Belső szabadság – Digitális világ

Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző gondolatait a gyermeknevelésről már sok témában megismertük. A könyv utolsó fejezete a digitális világ hatásairól szól. 

A digitális kor és a kütyük

 

Unatkozó gyerekek

A Belső szabadság című könyvből kiderül, hogy ma igen gyakran megfigyelhető jelenség, hogy a gyerekek nem tudnak mivel játszani az óvodása, folyton unatkoznak. Az agyuk már hozzászokott az intenzív digitális tartalmakhoz és vibráló kütyükhöz. Ehhez képest egy olvasott mese hallgatásában semmi izgalom nincsen.

„Ha pedig a gyerek hozzászokik ehhez az állandóan kapirgáláshoz az agy felszínén, akkor már mindig ez kell neki. Akkor már nem képes figyelmével bevonódva mesét hallgatni, folyton csak a villódzó videoklipeket követeli, mert erre az intenzív birizgálásra vágyik.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Vekerdy Tamás felhívja a szülők figyelmét arra, hogy mekkora felelősségünk van ebben. Kisgyerekkorban még tőlünk függ, hogy mivel „szórakoztatjuk” gyermekeinket és milyen eszközöket adunk a kezükbe.

Túl sok inger

A játékipar folyamatosan hozza ki az új, rendkívül érdekes és villódzó játékokat. Az ember alig tud lépést tartani az újabb és újabb divatjátékokkal. Amikre igazából nincs is szükségük a gyermekeinknek. A gyerekcsatornákon lévő reklámok, pedig egyenesen hipnotizálják a gyermeket. Mire megveszi a szülő, addigra már egy újabb játék lesz a menő.

„A szülő nem érti, hogy a gyereke hogyan tud unatkozni a millió csillogó-villogó, búgó, zakatoló, beszélő, mozgó, interaktív játék között – pedig logikus: az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni.” /Vekerdy Tamás/

Ezzel a témával kapcsolatosan szeretném a figyelmetekbe ajánlani Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyvét. Ez az egyik kedvenc gyereknevelésről szóló könyvem. Ahogy a címéből is kitűnik, ez a könyv a túl sok inger, túl sok játék redukálásáról szól. Az Anyacipő Blogon már bemutattam Nektek Kim John Payne könyvét. Itt találjátok az erről szóló írásokat! Minden szülőnek csak ajánlani tudom elolvasásra és a tanácsok megfogadására!

Kütyük

A technika vívmányai behálózzák az életünket. Nagy kísértéseknek van kitéve az ember, amikor az idejének az eltöltéséről van szó. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi időt vesztegetünk el azzal, hogy kütyüket nyomogatunk, közben pedig nem is élünk igazán, nem is csináltunk effektíve semmit.

„A modern technika által kínált eszközökkel hangkulisszát vonunk magunk köré, és sem a másik emberre, sem a saját belsőnkre nem tudunk igazán odafigyelni. … A kütyük túlharsogják a saját belső hangunkat, ami érzelmi kiürüléssel és elsivárosodással jár együtt.” /Vekerdy Tamás/

A szülők felelőssége óriási. Még a szokások kialakulása előtt kellene cselekednünk, és egy kis tudatosságot vinni a dologba. A nagy digitális fejlesztő cégek vezetőinek gyermekei például tíz-tizenkét éves korukig nem kaphatnak okos eszközöket a kezükbe, mert ő látják a legjobban, hogy mekkora hatásuk vannak ezeknek a kütyüknek az emberekre és nem szeretnék, ha a gyermekik ki lennének téve a káros hatásoknak. Vekerdy Tamás arra hívja a szülőket, hogy fogadjuk meg ezeknek az embereknek a tanácsát, hiszen ők aztán tényleg tudhatják, hogy miért nem tesznek jót ezek az eszközök a gyerekekkel.

kép: Pixabay

 

A megfigyelések alapján a digitális eszközök úgy hatnak a gyerekek agyára, mint a kábítószer-függőség. „A kütyüző gyerekek digitális morfiummal tömik magukat.” /Vekerdy Tamás/ Szóval ne gondoljuk azt, hogy ennek a dolognak elenyésző következményei vannak.

„A kevesebb technikával megterhelt agy jobban működik és hatékonyabban képes tanulni. A képernyők inkább tompítják, mint élesítik a fejlődő agyat.” /Vekerdy Tamás/

Korrekciós lehetőségek

Amennyiben tapasztaltuk, hogy már elszaladt velünk a ló, vagyis túl nagy a gyerek képernyőnek való kitettsége, illetve túl sok inger veszi őt körül, változtathatunk rajta. Az Egyszerűbb gyermekkor című könyvben kaphatunk tanácsokat, illetve a Belső szabadság című könyvben Vekerdy Tamás is kifejti nekünk véleményét a korrekciós lehetőségekről. Szerinte a művészetekhez való visszanyúlás jelentheti az egyik megoldást.

 

Ezzel befejeztük Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyvét. A következőkben Jan-Uwe Rogge: Kell a gyereknek a korlát című könyve következik. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a digitális világgal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyv Nyolcadik és Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?