Jól szeretni – Modern gyereknevelés

A világ sokat változott az elmúlt időkben. Sok új kihívásnak kell megfelelni szülőként. A gyerekeket pedig számtalan olyan dologtól kellene megvédeni, amik hatásai mindenki számára még beláthatatlanok. Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyvében külön foglalkozik ezekkel a jelenségekkel. A könyvről írt korábbi bejegyzéseket itt olvashattok. 

Generációk, személyiség típusok és a bizalom

 

Y és Z generáció

A X generációnak azokat tekintjük, amik már felnőtt fejjel találkoztak az új informatikai vívmányokkal. (Nyolcvanas években születettek.) A Y generációba azok tartoznak bele, amik már beleszülettek ebbe. (1980 és 1995 között születettek.) A Z generációnak pedig azokat szokták nevezni, akik számára már az online kapcsolatok, a világhálón való szörfözés nélkül az élet már elképzelhetetlen. Őket hívják „digitális bennszülötteknek, akik 1995 után születettek. Bővebben itt olvashattok a generációs elméletről.

kép: Pixabay

 

Vekerdy Tamás Jól szeretni című könyvében ezzel a témával kapcsolatos gondolatait osztja meg velünk. Szerinte hasznos lenne, ha megtanulnánk nyitottnak lenni a fiatalok felé és megérteni őket. Ez az alapvető nyitottság lehet a kulcs a gyermekeink felé. A legfontosabb az, hogy ne hagyjuk, hogy a technika uralkodjon rajtunk, hanem tanuljuk meg kezelni és ezt tanítsuk meg a gyermekeinknek is.

Személyiség típusok

A Jól szeretni című könyvből meg tudhatjuk, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek személyiségéből fakad a zárkózottság. A szerző beszél a szuperérzékeny gyerekekről, akik az idegrendszerükből kifolyólag nehezebben viselik a sok ingert és a feszültséget keltő szituációkat. Viszont mind e mellett rendkívül kreatívak és értelmesek.

A témával kapcsolatban szeretném figyelmedbe ajánlani a Szuperérzékeny vagyok?, Szuperérzékeny gyerekek és a Szuperérzékenyen párban című könyvet. Mindhárom nagyon érdekes olvasmány. A gyerekekről szóló részről hamarosan írok majd Nektek!

kép: Pixabay

 

A személyiség típusok között megkülönböztetünk introvertált és extrovertált karaktereket. Az introvertáltak azok,  akik inkább befelé fordulóak, nehezükre esik idegenekkel beszélgetni és új kapcsolatokat létesíteni. A társadalomban megfigyelhető, hogy az extrovertált személyiségű embereket jobban preferáljuk és sikeresebbnek tartjuk. Vekerdy Tamás kiemeli, hogy introvertáltakra éppen akkora szükség van, mint az extrovertáltakra, akik könnyebben kötnek kapcsolatokat. A társadalom mindkét típusba tartozó emberekből profitál. Itt olvashatsz bővebben az introvertált és az extrovertált személyiség típusokról.

Nem szabad, hogy szülőként azt gondoljuk, hogy csak egyféle ember a jó, és hogy csak az egyik beállítottság tud érvényesülni az életben. Nem biztos, hogy minden extrovertált ember boldog, és nem biztos, hogy minden introvertált ember többre vágyik. A szuperérzékenység pedig egy olyan személyiség típus, amiből sokat profitálhat a gyerek, ha hagyják őt a megfelelő környezetben és nem erőltetik a túlzott ingereket.

„Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakon olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. … Kit irigyelünk?” /Vekerdy Tamás/

Védettség – Bizalom

Ha egy gyerek bízik a szüleiben, az sok mindentől megvédheti őt. Viszont ezt a bizalmat ki kell érdemelni. Ha gyerek tudja, hogy a szülőben megbízhat, akkor a legrázósabb dolgokat is elmondhatja neki. Sőt talán még a kritikus szituáció előtt visszatarthatja a rossz döntéstől.

Vekerdy Tamás könyvében azzal kapcsolatosan ír tanácsokat, hogy hogyan lehet ezt a bizalmat elérni. Az egyik ilyen, hogy a felnőtt ne hazudjon a gyereknek. Vannak kegyes hazugságos és ferdítések, viszont őszinteség nagyon fontos, akkor is ha éppen rossz hírt kell közölnünk a gyermekünkkel. Ha egy gyerek megtanulja az őszinteség erejét, akkor bízni fog a szüleiben. Ezzel a hozzáállással pedig a világ hazugságaitól is megvédhetjük őt.

„Akiben a bizalom ép, mert stabil, szerető környezetben nő fel, az érzelmileg kiművelt és igényes lesz – és nagyon is érzékeny arra, ha valami nem stimmel. … Elsősorban ne arra törekedjünk tehát, hogy bizalmatlanná tegyük a gyereket a külvilággal szemben, hanem arra, hogy belülről fakadóan védett legyen.” /Vekerdy Tamás/

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Vekerdy Tamás sok gondolatára fényderült már. Utolsóként a pénz értékével kapcsolatos nevelésről lesz szó. Erről írok nektek legközelebb. Tarts velem!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy milyen meglátásaid vannak a modern gyerekneveléssel kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv Tizennégy, Tizenöt és Tizenhetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?