Dr. Vanessa Lapointe: Sérülésmentes gyereknevelés

kép: Jaffa Kiadó

Jaffa Kiadó, 2018

253 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Jaffa Kiadó – Sérülésmentes gyereknevelés

 

A könyv nagykönyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borító az alábbi címkiegészítés olvasható:

Fegyelmezés megalázás nélkül

 

Fülszöveg

Minden gyerek jó szeretne lenni. Mindegyikük arra vágyik, hogy szülei elfogadják, szeressék. Rosszalkodásuknak, hisztis viselkedésüknek az az oka, hogy valami kizökkenti őket az érzelmi stabilitásukból, de nem tudják, hogyan szabályozzák negatív érzelmeiket. Ilyenkor a szülők hajlamosak a fegyelmezés és a büntetés hagyományos eszközeihez nyúlni – többnyire eredménytelenül.

Dr. Vanessa Lapointe éppoly szakavatott ismerője a hétköznapokban felmerülő viselkedési és fegyelmezési nehézségeknek, mint a mélylélektan kérdéseinek, szemléletformáló könyvében eloszlatja a fegyelmezéssel kapcsolatos félreértéseket és tévhiteket. Meggyőző érvekkel támasztja alá, mennyit ártunk nemcsak a gyermekünknek, de önmagunknak is, ha például megalázással, kiabálással, netalántán egy pofonnal próbáljuk jobb belátásra bírni. Ugyanis egészen biztos, hogy ezekkel az eszközökkel nem érjük el a célunkat, és beindul a fegyelmezési spirál, amelynek soha nincs vége.

Ám a szerző szerint minden szülő megtalálhatja a gyermekéhez vezető utat. A gyerekek pontosan tudják, hogyan működjenek együtt velünk, s nagyrészt rajtunk, szülőkön múlik, hogy ez az együttműködés megvalósul-e. Ha az ő nézőpontjából is megvizsgáljuk a történteket, sokkal hamarabb megszületik a közös megoldás.

Nagyon fontos, hogy a csemeténk tökéletesen tisztában legyen azzal, mennyire szeretjük akkor is, amikor határozottan kérünk, elvárunk tőle valamit. A szerző abból indul ki, hogy a gyerekek akkor nem tudják kontrollálni indulataikat, amikor nem érzik magukat biztonságban. Ezért arra ösztönzi a szülőket, ne tünetileg kezeljék a helytelen viselkedést, hanem fiuk, lányuk valódi szükségleteit, biztonságra és kötődésre való igényét elégítsék ki. Így az egész családnak könnyebb és boldogabb lesz az élete.

 

Dr. Vanessa Lapointe bejegyzett szakpszichológus, a The Wishing Star Lapointe Developmental Clinic alapítója. Tizenöt éve családterapeutaként és gyermekpszichológusként dolgozik. Férjével és két kisfiával a nyugat-kanadai Vancouverben él.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Dr. Vanessa Lapointe neves gyermekpszichológusnak számít külföldön. A honlapjáról kiderül, hogy eddig összesen két könyvet írt. Ezek közül a Sérülésmentes gyereknevelés című könyve kapható Magyarországon.

Dr. Vanessa Lapointe – kép: www.drvanessalapointe.com

 

A honlapjáról az is kiderült számomra, hogy gyakran felkérik előadásokat, workshopokat tartani és aktív a közösségi médiában. Az általa kidolgozott online tanfolyamok elérhetőek a honlapján, ahol a felépített tananyagon túl személyes konzultációkat tart és egyéb tartalmai is elérhetőek.

Olvasgatás közben arra jöttem rá, hogy valóban jó szakembernek tartják a gyereknevelés témájában. A fegyelmezési elveit és tanácsadásait különlegesnek tartják, hiszen elsősorban a szülőkre koncentrált és a szülők edukációjára helyezi a hangsúlyt, hogyan jobban megértsék gyermeküket. Illetve arra törekszik, hogy együtt haladjon a szülőkkel és így lépésről lépésre sajátítsák el a sérülésmentes gyereknevelés elveit.

Minden gyerek jó szeretne lenni

„A gyereknevelési tanácsadó könyvek zöme … azt sugallja, hogy elég, ha a szülő következetesen betartja a kilátásba helyezett „következményeket”, a gyerekek majd tanulnak belőle, és „igyekeznek” jól viselkedni. Csakhogy a gyerekek nem azért viselkednek rosszul, mert élvezik a rosszalkodást, eredendően rosszak vagy nem értették, hogyan „kellene” viselkedniük.” /Dr. Laura Markham – az AhaPrarenting.com alapító szerkesztője/

A Sérülésmentes gyereknevelés című könyv elején arról olvashatunk, hogy a hisztis viselkedés és rosszalkodás hátterében legtöbbször az áll, hogy a gyerek érzelmi állapota instabillá válik és még nem tud mit kezdeni ezzel. Nem tudja még szabályozni a belső világát és nem tud gátat szabni az indulatainak.

