Érzelmi biztonság – Szexuális nevelés

Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző gondolatait a gyermeknevelésről már sok témában megismertük. A könyv utolsó fejezete a szexuális nevelésről szól. 

Néhány gondolat a szexuális nevelésről

 

Korszakok

Az Érzelmi biztonság című könyvből megtudhatjuk, hogy az élete során egy gyerek több erotikus korszakon megy át. Ezek a korszakok a megfigyelések alapján különböző életkorokhoz tartoznak és különböző módon jelennek meg.

Egyik ilyen fontos korszak az ellenkező nemű szülőhöz való vonzalom. Nagyon érdekes téma és érdemes elolvasni Vekerdy Tamás tanácsait!

Szexuális felvilágosítás

Mikor kell felvilágosítani a gyermekünket? Vekerdy Tamás szerint minél korábban, amikor az első kérdezősködés megtörténik. A szerző szerint normálisan, a korának megfelelően és őszintén válaszoljunk a kérdésekre.

kép: Pixabay

 

„Nekünk helyes választ kell adnunk. Lehet, hogy a gyerek újra és újra megkérdi, esetleg azt mondja, hogy juj, pfuj – de nem baj, ez a normális, ez a természetes. Ilyen értelemben erről nyíltan beszéljünk, miközben magatartásunkban legyünk viszonylag diszkrétek a gyerek előtt.” /Vekerdy Tamás/

Kamaszkor

„Kamaszkorban pedig bizony már megvan a saját szexuális vagy erotikus érdeklődés, méghozzá elég erősen, és a gyereket nemegyszer megzavaró módon.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Vekerdy Tamás szerint a kamaszkorban nevelni sajnos már késő. A lényeg az, hogy az érzelmi biztonság kisgyerekkorban kialakult-e vagy sem. Ha igen. akkor ez a személyes kapcsolat védi meg a gyermeket kamaszkorban attól, hogy túl korai szexuális élményeket szerezzen.

„A kamaszt a sodródástól nem a szülői fegyelmezés, hanem a kisgyerekkorban megkapott személyes érzelem védi meg. … Ami tehát visszatarthatja a kamaszt attól, hogy elhamarkodott szexuális kalandokba bocsátkozzon, az nem a szülő tiltása, hanem a saját érzelmi igényessége.” /Vekerdy Tamás/

Vagyis a szerző arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy építsenek ki gyermekükkel egy „meleg, biztonságot adó, jó kapcsolatot” /Vekerdy Tamás/, és akkor talán kevesebbet fog fájni a fejünk a kamaszkorban a gyermekünk döntései miatt.

 

Ezzel befejeztük Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvét. A következőkben Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyve következik, ami a szerző előadássorozataiból készült válogatás új része. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a szexuális nevelés fontosságáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyv Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?