A szoptatás női művészete – Eltérő életutak

Vannak olyan különleges események és körülmények, amikre nem igazán lehet felkészülni. A mai orvos tudomány már sok mindenre képes, viszont akadhatnak olyan speciális esetek és kihívások, amik megnehezíthetik a szoptatást. A La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyvben a leggyakrabban előforduló problémás helyzetekre találhatunk tanácsokat. A könyvről szóló korábbi írásokat itt találjátok.

Eltérő életutak

 

Különböző nehézségek

A La Leche Liga tagja szerint bármilyen különleges körülmény jellemző ránk mindig érdemes szoptatási tanácsadóhoz fordulni a kérdéseinkkel. Hiszen ezek a szakemberek tudnak a legtöbbet segíteni.

A szoptatás női művészete című könyvben bemutatott nehézségek:

Kizárólag fejés

A kizárólag fejés az, amikor a kisbaba nem tud szopni és nem csak átmenetileg, hanem huzamosabb ideig. Ebben az esetben minden fejéssel kapcsolatos tanács egy kicsit árnyaltabb és plusz dolgokra kell odafigyelni.

Koraszülött csecsemők

Koraszülött csecsemők, ők azok, akik túl korán érkeztek és túl fejletlenek ahhoz, hogy szopni tudjanak. Ilyenkor az ember tehetetlennek érzi magát és valószínűleg a szoptatás a legkisebb gondja. Viszont a koraszülöttek számára az anyatejben lévő anyagok nagyon fontosak lehetnek, ezért érdemes odafigyelni rá, hogy megalapozzuk a megfelelő mennyiségű anyatej meglétét és akár alternatív módon a kisbaba anyatejjel való táplálását.

kép: Pixabay

Ikrek

Az ikrek szoptatási eleinte rengeteg gyakorlást és türelmet igények. A leggyakoribb félelem az, hogy nem lesz elég teje és karja az anyukának. A tanácsok között erről is írnak nekünk a szerzők.

Relaktáció

Relaktáció, azaz a tejtermelés újraindítása. Ha esetleg úgy alakult, hogy lemondtál a szoptatásról, de később meggondoltad magad, akkor van még esély rá, hogy visszafordíts a folyamatot, ha még nem telt el túl sok idő. Nem könnyű feladat, rengeteg türelmet igényel, de minden erőfeszítést megér, olvashatjuk a könyvben.

Örökbefogadott kisbaba szoptatása

A szoptatás lehetősége örökbefogadás esetén is lehetséges. Egyre szélesebb körben elterjedt technikák vannak arra, hogy a mellett stimulálják. A szerzők szerint megelőző várandóság nélkül is meg lehet élni a közelséget és szoptatás örömeit alternatív módon.

Anyai kihívások

Az anyai kihívások, azok a speciális körülmények, amikor az édesanya például gyengén látó, hallássérült, kerekes székes vagy krónikus betegségtől szenvedő. Az ő esetükben sem kell lemondani a szoptatásról. A rajtuk végzett vizsgálatok és terápiák nem akadályozzák a szoptatás lehetőségét, kivétel néhány speciális esetben, amikről bővebben a könyvben olvashattok.

Sajátos igényű csecsemők

A sajátos igényű csecsemők esetében a család, az orvosok és egyéb szakemberek nagy figyelemmel kísérik a kisbaba fejlődését. A szoptatásuk természetesen lehetséges és megoldható, legyen szó akár Down-szindrómáról, akár ajak- és szájpadhasadékról. Ezekben az esetekben hasznos lehet, ha szoptatási tanácsadó foglalkozik a szoptatási szokások kialakításával és fenntartásával.

Laktáció csecsemőhalál esetén

Sajnos előfordulnak olyan hihetetlenül szomorú esetek, amikor a csecsemő meghal, akár pocakban, akár pár naposan, hetesen, hónaposan. Ezekben az esetekben az édesanyáknak azonkívül, hogy fel kell dolgozniuk érzelmileg a történteket, az anyatejjel is foglalkozniuk kell. A tej elapadása nem történik meg egyik napról a másikra. Vannak technikák, amik meggyulladás nélkül segítik a folyamatot. Ezekről olvashatunk a könyvben.

„Kisbabádról való gondoskodás néha kimerítő, íg saját magadra figyelni már szinte semmi időd és erőd nem jut Neki te vagy a legfontosabb, ezért elengedhetetlen, hogy helyesen táplálkozz, a gondodat viseljék, támogassanak és vigyázzanak rád! Nyugodtan kérd a „család” segítségét! Ezért vagyunk itt!” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

 

A könyv további részében technikai segítségekről olvashatunk. Ezek azoknak az információknak a gyűjteménye, amikről eddig is szó esett, de most részletesebben témakörökre lebontva olvashatunk róluk. Tartsatok velem!

Ha megfogott Téged ez a téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban, hogy milyen tapasztalataid vannak a fenti körülményekkel kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Tizenhetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?