Jól szeretni – Divatok és mániák

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyvét. Sok témakörrel már megismerkedtünk. Itt olvashatod a korábbi írásokat. Vekerdy Tamás nem tartozik azok a szakértők közé, akik egyetlen egy gyereknevelési irányzat mellett teszik le a voksukat és azt próbálják népszerűsíteni. A szerzőnek sok témában van véleménye és nem is palástolja kritikus gondolatait a szerinte rossz elvekről. Vekerdy Tamás mindig a gyerekek szemszögéből vizsgálja a dolgokat és abból indul ki, hogy a gyerekek „normális” fejlődéséhez mire lenne szükség. 

Divatok és mániák

 

Mi a baj a gyerekneveléssel kapcsolatos divatokkal?

„A baj ott kezdődik, amikor a divatból mánia lesz. … Vagyis azt hisszük, hogy ez az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, azt hisszük, hogy minden ezen múlik, és általában ezt is csak egyféleképpen lehet, szabad, jó csinálni.” /Vekerdy Tamás/

A szerző tanácsa a szülőknek az, hogy ne akarjunk valamit vakon követni, hanem mérlegeljünk. Gondoljuk végig, hogy mi a jó nekünk, a gyermekünknek és azt csináljuk. Hallgassunk az ösztöneinkre. Az önmagunkkal való azonosság nagyon fontos. Ne hagyjuk magunkat terrorizálni más anyukák és rokonok által. Egyáltalán nem igaz, hogy valaminek eltúlzása valami még jobbat eredményez. Sajnos be kell látnunk, hogy sok dologban nincs egyetlen megoldás, amit minden áron követni kell. Figyeljünk magunkra!

„Hitetlen” korukban mániákba kapaszkodunk. … A fontos dolgok jelszavak nélkül valósulnak meg, és amit a jelszavak hoznak az életünkbe, az roncsoló, mert kényszerít. … Nem hagyja, hogy magunkra figyeljünk. Holott a jó megoldás mindig belőlünk és a gyerekünkből jönnek, ha hagyjuk, hogy jöjjenek, ha figyelni tudunk a belső hangra.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Vekerdy Tamás szerint a fix dogmák szerinti nevelés azért látszik könnyűnek, mert nem kell minden helyzet előtt gondolkodni, hanem csak követni a betanult megoldást. Viszont pont ez a gyengéje is. Hiszen minden probléma egy kicsit más. A szerző szerint nem szabadna gyermekünket „gyötörni” tévesen értelmezett elvekkel. Valóban fárasztó minden esetben újra-újra gondolkodni és dönteni, viszont hosszútávon jobb és célravezetőbb. Lehet, hogy az ember néha hibázik, és rossz döntést hoz, de ezekből lehet tanulni és fejlődni. Legyünk kreatívak!

„Ha „elengedjük” – ha el tudnánk engedni – magunkat … akkor el tudnánk engedni az egyetlen jó, az egyetlen megoldás illúzióját, és képesek lennénk váltani és változni a mindig megújuló pillanat szükségletei szerint.” /Vekerdy Tamás/

Ösztönösen vagy tudatosan nevelni?

A Jól szeretni című könyvből meg tudhatjuk, hogy az ösztöneinkre hallgatás nagyon fontos. Viszont a mai pörgős életünkben az ösztönösség felszabadításához is tudatosságra van szükség.

Sajnos a mai anyukák és apukák nem bíznak magukban és ösztöneikben. Ezért a divathullámok elsodorják őket. A szerző úgy véli, hogy a korábbi korokban könnyebb helyzetben voltak a kezdő szülők. Hiszen több generáció együttélése során a gyerekneveléssel kapcsolatos tradíciók öröklődtek. Ez egy magabiztosságot adott az anyukának, biztosan tudta, hogy mit kell tennie és hogyan. Jó lenne, ha ez a magabiztosság most is meg lenne az anyukákban. Az öröklőt tudás nincs meg, az ösztönök elhalványodtak. A kezdő szülők megrettennek az új és váratlan helyzetektől, és nincs ott senki, aki a mindennapokban segítené őket.

„Ezért kell ma már tudatosság is ahhoz, hogy neveljünk, hogy jól éljünk együtt a gyerekkel, ismerve és felismerve gyorsan változó szükségleteit. Mint ahogy ahhoz is, hogy ösztöneink könnyedségéhez visszataláljunk, és ne akarjunk szorongva tökéletes anyák lenni. (A gyerek maga is szorongani kezd a szorongó szülői bizonytalanság következtében.” /Vekerdy Tamás/

Tehetségfejlesztés

Vekerdy Tamás szerint a csodagyerek szindróma árt a gyermeknek. A gyerek retteg attól, hogy csalódást okozzon és a szülői elvárások megfojtják őt. Ahhoz, hogy tehetségét ki tudja bontakoztatni szabadságra, szeretetteljes és biztonságos táptalajra van szüksége. A szerző szerint nem szabad erőltetni és a mai korban divatos mindenáron fejleszteni a gyermeket irányzatot támogatni. A tehetséges gyermek különleges képességei ki fognak bontakozni idővel, amikor itt van ideje.

„Erőltetni fogok egy irányt, az, amilyenné én akarom a gyerekemet nevelni, holott lehet, hogy ő később nem erre menne, nem erre kellene mennie. … A tehetség nem tud – és nem akar – „sietni”. /Vekerdy Tamás/

A Jól szeretni című könyvben elolvashatjuk Vekerdy Tamás véleményét a zseni gyerekekről, a fejlesztő, irányított játékokról, a csodagyereknek alapított óvodákról és iskolákról.

kép: Pixabay

Divatok a nevelésben

A Nyolcadik fejezetben találhatunk több olyan neveléssel kapcsolatos divatot és mániát, amikről Vekerdy Tamás megosztja velünk gondolatait. Ilyen például a beszédfejlesztés mindenáron, a hordozókendőben hordózás, a szoptatás és tápszer által generált konfliktus, az együttalvás, illetve az együttfürdés problémája. Érdemes elolvasni és átgondolni a szerző által megfogalmazott tanácsokat.

 

A következőkben az életben elforduló testi és lelki nehézségek feloldásáról lesz szó! Tarts velem és megosztom Veled Vekerdy Tamás gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy neked mi a véleményed a gyerekneveléssel kapcsolatos divatokról és mániákról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv Hatodik, Hetedik, Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?