Jól szeretni – Elkényeztetés, irigység, verés

Haladunk tovább Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző legjobb előadásaiból összeállított válogatást olvashatjuk ebben a könyvben. A témakörök nagyon változatosak. A gyereknevelés több területére is kitér a szerző.

Elkényeztetés, irigység, verés

 

El lehet-e egy gyereket kényeztetni?

Vekerdy Tamás egyszerű válasza az, hogy nem. A Jól szeretni című könyvében egy egész fejezeten keresztül foglalkozik ezzel a témával, és igyekszik meggyőzni az olvasót igazáról.

„Egy gyereket nem lehet elkényeztetni azzal, hogy szoros, bensőséges érzelmi kapcsolatban vagyunk vele, és szeretjük egymást.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

Állítása szerint vannak olyan szituációk, amikor a szülők kompenzálnak, érzelmileg, anyagilag vagy egyéb módon elárasztják a gyermeket. A szerző szerint ez nem elkényeztetés, hanem rongálás. Valószínűleg ha a szülők mélyen magukba néznének, akkor tudnák, hogy hibát követnek el és akár hogy is próbálják palástolni, nem a gyerek érdekit tartják szem előtt.

„A tárgyak felhalmozása … önmagában nem rongál. Az rongál, ami mögötte van, nevezetesen, hogy a szülő nem tud adekvát módon, vagyis játékban és mesében személyes érzelmet kommunikálni. … Ha helyette jön, az káros.” /Vekerdy Tamás/

Irigység

Van a gyerek fejlődésének egy olyan szakasza, amikor az énhatárok védelmében minden tárgyra úgy tekint, hogy az az övé. Vekerdy Tamás szerint fontos lenne, ha a szülők megértenék, hogy ez teljesen normális és az életkorának megfelelő viselkedés. Ez nem a jellemének negatív megnyilvánulása, amivel azonosítani kellene őt. Az ilyen fajta irigység később magától eltűnik, és kialakul a közös játék.

„Az irigység magától eltűnik. … Annál gyorsabban, minél kevésbé erőltetjük.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

Verés

„A verés árt! Rongál és roncsol. … Minden egyes ütés a nevelés csődjének, egy adott probléma megoldási kudarcának a jele és elismerése.” /Vekerdy Tamás/

Ez az idézet összefoglalja Vekerdy Tamás alapgondolatát a témával kapcsolatban. Bővebben a Jól szeretni című könyv Nyolcadik fejezetében olvashattok róla.

 

A gyerekneveléssel kapcsolatos divatokról írok Nektek legközelebb! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv Negyedik, Ötödik, Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?