„Ezek a hangos, látványos, esetleg kellemetlen, de mindenképpen nagyon figyelemfelkeltő megnyilvánulások csak tudattalan reakciók: a gyerek mindössze azt csinálja, amit csinálnia kell ahhoz, hogy kielégüljön egy alapszükséglete.” /Dr. Vanessa Lapointe/

Vanessa Lapointe szerint „a viselkedés nem más, mint kommunikációs eszköz”. A gyermek ezzel a módszerrel tudja felénk kommunikálni, hogy szüksége van ránk. Ilyenkor nem az a legjobb megoldás, ha még jól le is szidjuk, hanem ha megpróbáljuk megérteni őt és dekódolni a benne zajló folyamatokat, emeli ki számunkra a szerző.

„Amikor rájövünk, hogy a gyereknek ténylegesen mire van szüksége, akkor úgy tudjuk alakítani a világot, hogy ezek a szükségletek biztosan nem maradnak kielégítetlenül. Találékonysággal, türelemmel és együttérzéssel szolgáljuk igazán az egészséges lelki fejlődést.” /Dr. Vanessa Lapointe/

Milyen a jó gyerek?

„Ebben a nevelési kultúrában csakis azt tekintjük értékelhetőnek, ami kívülről látszik (a viselkedést), miközben azt meg sem próbáljuk megérteni, ami a mélyben zajlik.” /Dr. Vanessa Lapointe/

A szerző úgy kezdi könyvét, hogy leír számunkra egy esküvői jelenetet, aminek ő maga is szemtanúja volt. Egy hároméves kislány a szertartás közbeni viselkedését figyelte és azon kezdett el gondolkodni, hogy milyen a „jó” gyerek. Milyen az a gyerek, akit a felnőttek „jónak” tartanak? Aki „jól” tud viselkedni? Aki fegyelmezetten végig ül egy esküvői szertartást a kánikulában?

„Ha valaki „jó”, az nem inkább a felnőtt társadalom által lefektetett és betartott viselkedési szabályok tükrében ad értékelést és ítéletet a gyerekről vagy a szülőről?” /Dr. Vanessa Lapointe/

Azt gondolom, hogy komoly gondolatok ezek, amin érdemes elgondolkodni. A szerző szerint a „jó viselkedés” elvárása egy gyerektől sok esetben lehetetlen, ha közben „meg sem próbáljuk megérteni a tényleges szükségleteit”. Sőt! A köztudatban lévő fegyelmezési elvek még rontanak is a helyzeten, hiszen csak fokozzák a feszültséget és rombolhatják a szülő-gyerek kapcsolatot, emeli ki számunkra Vanessa.

„Sajnos az uralkodó nevelési felfogás nagyon messzire van attól, hogy felismerje: a gyerekünk leglényegesebb szükséglete a velünk való szoros, bizalmi kapcsolat, az érzelmi közelség. Az uralkodó felfogás nyomására olyan módszereket alkalmazunk, amelyek többet ártanak, mint amennyit használnak.” /Dr. Vanessa Lapointe/

Ajánlás

A Sérülésmentes gyereknevelés című könyvet minden olyan érdeklődő szülőnek nagy szeretettel tudom ajánlani, aki nem elégedett a jelenlegi állapotokkal és úgy érzi, hogy se vége, se hossza a rendetlenkedésnek és a folyamatos büntetéseknek. Ajánlom azoknak, akik úgy érzik, hogy a fegyelmezési eszközeik frissítésre szorulnak és szeretnék, hogy a szülő-gyerek kapcsolat ne lássa kárát a mindennapos feszültségeknek.

„Ez a könyv útmutatót ad ahhoz, hogyan lehet kilépni a jelenleg uralkodó nevelési kultúra szűk keretei közül, hogy nyugodt és egészséges világot teremtsünk, ahol a gyerekek napról napra megtapasztalhatják a szeretetteljes kötődés jótéteményeit.” /Dr. Vanessa Lapointe/

A szerző által kitalált mottó és nevelési alapelv:

„Lássunk a szívünkkel! Hallgassunk a szívünkre! Cselekedjünk a szívünk szerint!”

Vanessa Lapointe arra hív bennünket, hogy a szívünket kövessük és bízzunk magunkban. Szerezzük vissza a tisztánlátás képességét, hogy dekódolni tudjuk gyermekünk belső szükségleteit. A szerző szerint minden tudásunk meg van ahhoz, hogy „általunk a gyermekünk látványos átalakuláson menjen keresztül”.

