Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül

kép: Bookline

 

Reneszánsz Könyvkiadó, 2007; Bővített kiadás 2014

200 oldal

A kiadó honlapján sajnos nem sok infót tudunk meg a könyvről.

Reneszánsz Könyvkiadó – Testvérek féltékenység nélkül

A könyv a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borító alján lévő szöveg:

Gyakorlati tanácsok testvérek neveléséhez

 

Fülszöveg

„Titokban mindig abban reménykedtem, hogy a testvérviszály csak más emberek gyerekeivel fordul elő.” – kezdi új könyvét az írópáros.

Nincs szülő, aki ne állt volna párszor tehetetlenül, amikor a gyerekei veszekedtek. Nincs szülő, akinek nem fáj a testvérek gyűlölködése, vagy aki könnyen választ tudott volna adni az olyan kérdésekre: „Melyikünket szereted jobban?” „Ő miért kapott többet?”

Mit lehet ilyenkor csinálni?

Ebből a könyvből megtanulhatjuk, hogyan lehet:

     • testvéreket motiválni, anélkül, hogy egymáshoz hasonlítanánk őket
     • megtanítani a gyerekeket arra, hogy vitáikra maguk dolgozzák ki a megoldást
     • a testvéreket nem egyenlően és egyformán, de igazságosan kezelni
     • kezelni akár a legkritikusabb veszekedéseket és verekedéseket is
     • elkerülni azt, hogy a testvérek különböző szerepekbe legyenek kényszerítve
     • ezáltal életre szóló barátokat nevelni a testvérekből

A Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje szerzőinek második könyve méltán világsiker, mert a minden többgyerekes szülőt érintő testvér féltékenység problémájára kínál gyakorlatias megoldásokat. Ez a könyv bármely korú testvérek nevelésében segít, egyszerű, de hatásos eszközöket kínálva a testvérek közötti rivalizálás enyhítésére, a családi béke megőrzésére. Az életből merített példák és rövid képregények olvasmányossá, érdekessé teszik a könyvet, ami olyan problémában segít, amelyre máshonnan nem találni megoldást.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Pár szó a korábbi kritikákról

A Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, elmesélje című könyv után a Testvérek féltékenység nélkül is alapműnek számít sok szülő könyvespolcán. A testvérviszályról szóló könyv több kétségbe esett anyukának és apukának segített már. Az ajánlások mind pozitívak és azt állítják, hogy valóban használható segítséget találtak az olvasók a tanácsok között.

Személyes gondolatok a testvéri kapcsolatról

Én személy szerint úgy tekintettem erre a testvér féltékenység dologra, hogy túl van lihegve. Mi négyen voltunk testvérek. Nem volt mindig minden felhőtlen, de azért nem gyilkoltuk le egymást. Ott voltunk egymásnak, jókat játszottunk. Sok vitára emlékszem részletekbe menően, de a közös játékok, programok vannak inkább túlsúlyban az emlékeimben.

Egyszer komolyabban el is gondolkodtam rajta, hogy mit is jelent pontosan a testvérkapcsolat. Ha jobban belegondolunk, akkor nincs még egy ilyen emberi kapcsolat az életünkben, ahol nem túl sok forog kockán. Hogy jobban értsétek kifejtem.

A párkapcsolatban moderálnom kell magamat, viselkednem kell, hogy minden rendben menjen tovább és a szeretet megmaradjon. A szülő-gyerek kapcsolat alapvetően hierarchikus. Itt is egy fajta adok-kapok viszony alakul ki. Vannak elvárások és teljesítmények. A munkahelyi kapcsolatokról ne is beszéljünk. A baráti kapcsolatok szimpátia alapján alakulnak ki, és a fenntartásuk fontos számunkra. Viszont a testvér kapcsolat egy teljesen más tészta. Itt nem kell moderálnom magam, nem kell viselkednem, hogy a kapcsolat fennmaradjon, hiszen Ő mindig ott lesz. Legalább is gyerek fejjel így gondolhatjuk.

Ha jobban belegondolunk, akkor a testvér kapcsolatokban vagyunk képesek a leggonoszabb dolgokat elkövetni, mert idézőjelben nem veszthetünk semmit. Ezzel most nem akarom leírni a testvéri viszonyban rejlő magasztos dolgokat. Hiszen persze, hogy veszíthetünk. Fontos családi kötelék a testvérek jó viszonya. Viszont gyerekkorban ezt még nem igazán látjuk be.

Úgy érzem, hogy a testvér kapcsolatok azért ilyen bonyolultak vagy pont hogy egyszerűek, mert olyan cselekedeteket engedünk meg magunknak a testvérünkkel, amit más kapcsolatban nem mernénk megcsinálni, mert csak komoly veszteségek árán jöhetünk ki belőle. Persze lehet velem vitatkozni, de úgy gondolom, hogy részben ez is az előnye a testvéreknek. Hiszen általuk olyan ismeretekre tehetünk szert az életből, amit máshonnan sokkal nehézkesebben szerezhetünk meg.

