Testvérek féltékenység nélkül – Rossz érzések

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyvet. A Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyv az érzelmek elfogadásával indított. Most pedig a testvérekkel kapcsolatos rossz érzések elfogadásával kezdünk!

 

Engedjük szabadon a rossz érzéseket

 

Szabad?

Milyen érzések kavarognak egy gyerek fejében a testvérével kapcsolatosan? Talán jobb is, ha nem tudjuk?

„Fontos, hogy kimondhassák, amit éreznek, vagy amire vágynak a testvérükkel kapcsolatban. Még akkor is, ha ezek a vágyak nem a szájunk íze szerint valók.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Nekünk milyen érzés lenne, ha a párunk egy új nővel vagy férfival állítana be és azt mondaná, hogy ő mostantól itt marad velünk. Együtt kell vele élnünk és osztoznunk kell vele a párunkon. Mi lenne a reakciónk?

Szabad nekünk így vagy úgy érezni a betolakodóval kapcsolatosan? Szabad. Kívánhatjuk, hogy tűnjön el a kis jövevény. Kívánhatjuk. Akkor a gyerek miért nem érezhet negatívan és miért nem kívánhat rossz dolgokat a testvérének?

A Testvérek féltékenység nélkül című könyv alapfeltevése az, hogy a gyerek rossz érzései a testvére felé normálisak és nincsen velük semmi gond. Amíg…

kép: Pixabay

A rossz érzések elfogadása

„Nem ugyanaz, ha az érzelmeket engedjük szabadjára, mint az, ha a cselekedeteket! Meg kell engednünk a gyerekeinknek, hogy kifejezzék érzéseiket. … Az a feladatunk, hogy megtanítsuk őket arra, hogyan tudják kifejezni a dühüket úgy, hogy nem tesznek kárt a másikban vagy magukban.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A szerzőpáros többféle eszközt is felsorol, aminek a segítségével megteremthetjük a fent leírtak szerinti elfogadást és tiszteletet. Érdemes áttanulmányozni és megfogadni a tanácsokat!

A könyvben szereplő esettanulmányok és kérdések-válaszok rész sokat segíthet az esetleges kétségek eloszlatásában.

Önellentmondás

Konklúzióként elmondhatjuk, hogy minél inkább erőltetjük a jó érzések meglétét, annál inkább szítjuk a viszályt. Ha pedig engedjük, hogy a gyermekünk kifejezze negatív érzéseit, a jobb érzéseket tápláljuk. Érdemes ezen rágódni egy kicsikét!

„Mintha kerülőutat kellene megtennünk ahhoz, hogy a testvérek közötti harmóniát el tudjuk érni.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

kép: Pixabay

 

Az összehasonlítgatás veszélyeiről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem az újabb tanácsok megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a rossz érzések elfogadásáról

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?