Beszélj úgy, hogy érdekelje – Érzelmek elfogadása

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A gyakorlati tanácsokra szépen lassan fény derül. Kezdjük az elsővel! 

Hogyan segíthetünk gyermekinknek érzéseik feldolgozásában?

 

A gyerekek érzései

A gyerekek érzései nagyon fontosak, és nekünk törekednünk kellene rá, hogy tiszteletben tartsuk ezeket.

„Ha csökönyösen nem fogadjuk el gyermekeink érzéseinek valóságát, azzal összezavarjuk és felmérgesítjük őket. Azt érjük el, hogy nem fogják tudni, mit is éreznek, nem fognak bízni a saját érzéseikben.” / Adele Faber & Elaine Mazlish/

Ha elfogadjuk az érzelmet, akkor el kell fogadnunk a hozzátartozó tetteket is? Természetesen nem! Nem szabad elfelejtenünk, hogy minden érzelem elfogadható, de a negatív cselekedetekkel szemben fel kell lépni. Ez nem tartozik az elfogadható kategóriába.  Még akkor is, ha az érzelem teljesen érthető. Gondoljunk csak bele, hogy ha a gyerek dühös és ezért verekszik a másik gyerekkel. Akkor az az érzés, hogy dühös teljesen helyénvaló lehet, de az hogy verekszik az nem megoldás, és nem szabad hagyni.

Az érzelmek elfogadása

A szerző páros arra hívja a szülőket, hogy próbáljanak meg ráhangolódni gyermekeik érzéseire. És örüljenek ennek a szemléletmódnak az áldásos hatásainak.

kép: Pixabay

 

Én személy szerint ezt a tanácsot szeretem a legjobban az egész könyvből. Anno, amikor a Beszélj úgy, hogy érdekelje szülői tréningre jártam még csak az első gyermekünk született meg. 1,5 éves volt ekkor. Minden akart, de rögtön és mindent egyedül próbált csinálni, de aztán felpaprikázta magát, hogy nem ment. Nagyon hasznos volt számomra az érzelmek elfogadásának alkalmazása. Sokkal könnyebben bele tudtam érezni magam a helyzetbe, és be tudtam látni, hogy az adott szituáció tényleg milyen hatással van a gyerekemre. 

Munkahelyi példa

Nagyon tetszik a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyvben, hogy a szerzők úgy próbálják meg a szülők számára érthetőbbé tenni a leírtakat, hogy egy munkahelyi vagy párkapcsolati példát hoznak, amiben mi, felnőttként is bele tudunk helyezkedni egy kiszolgáltatott szituációba. Így könnyebben megérthetjük, hogy egy gyerek számára milyen érzés az, hogy nem fogadják el az érzéseit.

 

kép: Pixabay

 

Ezzel a technikával a könyv további részeiben is élnek a szerzők. Nagyon komoly felismeréseket tartogat ezt számunkra, szülőknek.

„A gyermekeink … is képesek segíteni magukon, ha valaki meghallgatja őket, és együttérzően reagál a problémájukra. Az empatikus beszélőmódot viszont tanulni kell, hiszen nem része „anyanyelvünket”. /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Segítség az érzelmek feldolgozásában

A szerzők példákon és képregényeken keresztül demonstrálják azt a négy fajta technikát, amivel segíthetjük a gyermek érzelmeinek feldolgozását. Érdemes átolvasni ezeket és begyakorolni. Hiszen saját tapasztalatból mondom, hogy „csodákra” képes.

   1. Figyelmesen hallgassuk meg a gyermekünket!
   2. Néhány együttérző szócska segítségével fogadjuk el érzéseit!
   3. Nevezzük meg az érzéseit!
   4. Képzeletben teljesítsük gyermekünk vágyát!

 

„Az érzelmek kezelése sokkal inkább művészet, mint tudomány. … Sok-sok gyakorlással, és persze sok hibás lépés után, a szülők képesek mesterfokon űzni ezt a művészetet.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

A könyvben szereplő munkafüzetszerű példákon keresztül pedig gyakorolhatjuk az érzelmek azonosítását és megértését. A szerepgyakorlatok és a házi feladat is az elmélet gyakorlatba ültetését segíti elő. Minden fejezetben van egy emlékeztető táblázat, amit akár ki is másolhatunk és kitehetünk a hűtőre, vagy bárhová, ahová csak rápillantva eszünkbe juthat pár okos gondolat egy felfűtött szituációban.

A fejezet további részében pedig az elmélettel kapcsolatos kétségekre, gyakori kérdésekre igyekszenek válaszolni a szerzők. Vannak figyelmeztetések is, amiket érdemes elkerülni a módszer alkalmazása során. Hiszen ekkor visszájára sülhet el az egész. Érdemes ezeket átolvasni, sok hasznos információ van ezekben is.

 

Együttműködést segítő technikákról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem az újabb tanácsok megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?