Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk

kép: Harmat Kiadó

Harmat Kiadó, 2017

172 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhattok és bele lehet olvasni pár oldalba.

Harmat Kiadó – 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fülszöveg

Mire érdemes felkészülniük a gyermekvállalás előtt álló pároknak, hogy minél jobban alkalmazkodjanak a szülői szerephez, és a vele járó változásokhoz?

Gary Chapman, a neves párkapcsolati szakértő ezúttal a kisgyerekes szülőket foglalkoztató kérdésekre keres választ: hogyan gondoskodhatnak a szülők gyermekük érzelmi egészségéről, milyen változást hoz a gyermekvállalás az időbeosztás és a pénzügyek kezelése terén, mit tehetnek a szülők azért, hogy bokros teendőik közepette az egymással való kapcsolatra is maradjon idejük. Szó esik még a szobatisztaságra szoktatásról, a korlátok szükségességéről, a társas készségek tanításáról, a szülői mintaadás jelentőségéről, és arról, hogy néha a szülőknek is bocsánatot kell kérniük.

„Könyvemben arra vállalkoztam – írja dr. Chapman –, hogy átadjak a születendő generáció szüleinek valamit abból, amit jómagam szülőként és házassági tanácsadóként tapasztaltam és tanultam az évek során. Arra törekedtem, hogy valós képet adjak a gyereknevelés örömeiről és kihívásairól, és gyakorlati tanácsokkal szolgáljak a mai szülőknek arról, hogy miként teremthetnek pozitív érzelmi légkört a családban.”

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Gary Chapman és a szeretetnyelvek

Gary Chapman amerikai pszichológus. A nevéhez fűződik az öt szeretetnyelv elmélet: testi érintés, elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás és szívességek. Így lett világszerte ismert. Gary Chapman főterülete a házasságok és a párkapcsolatok. Először főleg nekik és róluk készültek könyvek a szeretetnyelvek témakörében. Később merült fel az igény a gyerekekről szóló írásokra. Hiszen a tapasztalatok azt mutatták, hogy a szeretetnyelvek elméletét nem csak párkapcsolatokban lehet alkalmazni. (A szeretetnyelvekről bővebben a www.szeretetnyelvek.hu oldalon is olvashattok.)

A szerző első ilyen témájú könyve, az Egymásra hangolva címet viseli, ami pároknak szól. Azóta elkészültek a Gyerekekre hangolva és a Kamaszokra hangolva című könyvek, amik a különböző élethelyzetben lévő szülőknek szólnak. (A Gyerekekre hangolva című könyvről írtam már Nektek.)

Gary Chapman – kép: www.5lovelanguages.com

 

12 dolog, amit jó lett volna tudni…

A 12 dolog, ami jó lett volna tudni … címmel kezdődő könyvekből kettő van. Először a 12 dolog, ami jó lett volna tudni az esküvőm előtt című könyv született meg. Ennek folytatásaként adta ki a szerző a 12 dolog, ami jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyvet.

A szerző meggyőződése, hogy ha a párok jól felkészülnek a házasságra, akkor egészségesebb és tartósabb párkapcsolatban élhetnek. Ugyanez igaz a gyereknevelésre is. Minél jobban felkészülnek a párok, annál jobb szülők lehetnek.

„Arra bátorítjuk olvasóinkat, hogy ha tehetik, olvassák el a könyvet még gyermekük születése előtt, majd vegyék elő újra és újra, miközben átélik a gyermeknevelés örömeit és kihívásait.” /Gary Chapman/

A 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyv 12 olyan témáról szól, amire maga a szerző és felesége csak keserű tapasztalatok útján jöttek rá. Most azt mondják bárcsak korábban tudták volna. Az olvasókat arra hívják, hogy tanuljanak az ők és mások hibáiból és élményeiből, amiket összegyűjtöttek ebben a könyvben.

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

Gary Chapman könyvei közül sokat olvastam már eddigi életem során. A 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt és a 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyveket később ismertem meg minthogy ebbe az élethelyzetbe kerültem volna. Többek között azért, mert később jelentek meg, minthogy az esküvőnket ünnepeltük, vagy megszületett volna első gyermekünk.

