás, ugyanis igyekszik megkérdőjelezni egy jó pár hagyományosan a köztudatban lévő gyereknevelési elvet. Teszi ezt azért, mert szerinte anélkül nem lehet tartósan a feltétel nélküli szeretet útjára lépni, ha előtte nem kérdőjeleztük meg a bennünket gátló, általunk rendszeresen használt technikákat.

A szerző könyvében felhívja a figyelmünket a feltételekhez kötött szeretet több módszerére, amit jobb lenne elkerülni, vagy sokszor inkább megfelelően használni. Arra hív bennünket, hogy ne a gyerek irányítása legyen a főcélunk, hanem a vele kapcsolatos boldog, kedves, figyelmes, kiegyensúlyozott, független, eredményes, önálló, felelősségteljes felnőttléttel összefüggő hosszútávú céljainkat elérése. Szerinte fel kellene tennünk magunknak a kérdést, hogy a hétköznapi módszereink milyen módon segítik elő ez ilyenfajta felnőtté válást.

Hajlamosak vagyunk arra összpontosítani az energiánkat, hogy megtörtjük a gyerek ellenállását, és rávegyük, hogy azt tegye, amit mi mondunk. Ha nem vigyázunk, előbb-utóbb ez lesz az elsődleges célunk, és azon kapjuk magunkat, hogy gyerekeinkben mindenekelőtt az engedelmességet és a szófogadást becsüljük.” /Alfie Kohn/

A Szülők feltétel nélkül című könyv első felében a kerülendő és megkérdőjelezendő módszerekről van szó. A másodikban pedig a feltétlen szeretet elveiről, azokról az eszközökről, aminek a segítségével elérhetjük, hogy gyermekünk biztosítva legyen a szeretetünkről. Olyan módon, ahogy azt ő tényleg érzi és értékeli. Hiszen ez számít igazán, emeli ki a szerző.

Nem az számít, hogy szerintünk milyen üzenetet közvetítünk a gyerekeink felé, hanem az, ők hogyan értelmezik a feléjük külfött üzeneteket.” /Alfie Kohn/

 

 

 

További információk

Oldalszám:

288 oldal

Kiadó:

Jaffa Kiadó

Content missing

Érdekelhetnek még…

Vélemény, hozzászólás?