Az én, én, én járvány – Túlzott irányítás

Amy McCready Amerikában az egyik legelismertebb gyereknevelési szakértő. Magyarországon talán nem olyan híres. Viszont Az én, én, én járvány című könyve nekünk is sokat adhat és a tanácsait érdemes lehet megfogadni. A bejegyzésekben szépen lassan megismerjük a szerző által összeállított harmincöt gyereknevelési eszközt. Most az irányítással kapcsolatos stratégiákról olvashattok. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. 

A túlzott irányítás

 

Ki irányít valójában?

„Minden szülő irányítja a gyerekét (akár akarja, akár nem), és minden gyerek szeretné megkaparintani az irányítást. A szülő és gyerek közötti harcok nagy része pontosan erről szól.” /Amy McCready/

Az én, én, én járvány című könyvben nagyon érdekes gondolatokat olvashatunk az irányításról. Fontos megértenünk, hogy az irányítás kérdését minden kapcsolatban érdemes tisztázni.

Amy McCready szerint meg kell adnunk a gyermekünknek a lehetőséget, hogy irányítsa a saját életét, természetesen életkorának megfelelő szinten.

„Fokozatosan le kell mondanunk arról, hogy szülőként mi irányítsuk a gyerekeinket.” /Amy McCready/

kép: Pixabay

Az elbukott szülői technikák

„Ebben a fejezetben leszámolunk azokkal a hagyományos szülői stratégiákkal, amelyekkel nem tudjuk irányítani gyerekeinket.” /Amy McCready/

A szerző könyvében nagyon őszintén és köntörfalazás nélkül beszél azokról a szülői technikákról, amiket még most is sok szülő alkalmaz, hiszen rövid távon működnek. Viszont ártanak a kapcsolatnak és nem segítik elő a helyes viselkedést. Érdekes olvasmány szerintem.

Legyőzés helyett kompetencia

Amy McCready szerint a hatalomért folytatott folytonos harc helyett engedjük el a gyeplőt, amikor itt az ideje, hiszen mindannyian azt szeretnénk, ha gyermekeink megtanulnák menedzselni életüket és jó döntéseket hozni a fontos helyezetekben.

„A függetlenség növelése a felnőtté válás folyamatának része. Ahogy pozitív módon átadjuk a gyereknek a hatalmat – ahogy nőnek, egyre többet és többet -, alkalmuk lesz látni, ahogy a kisgyerekből a szemünk előtt felelős felnőtt válik.” /Amy McCready/

A megfelelő irányítás

Az én, én, én járvány című könyvben összesen hat olyan technikát találhatunk, amik segítségével elkerülhetjük a túlzott irányítást:

        • A sok döntést igénylő környezet
        • Mi a terved?
        • Együttműködés kezdeményezése
        • Győzz meg!
        • Te mit tehetnél?
        • Családi megbeszélés

Arról, hogy ezeket hogyan használjuk, mit mondjunk, mit ne mondjunk, hol vannak a kritikus pontok, mik lehetnek a buktatók a könyv Negyedik fejezetében olvashattok. Amy McCready nagyon hasznos és gyakorlatias tanácsokkal lát el bennünket. Nekem különösen tetszett ez a fejezet, mert az eszközök ügyesen összekapcsolják a szabadságot a felelősséggel. Érdemes elolvasni!

kép: Pixabay

 

Külön kiemelnél a családi megbeszélés eszközt, amivel már Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvben is találkozhatunk.

„Természetesen nem kell engednünk, hogy a gyerekek a fejünkre nőjenek, és nem minden döntésben kell, hogy szavuk legyen. Minél többet hagyjuk azonban, hogy a gyerekek kis dolgokban dönthessenek, annál együttműködőbbé válnak majd azokban az esetekben, amikor nincs választási lehetőségül, és annál nagyobb gyakorlatra tesznek szert a jó döntések meghozatalában.” /Amy McCready/

 

A következmények kérdése lesz a következő témánk. Tarts velem, és megtudhatod, hogy Amy McCready milyen tanácsokkal lát el bennünket a természetes és a logikus következményekkel kapcsolatosan!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a túlzott irányításról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?