Testvérek féltékenység nélkül – Összehasonlítás

Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje külföldön nagy sikereket ért el. Számtalan szülőnek nyújtott már segítséget a gyereknevelésben. Most a szerzőpáros testvér kapcsolatokról szóló könyvével foglalkozunk, Testvérek féltékenység nélkül. A korábbi írásomat itt olvashatjátok. Sokan tapasztalhattuk már, hogy a testvérek egymáshoz hasonlítása csak olaj a tűzre. Ezzel a témával foglalkozunk most. Miért érdemes elkerülni és milyen eszközöket használatunk helyette? Mi a bökkenő azzal, ha mindig egyenlőségre törekszünk? 

Az összehasonlítgatás veszélyei és a szerepek

 

Összehasonlítás veszélyei

A szerzőpáros a fejezet elején a személyes élmények felidézésére biztatják az olvasót. Van-e olyan emlék a múltból, amikor fájdalmat szült az, hogy a saját testvérünkhöz hasonlítottak bennünket a felnőttek? Talán mindegyikünknek vannak ilyen tapasztalatai. Ha újra ezekre az alkalmakra gondolunk, akkor milyen érzések vannak bennünk? Jobban motivált minket az összehasonlítás vagy inkább csak az ellentétet növelte a testvérek között? Ha jobban belegondolunk, akkor a szüleink indítékai talán jók voltak, de csak a baj származott belőle.

kép: Pixabay

Összehasonlítás nélkül

Adele Faber és Elaine Mazlish felsorol egy pár lehetséges módszert, ami segíthet abban, hogy elkerüljük a felesleges összehasonlítgatásokat. Érdemes megfogadni a tanácsokat!

„Akármit is akarsz mondani a gyerekednek, azt mindig megteheted a testvérével való összehasonlíts nélkül.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A szerzők arra biztatják a szülőket, hogy tartózkodjanak az összehasonlítástól, mint motivációs és dorgálós eszköztől. Hiszen nem használ, sőt ront a helyzeten.

Sokkal könnyebb ezt tanácsolni, mint megvalósítani, de egy kis elhatározással és odafigyeléssel mindenkinek sikerülhet. Hiszen minden gyerek önálló egyéniség és nem cél, hogy összehasonlítsuk őket.

Minden gyerekkel egyformán kell bánni?

A Testvérek féltékenység nélkül című könyvben egy teljes fejezet foglalkozik azzal, hogy eloszlassa azt a mítoszt, ami a felnőttek fejében általában él, miszerint minden gyerekkel egyformán kell bánni. Ezt a küldetés már eleve lehetetlen. A könyvben szereplő példák közül van egy pár vicces történet is arról, hogy a szülők mi mindenre képesek, hogy a gyerekekkel egyenlő módon viselkedjenek.

„Valamennyi történet …. rávilágított arra, hogy milyen őrült helyzetet eredményezhet, ha a szülő úgy érzi, hogy mindenáron teljesítenie kell a gyerekek egyenlősdi iránti követeléseit.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A szerzőpáros tanácsai között ezeknek a helyzeteknek az elkerülésére is vannak megoldások. Ezeket is nehéz a gyakorlatba ültetni, de be kell látnunk, hogy mennyivel célra vezetőbb, mint lehozni a csillagokat az égről. Persze ez nem jelenti azt, hogy soha sem szabad ugyanazt adni a gyerekeknek.

kép: Pixabay

Ha ő „ez”, akkor én „az” leszek

Milyen szerepeket kaphatnak a gyerekek? Például a család bohóca, az agresszor, az áldozat, a jóképű, a rendetlen stb. Mindannyian beláthatjuk, hogy ezekkel a szerepekkel főleg az a baj, hogy nem hagynak lehetőséget a változásra. A gyerekek elkezdnek a szerepükkel azonosulni. Pedig talán sokkal több is rejlett az ő személyiségükben is. A Beszélj úgy …. könyvben már beszéltünk a skatulyázásban rejlő problémákról. Most a testvérkapcsolat szemszögéből vizsgáljuk meg ezt a témát.

„Az egyik gyerek szerepe meghatározta a másikét. … Ha pedig egyszer leosztották a szerepeket, akkor a szereplők elkezdnek megszállottan a szerepüknek megfelelően viselkedni.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A szerzőpáros óva inti a szülőket attól, hogy fenntartsák ezt az állapotot. Ha már felismerték, hogy milyen szerepeket kaptak a gyerekek, az már fél siker. Érdemes ezeket megjegyezni és tudatosan ellene menni. Hogy hogyan is tegyük ezt meg, a könyvben találunk hozzá segítséget.

„Aszerint kezeljük a gyerekeinket, hogy mit szeretnénk, milyen ember váljon belőlük, és ne aszerint, amilyenek.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

 

A következő részben a testvérharcról írok majd nektek! Tarts velem, hogy bemutathassam Neked, hogy Adele Faber és Elaine Mazlish szerint mit tehetünk akkor, ha a gyerekek veszekednek!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz az összehasonlítgatásról, a mindenáron egyenlőségről és a szerepekről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyv Harmadik, Negyedik és Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?