Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket – A Montessori-módszer

kép: Kolibri Kiadó

Kolibri Kiadó, 2017

201 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Kolibri Kiadó – Hogyan nevelj boldog gyereket – A Montessori-módszer

 

Sajnos ez a könyv a nagy könyvesboltok kínálatában már nem kapható. Használtan, antikváriumban vagy könyvtárban viszont biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borító az alábbi cím kiegészítés olvasható:

Ötletek, gyakorlatok és játékok az önbizalom és a kreativitás fejlesztésére

 

Fülszöveg

Hogyan járulhatunk hozzá ahhoz, hogy gyermekünk önálló, kreatív és magabiztos legyen?

Milyen eredmények érhetők el a pozitív megerősítéssel?

Miért nem célravezető hosszú távon a büntetés?

Hogyan védjük meg gyermekünket a digitális eszközök káros befolyásától?

És miként függ össze mindez azzal, hogyan lesz valakiből sikeres felnőtt?

Erre adja meg a választ könyvében Tim Seldin, a Montessori Alapítvány elnöke.

A Hogyan nevelj boldog gyereket a szerző negyvenéves tapasztalatát egybesűrítő szülői kézikönyv: gyakorlatias és egyben szórakoztató útmutató, amelynek segítségével önálló, alkotókedvvel és önbizalommal teli gyerekeket nevelhetünk a Montessori-módszer leghatékonyabb elemeinek otthoni alkalmazásával.

A kötet a születéstől egészen 6 éves korig kíséri a gyerekek fejlődését, bemutatja a másfél évszázados múltra visszatekintő Montessori-módszert, és rengeteg praktikus tanáccsal látja el a szülőket. Ötleteket ad a kisbabák vigasztalására, a hisztik megszüntetésére, iskola-előkészítő ismeretek átadására vagy épp az udvarias viselkedés megtanítására. Az ügyességi és szerepjátékok pedig egyszerre szolgálják a közös élményszerzést, és segítik az őszinte, magabiztos és fejlett önkontrollal rendelkező gyerekek nevelését.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Maria Montessori

Maria Montessori nevét szerintem már mindannyian ismeritek. Az általa kifejlesztett és a róla elnevezett pedagógiai módszerek világszerte híresek.

„Száz évvel ezelőtt egy fiatal olasz nő új megközelítést dolgozott ki – a biztatást és a tiszteletet tette az oktatás és a nevelés alapjává.” /Tim Seldin/

Maria Montessori – Kép: Wikipédia

 

Maria Montessori korának egy nagy újítója volt a gyereknevelés tekintetében. A meglátásai és módszerei annyira jónak bizonyultak, hogy még életében sok intézményben átvették az oktatás nézeteit, illetve több iskolát és óvodát alapítottak/alapítanak ma is, ahol a Montessori-módszernek megfelelően nevelik és tanítják a gyermekeket.

„Montessori szemlélete ma is időszerű és helytálló. Átfogó megközelítése szinte bármilyen helyzetben alkalmazható és érvényes.” /Tim Seldin/

Az életéről készült film a Maria Montessori – Egy élet a gyermekért címet viseli. Én személy szerint még nem láttam, de sokan azt mondják, hogy érdemes megnézni. A napokban tervezem, hogy mozizom egyet, aztán leírom Nektek, hogy milyen benyomásaim voltak.

A szerzőről

Tim Seldin a Montessori Alapítvány és a Nemzetközi Montessori Tanács elnöke. Életrajza szerint több, mint negyven éves gyakorlata van a Montessori-pedagógiában.

„Már nem is emlékszem arra, milyen volt, amikor nem Montessori világa vett körül: számomra ez egy életmód.” /Tim Sedlin/

Tim Seldin – Kép: www.montessori.org

 

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv bevezetőjében leírja a szerző, hogy ebben a könyvben személyes tapasztalatait szeretné megosztani velünk, mint gyerek, apa, Montessori-pedagógus és coach.

„Ezt az írást különösen azoknak a kisgyerekes szülőknek ajánlom, akik érdeklődnek az újfajta szemléletmód iránt, és gyakorlati tanácsokra vágynak.” /Tim Seldin/

A Magyarországi Montessori Egyesület honlapját a linkre kattintva éred el.

Ajánlás

Azt gondolom, hogy nem lenne ilyen híres a Montessori-módszer, ha nem lenne jó és hatékony. A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvet minden érdeklődő szülőnek nagy szeretettel tudom ajánlani. Ez az írás kifejezetten kisgyerekes anyukáknak és apukáknak szól, ami azt jelenti, hogy a szerző az egész komplex Montessori-módszer azon elemeit emeli ki Nekünk elsősorban, amiket otthon a mindennapokban hasznosíthatunk.

