Érzelmi biztonság – Félelem és agresszió

Haladunk tovább Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző tíz előadásából összeállított válogatást olvashatjuk ebben a könyvben. A témakörök nagyon változatosak. A gyereknevelés több területére is kitér a szerző.

Félelem és agresszió gyerekkorban

 

A gyerek nagyon fél!

Vekerdy Tamás praxisa során sok olyan családdal találkozott, ahol a gyermek nagyon félt vagy szorongott valamitől. Az aggódó szülők pedig szakemberhez fordultak a problémával.

Az Érzelmi biztonság című könyvben megismerheti az olvasó a kisgyerekkor különböző időszakaira jellemző félelem forrásokat. Úgy, mint pólyás korban a felnőtt bizonytalansága, a kisgyerekkorban a szeparációs szorongás, vagy az ismeretlentől való félelem. Ezek ismeretében és a hozzáfűzött tanácsok segítségével sikeresen kezelhetjük a szorongás tüneteit.

„Ha a gyerek irracionális, szorongásos félelmekkel küzd, a felnőttnek nem azt kellene bizonygatnia, hogy ugyan már, amitől rettegsz, az nem létezik – sokkal jobb volna megérteni a félelmeit, és társául, cinkosául kínálkozni abban a világban, amiben éppen él.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

Frusztráció és agresszió

A szerző megfigyelései alapján a kisgyerekkori frusztrációnak és agressziónak számtalan oka lehet. Vagyis, amikor ezek ellen fel szeretnénk lépni, egy kicsit mélyebbre kellene ásnunk, hogy mi lehet a kiváltó ok. Ha ez meg van és dolgozunk rajta, akkor az agresszív viselkedés „magától” megoldódik.

Sajnos sokszor a szülők negatív magatartása felelős a kialakult helyzetét. Például az elfogadás hiánya vagy a felnőttek agressziója. Ugyanilyen kiváltó ok lehet a szabad játék és mozgás hiánya, a sok képernyőnek való kitettség. Érdemes tehát először visszatérni az alapokhoz és gyökeres változtatásokat intézni a cél érdekében, ha szükséges.

kép: Pixabay

 

A mesék, regények és olvasás fontosságát mutatom be Nektek legközelebb! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?