A suttogó titkai I – A titokzatos 4É módszer!

Haladunk tovább Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Tracy összeállított egy 4É módszernek nevezett rendszert, amivel szerinte minden szülőnek és csecsemőnek könnyebb lenne az élete. Ismerkedjünk meg a módszer alapjaival.

A titokzatos 4É módszer!

 

Kell napirend vagy nem kell napirend? Ez itt a kérdés

Tracy úgy gondolja, hogy bármi legyen is a gond, amivel hozzá fordulnak, először mindig azt javasolja, hogy legyen napirend. Sokaknak talán ez az a pont, amikor a könyv a sarokba kerül, hiszen ez a mai liberálisabb gyereknevelési elvek mellett abszurdnak tűnik.

Sokan ezért a merevségért kritizálják a könyvet a legjobban. Úgy gondolom, hogy akik ezt mondják egyáltalán nem olvasták a könyvet. Hiszen Tracy többször is kihangsúlyozza, hogy itt nem merev határidőkről, vagy szigorú időbeosztásról beszél, hanem „egy átgondolt napirendről, amely bizonyos keretek között állandóságot biztosít. Nem mondom, hogy mindig az órát nézd. De a babának kiszámíthatóságra és rendre van szüksége az életében.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

Az írónőnek az a meggyőződése, hogy akik nem vezetnek be valamilyen napirendet, azok átadják az irányítást a baba kezébe, így már ő diktálja az iramot. Felhívja a figyelmet arra is, hogy különbség van a között, hogy tiszteljük a gyermekünket, és a között, hogy ő irányít.

A másik többször emlegetett irányelv a könyvben, hogy kezdje úgy, ahogy folytatni akarja. Ez valójában annyit jelent, hogy a napirend bevezetésével nem szabad sokáig várni. Hiszen melyik az a pont, az a kor, amikortól már úgy gondoljuk, hogy a baba érett a napirendre. Tracy sajnos úgy látja, hogy sok szülő beesik abba a hibába, hogy nem tudják, hogy mit is szeretnének hosszútávon. Ezért ötletszerű dolgokhoz folyamodnak ahelyett, hogy állandóságot biztosítanának a gyermeküknek.

A 4É módszerről lehull a lepel

A 4É valójában egy mozaik szó, ami négy É betűvel kezdődő szót jelent. Ezek együttes alkalmazását a gyakorlatban nevezi Tracy 4É módszernek. Hogy mi ez a négy szó, azt kicsit később leírom nektek.

Korábban említettem nektek itt, hogy ez a könyvet sok olyan kritika éri, hogy semmi újat nem mond. Én főleg az első gyermeküket váró, vagy első babás szülőknek tudom ajánlani. De! Talán ez a rész a könyvben, ami már nem csak őket érdekelheti. Sőt kipróbálásra váró módszer is lehet mindenki számára, ha már eluralkodott a káosz otthon.

A módszer lényege az, hogy bizonyos időközönként ugyanazok a „programpontok” ismétlődnek egy nap során a baba és a család életében. Ha ezt sikerül rugalmasan, és kisebb-nagyobb sikerrel alkalmazni, akkor nagyban megkönnyítheti a babával való életet, és tervezhetőbbé teszi a napot.

kép: Pixabay

 

Tracy a 4É-t összehasonlítja a köztudatban lévő két végletet jelentő gyereknevelési elvvel. Az egyik véglet a „ridegtartás”, „poroszos” gyereknevelés módszer. A másik oldalon pedig az igény szerinti, teljesen liberális nevelési elveket való irányzat. A szemléltetés nagyon magával ragadó és meggyőző.

Az írónő szerint a legnagyobb érdeme ennek a módszernek az, hogy így a szülők megértik gyermeküket.

De mégis, akkor miből áll össze a 4É módszer? Miért hívják 4É módszernek?

Étkezés. Ébrenlét. Édes álom. Énidő – vagyis, amikor a szülő következik.

Mint sok minden, a napirend bevezetése sem megy egyik napról a másikra. Ezért inkább érdemes lassú lépésekben haladni, és hagyni időt a kedvező hatásoknak, mint egyik pillanatról a másikra mindent máshogyan csinálni. Ehhez viszont sok türelemre, és alapos megfigyelésre van szükség.

 

Ezt az úgy nevezett STOP módszert mutatom be nektek legközelebb! Tarts velem a suttogás egy újabb titkának megismerésénél!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok sikerült-e valamilyen napirendet kialakítani!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?