Tökéletlen szülők, boldog gyerekek – Szorongásaink

Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Legutóbb arról írtam, hogy a szerző arra hív bennünket, hogy adjuk fel tökéletességre való törekvéseinket és legyünk inkább elég jók. Most tovább megyünk és a gyerekneveléssel kapcsolatos egyéb szorongásainkról lesz szó. 

Kellemes szorongást kívánok!

 

A gyereknevelés nehéz „munka”

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvben arról olvashatunk, hogy igyekezzünk távol tartani magunkat a szülők közötti versengéstől és a hasonlítgatástól, hiszen ezek nem visznek előrébb és csak fölösleges feszültséget és görcsöket okoznak.

Mindig lesz valaki, akinek nem tetszik majd, ahogy a gyermekünkkel bánunk. Cziglán Karolina arra hív bennünket, hogy jól gondoljuk meg, hogy kinek a szavára adunk ebben a témában.

kép: Pixabay

 

„Nehéz, amikor egy szülő komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a legjobbat adja a gyermekének, és ahelyett, hogy egy kicsit megveregetnék a vállát, inkább értetlenséggel találkozik a környezetében.” /Cziglán Karolina/

A szerző nagyon bölcsen arról ír nekünk, hogy a gyereknevelés az egyik olyan terület az életünkben, ahol nehéz sikerélményeket elérni és mégis rengeteg energiát igényel. Ezért is idegőrlő és nyomasztó, közben pedig csodálatos egyszerre, ezt ne felejtsük el.

Elég jól csinálom?

„Ez az örök kérdés mindenkit kínoz, de aki retteg a hibáktól, annak különösen gyötrő a gondolat.” /Cziglán Karolina/

A könyvben arról olvashatunk, hogy maximalistáknak nehezebb a gyereknevelés. Ez a fajta perfekcionizmus az önostorozás és a szorongások táptalaja.

Czigán Karolina több témát is felsorakoztat könyvében, amik minden szülőt nyomasztanak, különösen a maximalistákat. Például:

    • Nem eléggé szeretem a gyerekem?!
    • Semmi nem megy flottul
    • Képtelen vagyok a következetességre

„Számos kutatás igazolja, amit a lelkünk mélyén sejtünk is, hogy az élettel való elégedettséget leginkább a tartalmas emberi kapcsolatok táplálják, és ezek azok, amik életünk végén is fontosnak, értékesnek tűnnek majd. Hogy mindig tiszta volt-e a konyha, az biztosan nem jut eszünkbe évtizedek múlva.” /Cziglán Karolina/

Életmódváltás

A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv Második fejezetének végén az anyaságról ír nekünk a szerző. Arról a változásról, ami bekövetkezik a gyermek érkezése után, arról az életmódváltásról, ami egyik hétről a másikra történik.

„Sokak számára olyan ez, mintha elvennék tőlük a valódi életüket. Megijednek, hogy ők már „csak” erre képesek.” /Cziglán Karolina/

A szerző nagy empátiával és együttérzéssel kezeli ezt a témát. Értsük meg, hogy nem mindenki ugyanolyan intenzitással és érzelmekkel éli meg az anyaságot. Cziglán Karolina szerint, azért érdemes ezekről beszélni, mert így tudjuk értelmezni magunkat, az érzelmeinket, a reakcióinkat és ha úgy érezzük, hogy túl nehéz, akkor megnyugodhassunk, hogy nem vagyunk egyedül.

kép: Pixabay

 

„Keveset beszélünk róla, hogy ez a tengernyi változás együtt olyan nagy kihívás, és akkora rugalmasságot kíván, amihez nehezen hasonlítható bármilyen más változás az életben. A többi életciklusváltás általában fokozatosabban alakul, „beleérik” az ember, kevesebb a különbség a két lépcsőfok között.” /Cziglán Karolina/

 

A következő részben a családi egyensúlyról lesz szó! Tarts velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fent megfogalmazott szorongásokkal kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?