Anyapszichológia – Anya-gyerek kapcsolat

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyvét. Én a harmadik gyerkőc születése után olvastam el először. A szerző őszinte, nyílt és elgondolkodtató szavai akkor is sokat adtak nekem. Itt olvashatod a korábbi írásokat a könyvről. Eddig már sokfajta érzelemről volt szó az anyaság tekintetében, most pedig végigkísér Bennünket a szerző a gyermek születésétől a kamaszkorig. Bemutatja azokat az érzelmeket, tényezőket, amik befolyásolhatják az anya-gyermek kapcsolatot. 

Az anya és a gyermek kapcsolata

 

A kötődés

Azt gondolom, hogy a mai tudásunk alapján már nem lehet elsiklani a kötődés fogalma felett, amikor az anya-gyermek kapcsolatot szeretnék elemezni, bemutatni.

Az Anyapszichológia című könyvben részletesen olvashatunk a kötődéselméletről, a kötődési mintákról és kötődési zavarokról. Vida Ági nem tudományosan, hanem közérthetően és gyakorlatiasan ír ezekről a dolgokról, illetve tanácsokat ad nekünk, ha úgy érezzük, hogy probléma van a kötődés minőségével.

„A biztonságos kötődés kialakításához tehát leginkább arra van szükség, hogy merj bízni magadban, hogy képes legyél érzelmi biztonságot teremteni a gyermekednek – a külső körülmények ellenére.” /Vida Ágnes/

kép: Pixabay

A lelki kapcsolat

Vida Ágnes könyvében a gyermekfejlődésével kapcsolatos ismereteket a lelki folyamatok és a lelki kapcsolat oldaláról mutatja be Nekünk. Érdekes megközelítés és fontos információkat kaphatunk a szerzőtől.

A következő témákról olvashatunk a könyvben részletesen:

    • A szoptatás lelki oldala
    • Az elválasztás lelki oldala
    • Leválás egymásról
    • Önállósodás
    • Beszoktatás
    • Fegyelmezés és tiszteletre nevelés
    • Kapcsolati minták serdülőkorban
    • Felnőtt gyerekkel való kapcsolat

„Fontos tudunk, hogy egy kapcsolat minősége mindkét féltől függ.” /Vida Ágnes/

Az Anyapszichológia című könyvből kiderül, hogy a gyermekünkkel való lelki kapcsolatot meghatározhatja az is, hogy milyen mintákkal találkoztunk életünkben, és hogy milyen volt a kapcsolatunk a saját anyukánkkal. Érdekes önismereti kérdéseket vett fel ez a rész.

kép: Pixabay

 

A fenti listából is látszik, hogy Ági nagyon sokféle témával foglalkozik könyvében, viszont mindegyikkel csak egy kicsit. Az Anyapszichológia című könyvtől ne tanácsokat és ötleteket várjunk a fenti témakörökben, hanem egy olyan ismeretet, ami segít megérteni a lelki folyamatokat egy adott élethelyzetben.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. A nő által betöltött szerepekről lesz szó legközelebb, és arról, hogy hogyan tudunk megfelelni a különböző szerepeinkben, illetve, hogy hogyan találjuk meg a megfelelő egyensúlyt. Tartsatok velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy mi a véleményed a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vida Ágnes: Anyapszichológia című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?