Amikor találkoztam ezekkel a címekkel kíváncsivá tettek, hogy milyen 12 dologról szólhatnak. Egyértelmű, hogy érdeklődést felkeltő cím adás ékes példájával találkozhatunk.

Nem nagyképűségből, de volt bennem egy kicsit olyan érzés, hogy vajon tudnak-e nekem újat mondani ezek a könyvek így utólag. Magamtól nem biztos, hogy elolvastam volna a 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyvet. Viszont úgy gondoltam, hogy az Anyacipő Blogon fontos lenne ezt is bemutatni, hiszen így lesznek teljesek Gary Chapman gyerekneveléssel kapcsolatos könyvei.

Ajánlás

„A gyereknevelésre való felkészülés sok időt és energiát igényel, és gyakran már jóval a terhesség előtt elkezdődik.” /Gary Chapman/

A fülszövegben is olvashatjuk, hogy a 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyv elsősorban olyan pároknak szól, akik még a gyerekvállalás előtt állnak és igyekeznek a tőlük telhető legjobban felkészülni. Nem csak úgy, hogy mindent beszereznek, ami egy csecsemő ellátáshoz, öltöztetéséhez, fürdetéséhez kell. Hanem megbeszélik egymással a különböző felmerülő problémákról kialakult, vagy még ki nem alakult véleményüket.

„Nagyfokú tudatosság és rugalmasság szükséges ahhoz, hogy a leendő szülőpár felkészüljön a gyermeknevelésre.” /Gary Chapman/

A könyvben bemutatott 12 dolgot nem elrettentésképpen gyűjtötte össze a szerző, hanem reális képet próbált adni az örömökről és kihívásokról.

„Hamar felismerhetjük majd e könyv központi üzenetét: szülőnek lenni jó, és a gyermeknevelés minden fáradságot megér.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

Én személy szerint minden szülőnek nagy szeretettel tudom ajánlani Gary Chapman könyvét. Biztos vagyok benne, hogy a gyereknevelés bármelyik szakaszában találhatunk benne olyan témát és gondolatot, ami nekünk szól és megérinthet minket. Vagyis nem csak a gyerekvállalási előtti időszakban segíthet, hanem később is jó lehet a dolgok újragondolásához.

Személyes vélemény

A 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyv egy rövid és olvasmányos írás. Fontos tudni, hogy a benne bemutatott 12 témakörről csak felszínesen ír a szerző. Ez részben az egyik erőssége a könyvnek, részben pedig a legnagyobb gyengesége is szerintem.

A személyes véleményem az, hogy Gary Chapman 12 dologról szóló könyve leginkább témafelvetésnek, beszélgetés indítónak jó. El tudom azt is képzelni, hogy gyerekvállalás előtt álló házaspárok csoportja közösen dolgozza fel ezt a könyvet.

Komoly gyereknevelési elvekre és praktikákra ne nagyon számítsunk, legalább is csak nagyon általános szinten. Hiszen a könyv terjedelme nem hagy teret ennek. Leginkább azt tudom elképzelni, hogy a pár elolvass együtt egy fejezetet, beszélget róla, és/vagy keress az adott témával foglalkozó részletes könyvet, ha úgy gondolják, hogy van még mit tanulniuk erről a témakörről. Úgy gondolom, hogy talán pont ez volt a szerző célja. Nem tudja mindenki élethelyzetére a megoldást, inkább közös gondolkodásra buzdít.

„Az életben és a gyereknevelésben nem mindig tudhatjuk előre, mi történik, de mindig találhatunk reményt a körülményeinkben.” /Gary Chapman/

Minden fejezet úgy kezdődik, hogy „bárcsak tudtam volna…”. Ez nagyon szimpatikus számomra, hiszen tényleg sortársként tekint ránk a szerző. Minden fejezeten látszik, hogy neves frázisok helyett inkább az életből vett szituációkra és élményekre épít a szerző. Ettől még közelebbinek érezheti magához az olvasó az adott problémakört.