„Soha ne feledjük, a gyerekek számára óriási szerencse, hogy épp az az ember az anyukájuk és az apukájuk, aki.” /Dr. Vanessa Lapointe/

A Sérülésmentes gyereknevelés című könyvben arról olvashatunk, hogy felszabadító érzés, amikor megszabadulunk a társadalmi elvárások nyomása alól. A hagyományos nevelési elvek igazodnak a jelenlegi közfelfogáshoz, hogy mindent azonnal érjünk el, vagyis azonnal fogadjon szót a gyermek. Vanessa Lapointe által képviselt elvek talán nem ennyire gyorsak és néha árral szemben kell úszni hozzá. Viszont így tudjuk a legjobb fejlődést biztosítani a gyermekünk számára, biztat bennünket a szerző.

Személyes vélemény

Nagyon tetszett a Sérülésmentes gyereknevelés című könyv. Igazán fontos pillanatban „talált meg” engem és hálás vagyok a mondanivalójáért.

Korábban írtam róla, hogy mostanában egy kicsit eltolódott a fókusz az életemben és nagyon régen olvastam utoljára gyereknevelésről szóló könyvet. A hosszú hónapok után a Sérülésmentes gyereknevelés című könyv igen nagy hatással volt rám. A benne lévő üzenetekre most kifejezetten szükségesem volt, hogy visszatalálhassak magamhoz és ahhoz, hogy milyen anya is szeretnék lenni.

Számomra azért lett nagyon fontos Vanessa Lapointe könyve, mert sok szempontból hasonló üzenetet közvetít az olvasó felé, mint az egyik legkedvencebb gyereknevelésről szóló könyvem a Pozitív fegyelmezés. Mindkettő azt a kérdést feszegeti, hogy miből gondoljuk, hogy a gyereknek előbb rosszul kell éreznie magát ahhoz, hogy utána „jól” viselkedjen…

„Ha a fegyelmezés egyedül arra összpontosít, hogy kiirtsa a gyerekek rossznak nevezett viselkedését, akkor biztos, hogy káros.” /Dr. Vanessa Lapointe/

A Sérülésmentes gyereknevelés című könyv alapjaiban rengeti meg az uralkodó nevelési elveket, úgyhogy közben tudományosan is alátámasztja számunkra a szerző az állításait. A könyv első felében inkább elméleti tudást és szemléletformáló gondolatokkal találkozhatunk. A második részben pedig Vanessa Lapointe gyakorlati tanácsait ismerhetjük meg.

„Általános értelmezés szerint a fegyelem és a fegyelmezés az a módszer, amivel elérhető, hogy a gyerekünk jó magaviseletén keresztül elfogadja a társadalom által diktált szabályokat. Azonban életbevágó jelentősége van, hogy a fegyelmezés úgy megy-e végbe, hogy közben kielégülnek a gyermek természetes szükségletei. Könyvemben arról szeretnék szólni, hogy mire van szükségük a gyerekeknek, mi a fegyelem és a fegyelmezés, hogyan lehet fegyelmezni, hogy közben ne okozzunk kárt.” /Dr. Vanessa Lapointe/

Ez alapján talán már érhető, hogy Vanessa Lapointe mindennapi munkája során miért elsősorban a szülőkre fókuszál és miért az ő szemléletmódjukat szeretné befolyásolni a gyereknevelés terén. Hiszen a gyerekeknek természetükből fogva vannak módszereik, hogy felhívják magukra és szükségleteikre a figyelmet. Ez kisbabakorban nem zavar bennünket, de később annál kisebb a türelmünk hozzá.

„A gyerek csak azt csinálja, amit gyerekként, a maga fejlődési szakaszában csinálnia kell. Nem a gyereknek kell megváltoztatnia a viselkedését. A felnőttnek kell másként reagálnia a gyerek megnyilvánulásaira.” /Dr. Vanessa Lapointe/

Nagyon fontos kérdés:

„Vajon az a szülő tényleg „rossz”, akinek a gyereke pont úgy reagál, ahogy egy gyerek szokott?” /Dr. Vanessa Lapointe/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A gyerek számára az a nagyszerű, ha a felnőtt „elég jó minta”. A felnőtt azzal teszi a legtöbbet és a legjobbat, ha a helyén van a szíve, és úgy cselekszik, ahogy szeretné, hogy vele tegyenek ugyanilyen helyzetben. Ha ezt megadja a gyereknek, ő rábízhatja magát, és az egész élete magabiztosság pályáján mozog.” /Dr. Vanessa Lapointe/

 

Mi a fegyelmezés, és mi nem az? Erről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Dr. Vanessa Lapointe: Sérülésmentes gyereknevelés című könyvről írt bejegyzések

 

Fegyelem és fegyelmezésGyakorlati megvalósítás
Társas kapcsolatokSzelíd nevelés
A fegyelmezési spirálKivételes képességű gyerekek
Nőjünk fel a feladathoz!