A szoptatás női művészete – Mellretétel

Szeretném figyelmetekbe ajánlani A szoptatás női művészete című könyvét, ami a La Leche Liga szoptatással kapcsolatos elveit foglalja össze. Én most olvastam el a könyvet először, kicsit bánom, mert jó lett volna, ha már az első kisbabám születése előtt találkozom volna vele. Hiszen akkor a kezdeti nehézségekre jobban fel lettem volna készülne. A szoptatással kapcsolatos első alappillér a helyes mellretétel. Erről írok Nektek most. A korábbi írásokat itt olvashatod el.

Az első próbálkozások

 

Mellretétel

„Te és gyermeked nem csak a szüléshez rendelkeztek ösztönös képességekkel, hanem a szoptatáshoz is.” /La Leche Liga/

A kisbabák olyan reflexekkel születnek, amik segítik a szoptatás elkezdését. Ez segíthet nekünk abban, hogy a normális tejellátás és táplálás kialakuljon. A szerzők azt tanácsolják nekünk, hogy hagyatkozzunk ezekre a természetes folyamatokra, illetve vannak olyan dolgok, amiket megtehetünk, hogy segítsünk kisbabánknak. Ilyen a helyes szoptatási pozitúra és a mellretétel.

kép: Pixabay

 

A szoptatás női művészete című könyvben többféle tartást bemutatnak nekünk a szerzők. A szoptatás körülményeivel kapcsolatosan vannak olyan tényezők, amiket befolyásolhatunk, és vannak olyanok, amikre nincs ráhatásunk. A kisbabánk természetét nem tudjuk alakítani, de megtanulhatunk alkalmazkodni hozzá, hogy a szoptatás sikeres legyen. Ezzel kapcsolatosan is kapunk hasznos tanácsokat a könyvben.

A La Leche Liga szerint a nyugágytartással való szoptatási módszer a leghatékonyabb. Ezzel kapcsolatosan információt és képet a könyvhöz tartozó kisokos 1. pontjában kaphatunk.

Szoptatási nehézségek

A szoptatás akkor jó, ha jó érzés és jól működik, vagyis a baba elegendő anyatejet tud kiszívni. Ha valamelyik ezek közül nem működik, akkor valamin változtatni kell. Egyik ilyen fontos dolog, hogy nem szabadna, hogy a szoptatás fájdalmas legyen. Akkor valamit nem csinálunk jól. Hogy mit tehetünk? A La Leche Liga tagja ebben is a segítségünkre sietnek.

Fontos, hogy ha átmeneti kudarcélményeket szerzünk, ne adjuk fel. Gyakorlat teszi a mestert! 🙂 Türelem és keressünk megfelelő segítséget. A támogató közösségről az egyik korábbi bejegyzésben írtam Nektek.

A szoptatás női művészete című könyvben találunk egy HÁROM ÜGY-nek nevezet listát, ami három olyan dolgot ír le, amire érdemes odafigyelni, ha valamiért nem megy a szoptatás.

    • ÜGYelj arra, hogy folyamatosan legyen tejed!
    • ÜGYelj arra, hogy a kisbabád egyen!
    • ÜGYelj arra, hogy kisbabád mindig melletted legyen!
    • + Keress egy ÜGYes szoptatási tanácsadót!
kép: Pixabay

Nem elég a tejmennyiség

„A tejtermelés beindítás egy dolog, a baba táplálása pedig egy másik.” /La Leche Liga/

Nagyon tetszik nekem a La Leche Liga hozzáállása, hiszen elismerik, hogy vannak olyan esetek, amikor a tejtermelés beindulása nem olyan gyors, mint a baba táplálékigénye. Ilyenkor azt tanácsolják nekünk, hogy addig is egyen valamit a kisbaba, amíg a tej el nem indul.

Azt gondolom, hogy ettől lesznek igazán hitelesek az LLL által adott tanácsok. Hiszen ők is tudják, hogy vannak helyzetek, amikor szükség van pótlásra. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy milyen módon és mikor adjuk ezeket a kiegészítéseket, ahhoz hogy a szopizás hosszútávú sikerességét segítsük. Ezzel kapcsolatosan is kapunk tanácsokat A szoptatás női művészete című könyvben.

Egy nagyon jó kis szerkezetre szeretném felhívni a figyelmetek, ami nekem sokat segített, amikor a pótlást kellett adnom a kisbabáimnak. Van az a bizonyos Medela szoptanít nevű szerkentyű. Nem túlzok, ha az írom Nektek, hogy csodákra képes. Mivel a szoptatást imitálja, ezért elősegíti a tej többlettermelését és közben jobban hízik a csecsemő. Hiszen a baba nem csak a ciciből szívja a tejet, hanem ebből is. Nem csak koraszülött babáknál alkalmazható, és tapasztalatból írom, hogy nagyon hatékonyan segíti az anyatej mennyiségének megnövelését.

 

kép: Medela

 

Tényleg csak ajánlani tudom. Bővebben ezen az oldalon tudtok róla olvasni.

Medela – Sns szoptanít készülék

Borsos ára van sajnos. Rendszeresen sterilizálni is kell, de ez a tápszeres táplálás bármilyen formájánál így van. Remélem még sokáig lehet kapni, és el fog terjedni az anyák körében, mert tényleg szuper!

Ha bármi kérdésed van, ezzel a szerkezettel kapcsolatban nyugodtan írj nekem az info@anyacipo.hu email címre. Szívesen segítek, és leírom neked, hogy én hogyan használtam két gyerkőcnél is és milyen praktikákat alkalmaztam! Ha ismertem volna ezt a szerkentyűt az elsőszülöttnél, akkor biztosan nem lettek volna problémáim a tejmennyiséggel. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom!

 

A következőkben a gyermekünk két éves koráig kaphatunk szoptatási tanácsokat a szerzőktől! Tarts velem és megosztom veled La Leche Liga korral és korszakokkal kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok voltak-e kezdeti nehézségek és hogyan hidaltátok át őket. Szívesen fogadjuk egymás történetei, hátha tudunk belőle tanulni!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?