A szoptatás női művészete – Hozzátáplálás

Haladunk tovább La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A totyogók szoptatásánál már szó esett a szoptatás melletti szilárd táplálék bevezetéséről. Most egy kicsit részletesebben írok Nektek erről a témáról. 

Terítéken a szilárd táplálék

 

Mikor jön el a szilárd táplálék ideje?

A szoptatás női művészete című könyvből megtudhatjuk, hogy XX. század elején lett divatos a tápszeres táplálás. Ekkor hat hetes korban kezdték el a hozzátáplálást. A szerzők szerint sokak fejében még most is élnek ehhez hasonló téves elképzelések a szilárd táplálék bevezetésének idejéről. Pedig több hivatalos szerv is kiadott állásfoglalást a témában, amik hat hónapos kortól ajánlják a hozzátáplálás elkezdését. Ezekről bővebben a könyvben olvashatunk.

A La Leche Liga szerint a kisbaba elsődleges szükséglete az anyatejes táplálás, vagyis a szilárd ételek bevezetésével nem kell annyira sietni, illetve ne sürgessük a szoptatások kiváltását pépekkel.

„Nem szükséges a szoptatások kiváltására törekedni, a szilárd táplálékkal való ismerkedés valójában csak kóstolgatás, ami kiegészíti az anyatejet.” /La Leche Liga/

A kutatások szerint a kisbaba emésztőrendszere is csak hat hónapos kórban lesz elég érett ahhoz, hogy a szilárd táplálékot megfelelően feldolgozza.

 

kép: Pixabay

A szilárd táplálék bevezetésének könnyű módja

A La Leche Liga tagjai szerint a baba étrendje ideális esetben az anyateje, ezért nem szükséges törekedni rá, hogy a szilárd ételekből jelentős mennyiséget egyen. Szerintük mindig a pépes hamik előtt szoptassuk meg gyermekünket, és kiegészítésképpen adjunk pár kanál ételt.

„A szilárd táplálék bevezetése általában lassú folyamat.” /La Leche Liga/

A szilárd táplálék bevezetésének könnyű módjáról és a bevezetni ajánlott ételek sorrendjéről bővebben A szoptatás női művészete című könyv Tizenharmadik fejezetében olvashattok. Ahol szó esik a sóról és egyéb fűszerekről, a bioélelmiszerekről, a rugalmasságról, az éves közbeni rumliról és bizonyos ételek elutasításáról is.

Alapvetően semmi extra tanáccsal nem találkozhatunk itt, mint amiket a védőnénitől kaphatunk. Ami kiemelendő benne, hogy az egész módszert úgy építik fel, hogy szoptatásbarát legyen, vagyis hogy az anyatej mennyiségét megőrizzük a hozzátáplálás mellett is.

kép: Pixabay

 

A könyv további részében a kisbabától távol töltött időről és a szoptatás kapcsolatáról lesz szó. Tarts velem!

Ha megfogott ez a hozzátáplálásról szóló téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban a tapasztalatodat!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Tizenharmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?