Jól szeretni – Apagondok

Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyve a sorozat második része. (A többi rész: Érzelmi biztonság, Belső szabadság) Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg Vekerdy Tamás gondolatait a gyereknevelés egyes területeiről. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. A szerző négy gyermek édesapja. Könyvében viszont elsősorban gyermekpszichológusként szól a családokhoz. 

Apagondok

 

Apukák

A Jól szeretni című könyvből megtudhatjuk, hogy a tendencia azt mutatja, hogy manapság inkább egyforma korú párok vannak és vállalnak gyereket. Sokan bebizonyították már, hogy a nők érettebbek az azonos korú férfiakhoz képest. Így egy férfi később válik éretté a gyereknevelésére. Vekerdy Tamás szerint ez a kor esetleg csak 35 éves korban van, míg egy nő akár már 25 évesen érett rá. A korábbi korokban az összeházasodó nők és férfiak között jelentős korkülönbség volt. Így a férfiak általában már érettebb fejjel és személyiséggel váltak apukákká.

kép: Pixabay

 

Sőt a nők egyenjogúságáért folyatott előrelépések által nem függnek annyira a férfiaktól és maguk is el tudnak érni jelentős eredményeket az életben. Sok nő a család mellett szép karriert is befut. A férfiak pozíciója így egy kicsit bizonytalanabbá vált.

Rivalizáló apukák

Sajnos ezen okokból kifolyólag megfigyelhetőek a gyermekükkel rivalizáló apukák. A férfinek még a saját személyiségével is vannak feladatai, és eközben a nő sem rá figyel már, sőt még egy gyerekről is gondoskodnia kell.

„Az apa a riválisnak érzett gyereket aztán szisztematikusan „alázza”, kritizálja, bátortalanítja el azokban a dolgokban, amik a gyereket érdekelnék, amikben megméretné magát.” /Vekerdy Tamás/

El tudom képzelni, hogy a gyerekpszichológusi munka során milyen tapasztalatokat lehet szerezni ezen a téren. Hiszen egy gyereket valóban meg tud törni a nem elfogadás és a megaláztatás. Pláne ha kisfiúról van szól.

Apukák a pszichológusnál

Amikor pedig a gyerek viselkedésén meglátszik a neveléssel kapcsolat hiányosságok és fegyelmezési problémákkal küzdenek vele a felnőttek. Gyakran eljön a pillanat, amikor a gyermek pszichológushoz kerül. Az anamnézis felvétele során hamar kiderül, hogy a szülőkkel beszélni kell, és ők maguk is segítségre szorulnak. Vekerdy Tamás szerint az apukák hozzáállása a terápiához elképesztően változatos. Erről ír könyvében és tanácsokkal látja el a családokat, hogy hogyan lehetne ebből tovább lépni.

 

A következőkben az Y és a Z generáció és a személyiség típusok, illetve a bizalom lesz a téma. Tarts velem és megmutatom Neked Vekerdy Tamás gondolatait!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy milyen tapasztalataid vannak a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv Tizenharmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?