Játékos nevelés – Fiúk és lányok

Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyvét Dr. Vekerdy Tamás és Dr. Kádár Annamária pozitívan méltatja a fülszövegben. Ez már önmagában sokat árulhat el a magyar közönségnek. Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg Larry Cohen gondolatait. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A fiúkkal és a lányokkal kapcsolatos sztereotípiák teljesen áthatják a mai modern társadalmainkat. A szerző játékos formában menne ellene ezeknek a berögzült vonásoknak. 

Játékok fiúkkal és lányokkal

 

Fiúk és lányok

A mai modern társadalmunkban tele vagyunk olyan előítéletekkel és szokásokkal, amik meghatározzák a bennünk kialakult véleményt arról, hogy egy kislány ilyen, egy kisfiú olyan, egy kislány így játszik, egy kisfiú amúgy. A Játékos nevelés című könyvben elolvashatjuk, hogy több kísérletet végeztek ezekkel a sztereotípiákkal kapcsolatosan, és az eredmény mindig az lett, hogy már születésük pillanatától máshogyan viselkedünk egy kisfiúval, mint egy kislánnyal.

„Mindezzel az a probléma, hogy korlátozzuk őket, akadályozzuk a bennük rejlő lehetőségek kibontakozását.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

Lawrence J. Cohen könyvében arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ezek a sztereotípiák sokszor nem segítenek, hanem inkább gátolják a gyermeket abban, hogy azzá váljék, amivé lehetne. Szerinte a lányoknak több erőre, a fiúknak pedig több kapcsolódásra lenne szükségük.

Fiús játékok – lányos játékok

A Játékos nevelés című könyvből megtudhatjuk, hogy a szerző nem azt mondja, hogy minden áron erőltessük, hogy egy kislány fegyveres játékot játsszon, vagy egy kisfiú babázzon. Sokkal inkább arra hív bennünket Larry Cohen, hogy ne gátoljuk ezt, illetve ezeken a játékokon keresztül erősítsük meg a gyermekünket abban, ami egy kicsit rosszabbul megy neki, amire szüksége van/lesz az életben.

„A lányokat vigasztaljuk és babusgatjuk, de általában nem bátorítjuk kockázatvállalásra. Nekik azt nyújthatja a játékos gyereknevelés, hogy erősíti az önbizalmukat és a testi képességeikbe vetett hitüket.

A fiúkat ezzel szemben arra ösztönözzük, hogy bátran viselkedjenek, amikor azonban félnek, magányosak, vagy szomorúak, magukra hagyjuk őket. … A játékos gyereknevelés az ő esetükben azért fontos, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon a kapcsolódás és az érzelemkifejezés is.” /Lawrence J. Cohen/

Vagyis ellensúlyozzunk! Oké! De hogyan? A Játékos nevelés című könyv Nyolcadik fejezetében sok hasznos tanácsot kaphatunk a témában!

A szerző szerint az ellenszél komoly, a társadalmi nyomás hatalmas, a reklám cégek és a játékgyárak nem segítik munkánkat ebben a témában. Hiszen minden szempontból megmondják nekünk, hogy mit jelent lánynak lenni, vagy fiúnak lenni, mivel játszik egy kisfiú és mivel egy kislány. Arra biztat Bennünket Larry, hogy tartsunk ki, és ha beláttuk az ellensúlyozás fontosságát, akkor figyeljünk erre a mindennapokban.

„Igyekezzünk közös játékaink során ellensúlyozni mindazokat a korlátozó sztereotípiákat, amelyeket a társadalom rá akar gyerekeinkre erőltetni.” /Lawrence J. Cohen/

 

A következőkben kedvezményezés és irányítás egyensúlyáról lesz szó. Tarts velem és megmutatom Neked Lawrence J. Cohen tanácsait ezzel a fontos témával kapcsolatosan!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a társadalmunkat jellemző sztereotípiákkal kapcsolatosan! Szerinted mennyire jellemző Rád a fiúk és a lányok megkülönböztetése az elvárások terén?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?