Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek

kép: Jaffa Kiadó

Jaffa Kiadó, 2017

258 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről több infót megtudni:

Jaffa Kiadó – Egészséges alvás, boldog gyerek

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

A nyugodt éjszakák receptje lépésről lépésre

 

Fülszöveg

Mindnyájan tapasztaltuk már, milyen keserves tud lenni, amikor éjjelente nem sikerül kialudnunk magunkat. A nyugodt, pihentető alvás mindenki számára nagyon fontos – de még inkább az a csecsemőknek, hiszen egészséges testi-lelki fejlődésük nagymértékben függ tőle. De hogyan altassunk el egy nyűgös, síró kisbabát, amikor sokszor fogalmunk sincs, mi baja? Éhes, szomjas, fázik? Melege van? A hasa fáj?

Marc Weissbluth, az Egyesült Államok egyik vezető gyerekorvosa négy kiadást megért, tizenkét nyelven megjelent, több mint egymillió példányban eladott könyvében mindent elárul a pici babák alvási problémáiról és megoldásukról. A szerző sok évtizedes szakmai tapasztalatára és a legújabb tudományos kutatások eredményeire támaszkodva dolgozta ki módszerét a kisbabakori alvási zavarok megelőzésére, illetve megoldására. Az Egészséges alvás, boldog gyerek ma már alapműnek számít, amelyben Weissbluth számtalan nézőpontból vizsgálja a következő témákat:

    • Az alvási problémák megelőzése és kezelése
    • Az altatás során leggyakrabban elkövetett szülői hibák
    • A baba belső órájának megfelelő alvási szokások kialakítása természetes úton
    • A nehezen elalvó gyerek, az alvásra nevelés
    • Az éjszakai és nappali alvás fontossága
    • Az apa szerepe a gyerek nyugtatása során
    • A közös ágyban alvás előnyei és hátrányai

A világszerte kipróbált és elterjedt módszert lépésről lépésre alkalmazhatják a szülők, és így egészséges alvási szokásokat alakíthatnak ki az újszülöttkortól az egyéves korig tartó, alapvető fontosságú időszakban. Weissbluth minden szülőt megtanít arra, hogyan altassa el a gyerekét!

Marc Weissbluth 1973 óta dolgozik gyerekorvosként. Az alvás és a gyerekkor kutatójaként ő alapította a chicagói Memorial Gyerekkórház első Alvási Rendellenesség Központját. A nevéhez fűződik az alvás és az alaptermészet, valamint az alvási nehézségek és a korai hasfájás összefüggésének a feltárása, az „alvásra szoktatás” módszerének a kidolgozása. Weissbluth feleségével, Lindával Chicagóban él. Négy fiuk és nyolc unokájuk van – és mindannyian jól alszanak!

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Dr. Marc Weissbluth amerikai gyermekorvos, aki éveket szentelt annak, hogy kutassa a csecsemőkori alvást. Az általa alapított Alvási Rendellenesség Központban azóta is elemzik a kisbabák alvási szokásokait. Mindezt azért, hogy minél pontosabb képet kaphassunk az alvásukról és a szülők a felmerülő nehézségeket minél több információ segítségével tudják megoldani.

„Örömmel jelenthetem, hogy ha egy alvási probléma létezik, akkor megoldás is létezik rá.” /Marc Weissbluth/

Marc Weissbluth – kép: www.penguinrandomhouse.com

 

A kutatási eredmények mellett a szerző az általa kidolgozott altatási módszert mutatja be számunkra az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvében. Ezenkívül megosztja a praxisa során szerzett személyes tapasztalatait is, amikor alvási, altatási problémával küszködő családokkal foglalkozott. Ezek a történetek, azért jók, mert hitelessé teszik a könyvet.

Marc Weissbluth nevéhez fűződő egészséges alvási szokások kialakításának módszerét azóta röviden csak Weissbluth-módszerként emlegetik. Jelenleg Daniel Weissbluth, a szerző fia által vezetett szervezetnél lehet erről a módszerről még többet megtudni, illetve a felmerülő kérdésekről, problémákról konzultálni.