„Könyvemben olyan felismeréseket osztottam meg, amelyekkel őszinte bánatomra én magam nem voltam tisztában kezdő szülőként. Karolyn és én egyetértünk abban, hogy felkészültebben jobb szülők lehettünk volna.” /Gary Chapman/

Tartalom

A 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyv lesz az első olyan könyv, amiről nem készülnek majd külön bejegyzések az Anyacipő Blogon, hiszen akkor lelőném az egész könyvet. Annyira rövidek az egyes fejezetek, hogy nehéz lenne róluk egy egész bejegyzést készíteni anélkül, hogy mindent leírnék. Ezt pedig jogilag igen csak támadható lenne.

A 12 témakör a tartalomjegyzék alapján:

    • Időbeosztás
    • Pénzgazdálkodás
    • Gyerekek egymáshoz hasonlítása
    • Szobatisztaság
    • Korlátok kialakítása
    • Gyerekek érzelmi egészsége (gyerekek öt szeretetnyelve)
    • Szülői minta
    • Bocsánatkérés
    • Társas készségek
    • A gyermek tanítása
    • Házasság felfrissítése
    • A gyereknevelés örömei

Minden fejezet úgy épül fel, hogy először életből vett példákon keresztül vezeti fel a szerző az adott problémát, aztán pontokba szedett megoldás javaslatokat ad számunkra, a végén pedig egy Beszéljük meg! kérdésekből álló részt találhatunk. Ez azért nagyon hasznos, mert így elindulhat egy közös beszélgetés a pár között az adott témáról.

„Sok mindent másképp csinálnánk” – mondják. Reméljük, hogy ezzel a fejezettel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a szülőknek ne kelljen majd megbánással visszagondolniuk a gyereknevelés éveire.” /Gary Chapman/

Néhány kedvcsináló idézet a könyvből

„Ekkor jöttünk rá, mennyire megváltozik minden a baba érkeztével. … Valójában minden sokkal egyszerűbb volt, amíg a hasában volt a baba.” /Gary Chapman/

„Soha nem lesz nagyobb szükségünk egymás szeretetére és támogatására, mint amikor gyerekeket nevelünk.” /Gary Chapman/

„Egy másik fontos tényező, hogy tisztában legyünk a határainkkal. Nem vagyunk mindenre képesek. Mindannyiunknak vannak korlátai.” /Gary Chapman/

„Meggyőződésem, hogy a gyerek a legjobb „befektetés”. Mérhetetlen örömet és szeretetet kapunk tőlünk.” /Gary Chapman/

„Amennyiben megállapítottuk, hogy gyermekünk készen áll a változásra, tegyük fel a kérdést magunknak is.” /Gary Chapman/

„Nem könnyű egy szüntelenül változó kultúrában végigkísérni gyermekünket a felnőtté válás útján.” /Gary Chapman/

„Gyermekeink megérdemlik, hogy mindent megtegyünk ennek érdekében.” /Gary Chapman/

„Szülői sikereink és kudarcaink egyaránt alkalmat adhatnak a tanításra.” /Gary Chapman/

„Hálás gyerekek hálás szülők mellett nőnek fel.” /Gary Chapman/

„Biztos vagyok benne, hogy lehetünk jó szülők és élhetünk boldog házasságban egyszerre.” /Gary Chapman/

„Egyetlen szülővel sem találkozhatunk, aki visszatekintve sajnálta volna a gyerekeire szánt időt, és azt kívánta volna, bárcsak többet takarított volna vagy többet dolgozott volna. Épp ellenkezőleg. Sok szülő sajnálja, hogy nem töltöttek több időt a gyerekeikkel, és nem teremtettek több alkalmat a jókedvű és vidám együttlétre.” /Gary Chapman/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Szülőként már nem az a kérdés, hogy én mit fogok tenni, hanem inkább az, hogy mit teszünk mi, mint család. A gyermeknevelés csapatjáték.” /Gary Chapman/

 

Ezzel befejeztük Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk című könyvet. A következőkben Gary Chapman: Segítség, szülők lettünk! című könyvével megyünk tovább. Tarts velem továbbra is!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!