Érzelmi biztonság – Szülők párkapcsolata

A párkapcsolat bonyolult dolog. Már akkor is, amikor még nincsen gyerek. Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvében külön foglalkozik a szülők párkapcsolatának elemzésével. Hiszen a gyerek már magzati korban is sok mindent érzékel az anyuka és az apuka viszonyáról. Később pedig még többet. Talán sokkal mélyebben annál, mint amire elsőre gondolunk. A szerző korábbi gondolatait itt olvashatjátok.

 

A szülők párkapcsolata gyerekszemmel

 

Szülők harmonikus kapcsolata

Vekerdy Tamás minden szülő figyelmét szeretné felhívni arra, hogy amikor megszületik egy kisbaba és már nem csak ketten vannak, akkor továbbra is érdemes odafigyelni a gyermek ellátásán túl a konfliktus kezelésre és a párkapcsolat gondozására. Hiszen bármi, amit teszünk, hatással van a gyermek életére és fejlődésére is.

„A gyerekek nagyon sok mindent kibírnak – még minket is. Emellett az énerő is csodákra képes, még öngyógyításra is. Ám az, hogy mindenesetre érzékeli a szülők harmonikus kapcsolatát vagy a köztük lévő esetleges feszültségeket, … több, mint valószínű.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Párkapcsolati nehézségek

Az Érzelmi biztonság című könyvben különböző témákkal találkozhat az olvasó:

    • Gyerekvállaláshoz szükséges érettség
    • Házasélet a gyerek után
    • Megcsalás, válás
    • Patchwork család

Vekerdy Tamás véleménye szerint manapság nem vagyunk mesterei a párkapcsolatoknak. Sajnos túl sok a válás, túl gyorsan feladjuk és keresünk egy másik partnert. Ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan párkapcsolat, amiből tényleg ki kell szállni. Az sem mindig kifizetődő, hogy a gyerek miatt együtt marad a pár. Egy kapcsolatban vannak sivár időszakok, de ez még nem jelenti azt, hogy akkor be kell fejezni. Fontos lenne, ha a mai modern kapcsolataink során törekednénk arra, hogy ne csak időlegesen kötelezzük el magunkat. Azt gondolván, hogy nem baj, ha majd nem megy, úgy is elválunk. Sajnos a gyerekek az elszenvedői ennek az egésznek.

kép: Pixabay

 

„Van idő, amikor nem tudunk egymással mit kezdeni, de ha ezt együtt át tudjuk vészelni, és nem ugrik szét a házasság, mondván, hogy már nem is szeretjük egymást, akkor újabb és mélyebb örömök várnak ránk.” /Vekerdy Tamás/

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Vekerdy Tamás sok gondolatára fény derült már. Utolsóként a szexuális nevelésről lesz szó. Erről írok nektek legközelebb. Tarts velem!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy milyen pozitív vagy negatív tapasztalataid vannak a témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?