Játékos nevelés – Kapcsolatteremtés

Haladunk tovább Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző által képviselt elvek szerint a szülő és gyerek közötti erős kapcsolat kialakításának egyik fontos eszköze a közös játék. Ismerkedjünk meg Larry Cohen kapcsolat elméletével.

Kapcsolatteremtés

Kötődés, elszakadás, visszakötődés

A Játékos nevelés című könyvben elolvashatjuk, hogy a gyerekek már csecsemőkoruktól fogva a kötődés, elszakadás, visszakötődés bonyolult koreográfiáját járják. Vannak időszakok, amikor szilárd az összetartozás, aztán elkezdődik a világ felfedezése, végül pedig rendszeresen visszatalálnak a biztos bázishoz.

A játékos gyereknevelés az erős kötődés kialakításában segít, illetve akkor, amikor valami miatt bekövetkezett egy eltávolodás. Ne aggódjunk, ha a harmónia megbomlott. Lawrence J. Cohen szerint van megoldás. Az ezzel kapcsolatos tanácsait gyűjtötte össze nekünk könyvében.

„Amikor jól mennek a dolgok, a játékos gyermeknevelés arról szól, hogy egyszerűen jól érezzük magunkat együtt. Amikor nem, akkor arról, hogy tudunk segíteni a gyerekeknek, hogy előbújjanak a csigaházukból.” /Lawrence J. Cohen/

 

kép: Pixabay

 

A játék, mint a kapcsolatteremtés eszköze

Elolvashatunk bármennyi könyvet, akár mennyi jó tanácsot, azt hogy éppen mi bántja gyermekünket, mi okozhatja a távolságot, az csak a szülők tudhatják. Hiszen ők ismerik a legjobban a csemetéjüket. Éppen azért azt a játékot, ami a kapcsolódást elősegíti, nekünk kell kitalálni. A szerző szerint ez sokszor a szerencsén múlik. Érdemes nyitott szemmel járni, észre venni a lehetőségeket. Kreativitásra és tudatosságra lesz szükségünk hozzá.

„Amint rájöttem, milyen fontos a kötődés, elkezdtem mindenben kapcsolódási kísérletet látni.” /Lawrence J. Cohen/

A Játékos gyereknevelés című könyvben több esettanulmányt és történetet találhatunk, ami támpontot adhat nekünk, hogy hogyan fogjunk hozzá a kísérletezéshez. Lehet, hogy nem lesz könnyű és falakba ütközünk. A szerző arra buzdít minket, hogy ne adjuk fel. A bántásban és csúfolódásban is keressük a gyermek kapcsolódási kísérletét. Ilyenkor fontos, hogy ne veszítsük el a fejünket, hanem próbáljuk meg átfogalmazni az elhangzott csúnya beszédet. Próbáljuk meg kitalálni, hogy mi az igazi üzenet, mi az az hiány, amire szeretné felhívni a figyelmünket a gyermekünk.

Szeretetpisztoly

Nálunk a két fiú a kisebb a négy gyerek közül. Jelenleg 4 és 2 évesek. Nem jött még el az az időszak, hogy puskával és egyéb fegyverekkel játszanak. (Pontosabban nem vettünk nekik egyet sem.) Ennek ellenére néha szembetalálkozom egy-egy játékfúróval, vagy bottal, vagy wc papír gurigával, ami éppen egy puska, ami engem akar lelőni. Nem szeretem a fegyvereket, nem szeretem a harcos játékokat, de tisztában vagyok vele, hogy a gyerekek játszanak ilyet. Nem igazán tudtam, hogy mit mondjak ilyenkor, amikor egy fegyverre éppen le akarnak lőni. Vagy egymást kergetik egy „puskával”.

Larry Cohen könyve sokat segített nekem ebben. Elképesztően ügyesen fordítja át nem csak a puskák jelenetet, hanem bármelyik agresszív játékot kapcsolódási lehetőséggé. A könyvben leírt példákat olvasva szó szerint majdnem elsírtam magam. Annyira tetszett, hogy bármilyen kiélvezett szituációból képes Larry szeretet üzenetet megfogalmazni, vagy hatalmas hancúrozást elindítani. Ez az egyik kedvenc részem a Játékos gyereknevelés című könyvből.

kép: Pixabay

 

A szeretetpisztolyt, akkor találta ki Larry, amikor egy kisfiú ráfogta a fegyvert. Erre pármásodperc gondolkodás után azt mondta: „Á, megtaláltad a szeretetpisztolyt?” Ekkor a gyerek ellenkezett, hogy nem-nem ezzel most ölni szeretne, akkor visszaválaszolta, hogy „Akkor alighanem elromlott, mert szeretet jön belőle.” Ezután pedig szerelmes ábrázattal elkezdte kerget, ölelgetni, puszilgatni az adott kisfiút. Hát nem nagyszerű!

„Azok a viselkedésmódok, amelyeket a felnőttek bosszantónak vagy fenyegetőnek találnak, általában kétségbeesett kapcsolatteremtési kísérletek. … A szeretetpisztolyos játék végtelen számú variációban játszható.” /Lawrence J. Cohen/

Fontos! Vannak olyan szituációk, amikor nem szabad viccet csinálnia a gyerekben felgyülemlett haragból. Ilyenkor meg kell találni a módját, hogy kiadhassa magából és meghallgassuk őt, tanácsolja nekünk a szerző.

 

A játékos önbizalom erősítő módszereket és a szerepcsere adta lehetőségeket mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a kötődés, elszakadás, visszakötődés elméletéről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?