Személyes véleményem

Őszintén be kell vallanom Nektek, hogy Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek című könyve nem lesz a kedvenc olvasmányom. Az első pár oldal után nagy érdeklődéssel vágtam bele a módszer alapjainak megismerésébe, de amikor kiderült számomra, hogy sírással járó technikák bemutatásáról szól, onnantól kezdve eléggé távolinak éreztem magamtól. Ennek ellenére végigolvastam, és igyekeztem kellő nyitottsággal viszonyulni a könyvhöz.

Nem titok, hogy tőlem messze áll a „sírni hagyás” módszere. Viszont Marc Weissbluth bebizonyította számomra, hogy ennek a technikának is meg van a maga helye a kisbaba nevelésében. Így utólag azt tudom mondani, hogy tanultam az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvből. Az ismereteim bővültek és elfogadóbban viszonyulok a sírással járó módszerek alkalmazásához.

Marc Weissbluth elmélete szerint sok szülő megítéli a másikat azért, mert sírni hagyja a gyermekét, pedig amíg nem voltunk annyira fáradtak, csüggedtek és kétségbe esettek, mint azok a családok, akiket megítélünk, addig nincs jogunk ehhez. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha a mi gyermekünk egész jól alszik és a fáradtsági szintünk még kezelhető. Viszont vannak olyan családok, ahol már a szülők és a kisbaba is egészségtelen szinten fáradt. Annyira kimerültek, hogy a szerző szerint érdemes lenne belátniuk, hogy a korábbi nevelési elvüket felhagyva az egyetlen módszer, ami segíthet, ha egy pár napig sírni hagyják gyermeküket.

„Lehetséges, hogy a legtöbb szülő azt tapasztalja, hogy az egészséges alváshoz vezető út egyáltalán nem igényel sírást. Csak ne nézzék le és ne kritizálják azokat a szülőket, akik kevésbé szerencsések!” /Marc Weissbluth/

Ez a gondolatmenet előhívta belőlem az empátiát. Még akkor is, ha én kötődő nevelési elveket (megjegyzés: Marc Weissbluth szerint ez az altatási módszerek közül a másik véglet) valló szülőnek tartom magam. A szerző által bemutatott tudományos adatok és kutatási eredmények alátámasztották számomra azt, hogy a szerző nem kegyetlenségre és indokolatlan magára hagyásra buzdítja a szülőket.

„A módszer nem azt jelenti, hogy a babát egyszerűen hagyni kell sírni. Az alvásra nevelése része az önmegnyugtatás tanítása.” /Marc Weissbluth/

Sőt! Marc Weissbluth szerint bizonyos előfeltételeket biztosítanunk KELL ahhoz, hogy a sírással járó módszereket választhassuk. Amíg ezeken a pontokon nem megyünk végig és tesszük meg a szükséges lépéseket, addig a sírni hagyás valóban értelmetlen és fájdalmas módszer.

Ajánlás

Elsősorban olyan családoknak tudom ajánlani az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvet, akik még gyerekvállalás előtt szeretnék bővíteni az ismereteiket és többféle módszerrel megismerkedni. Illetve olyan szülőknek, akik eljutottak a kialvatlanság olyan szintjére, amikor már nem látják a kiutat. Nem szeretnék indokolatlanul sírni hagyni a gyermeküket, de nem látnak más megoldást. Marc Weissbluth tanácsai mentén olyan sírással járó módszereket tanulhatunk meg, amik valóban segíthetnek és nem kegyetlen magára hagyásra buzdítanak.