Saját tapasztalat a könyvről

Tudom, hogy nem mindennapi a négy gyerek kis korkülönbséggel. (A bemutatkozásomban olvashatsz erről.) Viszont én is így nőttem fel, ezért sok szempontból nem látom olyan vészesnek a helyzetet.

Úgy gondoltam, hogy az én gyerekeimnél sem lesz másképpen, mint velünk volt a testvéreimmel. Nem kell túl dramatizálni ezt a testvér féltékenységet. Az élet majd hozza valahogy. Csak élni kell egymás mellett. Minek aggódni valamin előre. Mindig az adott konfliktusra reagálunk majd, aztán ennyi.

Végül aztán beláttam, hogy sokkal fontosabb dologra van itt szó, mint hogy a gyerekeim megtanuljanak békésen egymás mellett élni. Az saját gyerekkori tapasztalataim, sérelmeim is új színbe kerültek szülőként. Például amikor észrevettem mondjuk a bátyám magatartását a nagylányomon, és teljes elánnal kezdtem védeni a kisebbet, akinek a helyzetébe pontosan bele tudtam érezni magam.

Aztán jött a felismerés, hogy, ami az egyik gyereknél beválik, az a másiknál nem. Vagy amikor észrevettük, hogy egymáshoz hasonlítják egymást, pedig két év előny nem győzhető le pusztán akaratból. Akkor elkezdtünk önbizalom növelő technikákat alkalmazni annál, aki egy kicsit elnyomva érezte magát. Ekkor pedig az idősebb figyelt fel a külön elbánásra, és megzavarodott egy kicsit. Szóval beláttam, hogy nem minden olyan kerek, mint ahogy elképzeltem.

Mikor találkoztam a Testvérek féltékenység nélkül teljesen megdöbbentett a benne rejlő szeretet és felhívás. Mind gyerek, mind testvér, mind szülő megrendültem egy kicsit. Jó értelemben. Sokszor éreztem azt olvasás közben, hogy bárcsak én is így nőttem volna fel, bárcsak jobb kapcsolatom lett volna testvéreimmel, bárcsak ügyesebben kezeltem volna a gyerekeim kapcsolatát. Azt éreztem, hogy sok minden van, amit meg kell gyászolnom. Végül aztán újult erővel határoztam el magam, hogy alkalmazom a könyvben olvasottak. A felnőtt testvéreimmel kapcsolatban is új lendületet kaptam a kapcsolatunk ápolásához.

Ajánlás

Adele Faber & Elaine Mazlish könyvük elején leírják, hogy azért készült egy külön könyv a testvér kapcsolatról, mert úgy ítélték meg, hogy ez túl nagy téma ahhoz, hogy a korábbi könyvükbe lerövidítve beleollózzák. Szerintem nagyon bölcsen döntöttek!

„Ha a testvérviszályt a neki kijáró figyelemmel akarjuk illetni, írnunk kell róla egy könyvet.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A Testvérek féltékenység nélkül című könyv nagyon gyakorlatiasra sikerült. Nem elméletek vannak benne, hanem a mindennapokban megvalósítható eszközök és mondatok. A technikák elsajátítása időt vesz igénybe és sokat kell őket gyakorolni, hogy beleivódjon a szóhasználatunkba. De mindenképpen megéri belevágni! Minden téma után egy kimásolható összefoglaló táblát találhatunk, amit a lakás központi helyeire kitehetünk és egy pillantással ihletet meríthetünk.

Adele Faber & Elaine Mazlish – kép: www.fabermazlish.com

 

Az egész testvér dolgot egy nagyon szemléletes példával érzékelteti az olvasóval a szerzőpáros. Mi lenne, ha a párunk holnap beállítani egy másik nővel vagy férfival? És azt kérné, hogy szeressük és viselkedjünk vele rendesen? Milyen érzéseket keltene ez a szituáció bennünk? Legszívesebben mit tennénk azzal a másikkal?

Talán így már könnyebben bele tudunk érezni a gyermekünk helyzetébe is. Számára a másik gyerek fenyegetés az eddig betöltött pozíciójában. Ez persze nem ad okot arra, hogy bántsa. Viszont az érzéseit megérthetjük.

„Az új jövevénnyel minden veszélybe kerül, ami a gyerek jólétéhez addig elengedhetetlen volt.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Testvérek féltékenység nélkül című könyv tele van átélt és valódi élményekkel, történetekkel. Sok ihletet meríthetünk belőlük! A záró fejezetekben a szülők saját múltjuk feldolgozásával is foglalkoznak a szerzők. Nagyon hasznos könyv!

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Aszerint kezeljük gyermekeinket, hogy mit szeretnénk, milyen emberek váljon belőlük, és ne aszerint, amilyenek.” /Dr. Haim Ginott/

 

A rossz érzések elfogadása lesz az első téma, amivel foglalkozunk. Tarts velem és bemutatom neked, hogy Adele Faber és Elaine Mazlish szerint miért fontos a tisztelet és elfogadás a negatív érzésekkel kapcsolatban is!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Adele Faber & Elaine Mazlish: Testvérek féltékenység nélkül című könyvről írt bejegyzések

Rossz érzésekVeszekedés
ÖsszehasonlításMúlt és jelen