Kamaszokra hangolva – Tinédzserkultúra

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítését követve. A szeretetnyelvek tinédzser specifikus elveire szépen lassan fény derül.

Ezek a mai fiatalok!

 

Főmotívumok

„Ezek a mai fiatalok!” Sokat hallott mondás ez az idősebbek szájából. De tényleg, annyira mások vagy csak az emlékeink szépültek meg?

A Kamaszokra hangolva című könyv Első fejezete a tinédzserkultúra bemutatásáról szól. Sorra veszi, azokat a belsőfolyamatokat és környezeti hatásokat, amik leginkább meghatározzák ezt a korosztályt.

Gary Chapman könyvében rávilágít, hogy a kamaszok főmotívumai az önállóságra törekvés és az identitáskeresés. Amikor a gyermek tizenéves lesz, vagyis belép a kamaszkorba, akkor szépen lassan elindul az a folyamat, ami segít neki leválni szüleiről. A függetlenségvágy egy olyan komoly motiváció részükről, hogy képesek ezért, megharcolni szüleikkel.

Ez így van ma és így volt régebben is, csak a társadalmi és technikai változások új helyzeteket hoztak ebbe a küzdelembe.

„Az idők során állandóan változnak a színterek, ahol a kamasz hangot adhat e két igényének, de az önkifejezés eszközei alapvetően ugyanazok: a zene, a tánc, a divat, a múló hóbortok, a nyelv és a kapcsolatok.” /Gary Chapman/

Hasonlóságok és ellentétek

A szerző könyvében összegyűjtötte azokat a hasonlóságokat, amik lényegében ugyanazok a mai tiniknél, mint a korábbi korok kamaszainál. Ezek mind-mind olyan egyezőségek, amik segíthetnek a szülőknek megérteni kamaszgyermekük viselkedését.

    • Fizikai és értelmi változások
    • A szülő értékrendjének és világnézetének felülvizsgálata
    • A szexualitás és a házasság kérdésének előtérbe kerülése
    • A jövő kérdése
kép: Pixabay

 

A szerző ezután öt alapvető különbségre is felhívja a figyelmet, amik főleg a modern kulturális környezetből fakadnak.

    • Technológia fejlődése
    • Erőszak a médiában, a családban, az iskolában és az utcán
    • A hagyományos családmodell felbomlása
    • A szexuális erkölcs fellazulása
    • A semleges erkölcsi és vallási értékek

Mind két listáról bővebben olvashattok a könyvben. Hasznos gyűjtemény, ami segít jobban megérteni a mai fiatalokat.

A szülők befolyása és a kamaszok igényei

Gary Chapman szerint a szülők befolyása továbbra is jelentős tinédzser gyermekükre nézve, még akkor is, ha ők úgy gondolják, hogy nem sok szavuk van már.

„Bizonyos kérdésekben inkább a kortársak véleményét tekintik mérvadónak, de gondolkodásmódjukra és viselkedésükre szülei vannak a legnagyobb hatással.” /Gary Chapman/

A szerző szerint a kamaszgyerek három alapvető dologra vágyik szüleitől:

    • Jó kapcsolatra szüleivel
    • A szülők elfogadására
    • A szülők törődése

Ez három olyan dolog, amiből érzi, hogy ő szeretett lény. Ez három olyan dolog, ami számára egy mélyről fakadó érzelmi igény. A szerző szerint a szülők fontos feladat az, hogy gyermekük érezze szeretetüket.

kép: Pixabay

A szülői szeretet fontossága

A Kamaszokra hangolva című könyvből megtudhatjuk, hogy a tinédzserkor nem eredendően nehéz időszak. Ez jó hír lehet az előre aggódó szülőknek, hiszen a szeretettel megalapozott jó szülő-gyerek kapcsolat sok mindentől megvédheti a gyermeket, és megkönnyítheti a kamaszkort.

„Szülei szeretete olyan biztonságot és önbizalmat nyújt a kamasz számára, hogy képes lesz ellenállni a jelenkori kultúra negatív hatásainak.” /Gary Chapman/

A szerző szerint, fontos, hogy a szülők megtanulják a kamasz gyermekük elsődleges szeretetnyelvén kifejezni szeretetüket. Ebben szeretne segíteni a következő fejezetekben, úgy hogy végigveszi a szeretetnyelveket egyesével: elismerő szavak, testi érintés, minőségi idő, szívességek és ajándékozás.

kép: www.szeretetnyelvek.hu

 

A könyv további részében tehát speciálisan a kamaszokra hangolt szeretetnyelvekkel kapcsolatos tanácsokkal találkozhatunk, amik segíthetnek a szülőknek abban, hogy jobb legyen a kapcsolatuk serdülő gyermekükkel.

 

Legközelebb az elismerő szavak módszerével foglalkozunk! Tarts velem az első szeretetnyelv megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mennyire értesz egyet Gary Chapman fenti gondolataival!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv Első és Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?