„Az egészséges alvási szokások kialakítása nem azt jelenti, hogy a baba mindig sírni fog, de fel kell készülni a kezdeti tiltakozásra.” /Marc Weissbluth/

Félreértés ne essék. Én tőlem továbbra is messze áll a sírni hagyás módszere és a kötődő nevelést jobb megoldásnak tartom. Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv elolvasása után is így gondolom. Nem tudok meghasonulni önmagammal és nem tudok senkit sem arra bíztatni, hogy hagyja sírni a gyermekét. Viszont, ha már valaki rászánja erre magát, akkor érdemes szerintem információt gyűjteni erről a módszerről egy olyan embertől, aki orvos és kutatásokkal tudja alátámasztani tanácsait.

Marc Weissbluth könyvében elég kritikus a köznyelvben keringő altatási szokásokkal kapcsolatosan, hiszen szerinte ezek közül sokra nincs is tudományos magyarázat. A kötődő nevelési elvet sem ítéli el teljesen, főleg, ha valaki számára ez a hozzáállás valóban jó. Viszont szerinte indokolatlanul sok szülői segítséget vár el, míg vannak olyan általa bemutatott megoldások, ami hosszú távra megoldhatják az altatási és az éjszakai ébredések problémáját.

„Egyik módszer sem jobb a másiknál, mindkettő hozzásegíthet egy csecsemőt a minőségi alváshoz. Kár volna sorrendet felállítani a nyugtatási stratégiák között, vagy más szülőket rossznak bélyegezni, csak mert nem értenek egyet önnel.” /Marc Weissbluth/

Az önmegnyugtatás tanítása

„A legtöbb családnak sosem kell a jobb alvás érdekében sírni hagyni a kicsit, és ehhez csupán arra van szükség, hogy időben elkezdjék az önnyugtatásra szoktatást.” /Marc Weissbluth/

Az Egészséges alvás, boldog gyerek című könyv fő mondanivalója nem az, hogy hagyjuk sírni a gyereket, hanem az, hogy tanítsuk meg neki, hogy hogyan tudja megnyugtatni magát, szülői segítség nélkül. Ha erről az oldalról nézzük a dolgot, akkor nincs ebben semmi magára hagyatottság és kegyetlenség.

„Ha megadja a lehetőséget a babának, hogy felfedezze önmaga megnyugtatásának módszerét, segít neki, hogy később se legyen gondja az elalvással. Azok a szülők, akik mindig közbeavatkoznak és segítenek a mély alvás elérésében, megfosztják a gyereküket attól, hogy maga jöjjön rá, mi a teendője. Ha nem teremi meg ezt a lehetőséget, és folyton segít a kicsinek, akkor a baba kiszolgáltatottá válik, és csak egy felnőtt közreműködésével lesz képes elaludni.” /Marc Weissbluth/

A könyvben arról olvashatunk, hogy az alvásjavító technikák három nagy csoportba sorolhatóak:

    1. Sírás nélküli módszerek
    2. Esetleg sírással járó módszerek
    3. Sírással járó módszerek

Marc Weissbluth szerint nekünk szülőknek kell eldöntenünk, hogy a fenti kategóriákban tartozó módszerek közül melyiket választjuk. Mindegyik csoportban vannak jó megoldások és fokozatok. A szerző szerint vannak, amik gyorsabban sikert hoznak kevesebb sírással. Vannak, amik elsőre sok sírással járnak, de csak napokat kell várni ahhoz, hogy hassanak.

„Nincs fontosabb a családhoz illő alvásjavító megoldás rugalmas és érzékeny kiválasztásánál. De az is fontos, hogy a szülő a saját személyiségéhez is legalább ennyire érzékenyen viszonyuljon, amikor egy megoldás mellett dönt.” /Marc Weissbluth/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az alvásra szoktatásban nincs egyetlen, üdvözítő megoldás. Számtalan tényezőt be kell kalkulálni, amelyek mind hatással lehetnek az ön senki máséhoz nem hasonlító helyzetére.” /Marc Weissbluth/

 

Az alvási zavarok megelőzéséről és megoldásáról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Marc Weissbluth: Egészséges alvás, boldog gyerek című könyvről írt bejegyzések

Az alvási zavarok megelőzése és megoldásaEgészséges alvási szokások kialakítása