„Maria Montessori … módszerét legjobban a nevét viselő iskolákban ismerik, de otthon is alkalmazható.” /Tim Seldin/

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv több témakörben foglalkozik a Montessori szemléletű gyerekneveléssel:

    • gyermekbarát otthon kialakítási
    • érzékszervi tudatosság fejlesztése
    • a mindennapi élet feladatainak gyakorlása
    • fegyelmezés pozitív megközelítéssel
    • a tágabb világ felfedezése
    • írás, olvasás tanítás
    • a matematika világa
    • tudományos kísérletek otthon

Tim Seldin kiemeli számunkra, hogy ha már egy-két területen tudjuk alkalmazni a Montessori-elveket már akkor is jók vagyunk és nyugodtan válogassunk a nekünk szimpatikus tanácsok között, hiszen csak azokat érdemes megfogadni, amiket közel érzünk magunkhoz.

„Komplett rendszerről van szó, amelyet már száz éve alkalmaznak a gyakorlatban: átvehető teljes egészében vagy csak részleteiben. Érdemes kipróbálni, biztos, hogy nem fogunk csalódni!” /Tim Seldin/

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv egy kicsit kilóg a sorból az eddig általam bemutatott könyvek közül. Hiszen ez a könyv tele van színes képekkel és kevesebb benne a szöveg. Az egyes fejezetek is inkább hasonlítanak egy blogbejegyzéshez. Viszont ez a dolog senkit se rettentsen el, mert a tartalom nagyon sokatmondó és hasznos.

Személyes vélemény

Számomra nagyon szimpatikusak Maria Montessori meglátásai. Azt gondolom, hogy ez az egész módszer egyfajta szemléletmód váltásról szól. A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv is azt hívatott elérni, hogy szülőként tekintsünk máshogyan a gyermekeink fejlődésére és figyeljünk oda azokra az érzékeny időszakokra, amikor meghatározó hatással lehetünk rájuk.

„Mindaz, amit ebben a korai időszakban tanulnak, később meghatározó lesz.” /Tim Seldin/

A mi otthonunkban és életünkben vannak olyan Montessori szemléletű elvek és tanácsok, amiket meg tudtam valósítani, volt, amit nem. Az ötletek egy részét a Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvből vettem.

Például a Montessori elveknek megfelelően lecseréltem a műanyag tányérokat és poharakat üvegre és porcelánra. Igyekeztem úgy kialakítani az előszobát és a fürdőszobákat, hogy a gyermekeim egyedül is el tudják végezni a dolgukat. Ezenkívül elkezdtem a Montessori-pedagógiának megfelelően segíteni gyermekeimnek az itthoni tanulást és a leckeírást. Mindegyik változást nagyon pozitívan éltem meg és minden szülőnek csak tanácsolni tudom, hogy érdemes jobban megismerkedni a Montessori-módszerrel.

Kiemelném, hogy Tim Seldin könyvében több Maria Montessori által kitalált eszközt is bemutat, sőt ötletekkel lát el bennünket, hogy otthon hogyan tudunk barkácsolni ilyeneket olcsóbban. Mert sajnos az tény, hogy a Montessori jeligével ellátott játékok és fejlesztőeszközök elképesztően drágák a boltokban. Viszont az is tény, hogy praktikusak, hasznosak és több életkorban is használhatóak, hiszen Maria Montessori úgy találta ki fejlesztőeszközeit, hogy fokozatosan lehet nehezíteni a velük elvégezhető feladatokat.

„Maria Montessori tudományos alapon közelítette meg a nevelést – kifejlesztett egy eszköztárat, és megfigyelte, hogyan használják a gyerekek.” /Tim Seldin/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A legtöbbünk igyekszik a lehető legjobb otthoni környezetet biztosítani gyermekének. De az is igaz, hogy minden szülő egyben tanító is. A küldetés, amit vállaltunk, nem csupán abból áll, hogy etetjük, dédelgetjük és védelmezzük gyermekinket. Meg kell őket tanítanunk arra is, hogy független, magabiztos, sikeres felnőttekké váljanak, akik boldogok és elégedettek lesznek az életben.” /Tim Seldin/

 

Miért éppen a Montessori-módszer? Erről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

 

Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket – A Montessori módszer című könyvről írt bejegyzések

Miért éppen a Montessori-módszer?A tágabb világ felfedezése
Érzékszervek és önállóságTanulás Montessori módra
Szeretetteljes fegyelmezés