A szoptatás női művészete – Kisbabától távol

La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv azokkal az esetekkel is foglalkozik, amikor a kisbabától  huzamosabb ideig elválnak az édesanyák. Mivel az anyatejtermelést a baba szabályozza, ezért ezek a különválások jelentősen befolyásolhatják a szoptatást. Arról lesz most szó, hogy ilyenkor mit tehetnek az anyukák. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok.

 

A kisbabától távol

 

Evési szokások

A szoptatás női művészete című könyvből megtudhatjuk, hogy az embergyermek gondozása jelentősen eltér az állatokról. Az állatoknál előfordul, hogy egy nap csak egyszer-kétszer szopiznak a kicsinyek, mert az állatok tejének összetétele megengedni ezt. A női tej összetétele miatt az embergyermekeknek gyakrabban kell szopizniuk, illetve az anyai mell úgy van kitalálva, hogy gyakran és rendszeresen kiürüljünk, ekkor tartható fenn sokáig a szoptatással való táplálás.

„Ha alkalmazkodunk kisbabánk evési szokásaihoz, akkor ő fogja szabályozni tejtermelésünket, hogy az megfeleljen változó igényeinek.” /La Leche Liga/

Vannak olyan élethelyzetek, amikor szükségből vagy önszántából az anyukának hosszabb időre el kell válnia gyermekétől. Ez nem kizáró oka a szoptatás folytatásának, csak néhány elvet be kell tartani. Több erőfeszítésre van szükség, de az anyai szervezet tud alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

kép: Pixabay

Különválás

Anya és gyermekének különválásának oka számtalan lehet. A szoptatás női művészete című könyvben a következő esetekről olvashatunk: bölcsőde, más gyermekfelügyelete lehetőségek, munka, tanulás, külön nyaralás, és kórházba kerülés.

A szerzők szerint megfelelő hozzáállással ezeket össze lehet hangolni a szoptatással. A fejezet végén olyan praktikákkal találkozhatunk, amik arról szólnak, hogy hogyan tudjuk szoptatásbarát módon etetni egy kisbabát az anyukája nélkül. Nagyon hasznos rész. Érdemes elolvasni.

„Számodra is félelmetes lehet ez a szituáció, amikor el kell válnod gyermekedtől és azon töprengsz, hogyan oldd meg a szoptatás. Előre tervezve te lehetsz a helyzet magaslatán ahelyett, hogy a helyzet hatalmasodjon el rajtad.” /La Leche Liga/

Lelkileg is megterhelő időszak lehet

„A csöppségtől – a ki fenekestül felforgatta az életed és beköltözött a szívedbe – való különválás talán életed egyik legnehezebb dolga lesz.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

 

A gyermekünktől való különválás nem csak a szoptatás folytatása miatt nehéz kérdés, hanem lelki következményekkel járhatnak. A La Leche Liga tagja ezzel a témával is foglalkoznak könyvükben. A kisbabának hiányzik az anyukája, az anyuka sem tud koncentrálni, mert hiányzik neki gyermeke. A szoptatás női művészete című könyvben találunk egy hét pontból álló felsorolást, ami a szerzők szerint megkönnyíti az elválást és az odafigyel a lelkileg megterhelő folyamatokra.

 

Az anyatej tárolásával kapcsolatos információkról és praktikákról írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem, és meg tudhatod, hogy milyen fejési technikák léteznek és hogy mennyi ideig áll el az anyatej szobahőmérsékleten!

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy neked milyen pozitív vagy negatív tapasztalataid vannak a kisbabától való elválással kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Tizennegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?