Kisgyerekes szülőknek – Érzelmek kezelése

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Joanna Faber & Julie King Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A tanácsokra szépen lassan fény derül. Kezdjük a legelején. 

Az érzelmek kezelésének eszközei

 

Ha egy gyerek nem érzi jól magát, nem is viselkedik jól

Joanna Faber szerint, ha azt szeretnénk, hogy a gyermek együttműködjön velünk, akkor nagyon fontos, hogy először az érzelmekkel foglalkozzunk. A szerzőnő számtalan szemináriumot tartott szülőknek. A türelmetlen anyukák és apukák szeretik átugrani ezt a részt, és azonnal inkább a szófogadással kapcsolatos praktikákat hallgatnának. Viszont Joanna szerint nem ez a helyes sorrend. Az együttműködésre való hajlandóságot meg kell alapozni.

kép: Pixabay

 

„… amikor nem érezzük jól magunkat, nem tudunk jól viselkedni. És a gyerekek sem tudnak jól viselkedni, ha nem érzik jól magukat. Ha nem az érzéseikkel foglalkozunk mindenekelőtt, nemigen fognak együttműködni velünk. És akkor csak az a megoldás marad, hogy kihasználjuk az erőfölényünket.” /Joanna Faber/

A Kisgyerekes szülőknek szóló könyvben is élnek a szerzők a korábbiak már megszokott eszközzel. Egy kicsit félreteszik a szülő-gyerek kapcsolatos állítást. Ezután pedig úgy érzékeltetik az olvasóval a gyermek érzelmeit, hogy belehelyezik őt egy felnőttek számára hasonlóan kellemetlen szituációba. Nagyon szemléletes módszer. Sokkal könnyebb így beleérezni a gyerek helyzetébe.

Az érzelmek elfogadásának eszközei

„Minden érzés elfogadható, csak a tetteket kell korlátozni.” /Joanna Faber/

Ez egy nagyon fontos alaptétel, amit mindenképpen meg kellene értünk szülőként.

A könyvben felsorolt technikák már ismerősök lehetnek azoknak, akik olvasták a Beszélj úgy … könyvek korábbi részeit. Ebben az esetben viszont csak is kisgyerekre vonatkozó példákat és megoldásokat olvashatunk. (Az érzelmek elfogadásával kapcsolatos korábbi írásokat itt találod.)

    1. Ismerjük el az érzéseket szavakkal!
    2. Ismerjük el az érzéseket írásban!
    3. Ismerjük el az érzéseket a művészet segítségével!
    4. Ha valóságban nem megoldható, adjuk oda képzeletben!
    5. Ismerjük el az érzéseket (csaknem) néma figyelemmel!

Mindegyik eszközhöz tartozik egy rövid leírás, sok-sok életpélda és megoldás. A fejezet végén pedig van egy kimásolható emlékeztető, amit kitehetünk a lakás egy fontos pontjára. Így amikor erre ránézünk azonnal eszünkbe jusson valami mentő ötlet.

kép: Pixabay

 

Joanna elismeri, hogy az érzelmek kezelését könnyebb mondani, mint megvalósítani. Viszont ez a készség tanulható, és ha odafigyelünk, minden nappal egyre könnyebb lesz higgadtnak maradnunk és elfogadnunk gyermekünk érzéseit.

 

Az együttműködés elérésnek eszközeiről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem a kisgyerekekkel kapcsolatos úgy beszélés újabb technikájának megismerésénél!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy szerinted mennyire nehéz az érzelmek elfogadásával foglalkozni, miközben a kis dackorszakos tüneményünk éppen a földön fekve üvölt!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?