A jól működő család 5 jellemzője – A határok kijelölése

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyvet. Ez egy kifejezetten olyan könyv, amit lassan kellene olvasni. Szerintem minden témakör után érdemes egy kis időt hagyni az adott rész átgondolására, átbeszélésére. A jellemzők közül hármat már megismertünk. Itt olvashatod el a korábbi írásaimat. Most a negyedik alapérték következik. 

A határok kijelölése és a szülők tisztelete

 

Szabályok és következmények

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni azt, hogy hogyan könnyítik meg a mindennapi életünket a szabályok, amik a társadalmunk működését szolgálják. Gary Chapman párhuzamot von a társadalmi életünk és a családi élet között, így próbálja meg bizonyítani a családokban a határok kijelölésének fontosságát. Szerinte a szabályok hasznosak, és az engedelmesség nem negatív kifejezés.

„A szabályok és a tekintély tisztelete nélkülözhetetlen velejárója a jól működő társadalomnak éppúgy, mint az egészséges családi életnek.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

A szülők által kijelölt határok tiszteletben tartása

A jól működő család 5 jellemzője című könyvben elolvashatjuk, hogy a szülők által kijelölt határok tiszteletben tartásához mind a szülő és mind a gyerek részéről szükség van együttműködésre és belátásra. Gary Chapman szerint a következő dolgokra van figyeljünk oda:

    • a szülők részéről feltétel nélküli szeretet
    • a gyerek érezze, hogy szeretik őt
    • tetteknek következménye van (pozitív vagy negatív)
      • szabályok megállapítása
      • következmények felállítás
      • szabályok következetes betartása

A szerző szerint a szabályok és a következmények megállapításakor fontos odafigyelnünk arra, hogy a jó szabálynak négy jellemzője van:

    • tudatos döntés eredménye
    • a szülők közös megegyezésénél alapul
    • ésszerű (egyértelmű és pozitív célt szolgál)
    • minden családtagnak van beleszólása

Gary Chapman összegyűjtötte nekünk könyvében azokat a fontos lépéseket és gyakorlatokat, amik segíthetnek nekünk a szabályok kijelölésében, amik nélkülözhetetlenek a család jó működéséhez. Érdemes őket alaposan mérlegelni, értékelni, felülvizsgálni és a következményeket jól kitalálni. Ezzel kapcsolatosan olvashatunk hasznos tanácsokat a könyv Tizenegyedik fejezetében.

„A következményeknek olyan szorosan kell kapcsolódniuk a szabály megszegéséhez, amennyire csak lehetséges.” /Gary Chapman/

A tisztelet ajándéka

Gary Chapman kiemeli számunkra, hogy nem véletlen, hogy a szabályok tiszteletben tartásáról szóló rész megelőzi a szülők tiszteletéről szólót. Hiszen a gyermek kisebb korban még nem látja be a szülők belefektette energiáját. Ekkor még csak a szabályok betartását lehet tanítani neki, később alakul majd ki a személyes tisztelet.

„A tisztelet a megbecsülés és az elismerés kifejezése. Az a felismerés az alapja, hogy a másik ember értékes és fontos számunkra. A tisztelet a jellemnek szól. Csak az a gyermek tudja igazán tisztelni szüleit, aki már megértett valamit a jó és a rossz, az önfeláldozás és a szeretet fogalmából, és tapasztalja szülei gondoskodását és szeretetét.” /Gary Chapman/

A jól működő család 5 jellemzője című könyvben olvashatjuk, hogy a valódi tiszteletet ki kell érdemelni, és ez nem könnyű feladat. A gyerekeink jól látják a jó és rossz tulajdonságaikat. Fontos, hogy ne emelkedjen fal közénk a gyermekünkkel.

„Nagy feladat a szülők számára, hogy rászolgáljanak gyermekeik tiszteletére. … A tiszteletreméltót nem nehéz tisztelni.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

Erma Bombeck szerint a szülők iránti tisztelet nagy ingadozásokat mutat a gyermek fejlődése során. Ő összesen 8 fokozatot különböztet meg. Ezekről bővebben olvashattok a könyvben. Igazán vicces és elgondolkodtató írás. Érdemes átolvasni.

Mások megbecsülésének megtanítása

„A nevelésre nincs recept. Nincs két egyforma szülő, mint ahogy két egyforma gyermek sincs. Ezek a különbségek alakítják egyéni fejlődésünket. Van azonban néhány egyszerű és alapvető nevelési elv. Az első és legfontosabb, hogy minden gyermeknek szeretetre van szüksége. Másodszor, a gyerekeknek vezetésre és útmutatásra is szükségük van, ami elsősorban a szülők felelőssége. Harmadszor, a gyerekeknek meg kell tanulniuk, mikét viszonyuljanak a tekintélyhez.” /Gary Chapman/

A gyermekünk jellemét nagyban meghatározza az öröklött tulajdonságai, illetve a környezet hatásai. Az öröklött tulajdonságokon nem igen tudunk változtatni, viszont a környezeti hatásokat befolyásolhatjuk pozitív és negatív nevelési mintával. Vagyis ahhoz, hogy gyermekünk megbecsüljön minket és másokat, szeretettel kell őt nevelnünk, reális elvárásokat kell támasztanunk vele szemben és gondoskodnunk kell arról, hogy megtapasztalja viselkedésének következményeit, emeli ki a szerző.

„A szülők iránti tisztelet a nevelés eredményességét jelzi.”/Gary Chapman/

A jól működő család 5 jellemzője című könyv Negyedik részének a végén három feladatot végezhetünk el, ami a szerző szerint segít gyermekünket megtanítani mások tiszteletére.

 

A következőkben megismerkedünk az ötödik, egyben utolsó jellemzővel! Tarts velem és megosztom veled Gary Chapman férjekkel és apákkal kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok mennyire sikerült elérni a szabályok tiszteletben tartását! Mi az, ami jól megy és mi az, ahol még fejlődésre van szükség?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyv Negyedik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?