Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés

kép: www.pozitiv-fegyelmezés.hu

Reneszánsz Kiadó, 2013

315 oldal

A kiadó honlapján sajnos nem sok infót találhatunk a könyvről.

Reneszánsz Kiadó – Pozitív fegyelmezés

A Pozitív Fegyelmezés honlapján viszont annál többet tudhatunk meg a könyvben szereplő elvekről, az erre épülő tanfolyamokról. Ezenkívül figyelmetekbe ajánlom a Pozitív Fegyelmezés Facebook csoportot is, aminek én is tagja vagyok. Nagyon jó közösség és értelmes kérdések kerülnek elő.

 

A könyv nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borító alján lévő szöveg:

Gyakorlati kézikönyv, amely segítséget nyújt gyermekünk felelősségtudatának, problémamegoldó és együttműködési készségének kifejlesztéséhez

 

Fülszöveg

Jane Nelsen pozitív fegyelmezésről szóló könyve szokatlan hangot üt meg a magyar gyereknevelési irodalomhoz szokott olvasó számára. A szerző leleplezi, hogy a hagyományos büntetőeszközök a gyerek megalázására épülnek, amire ép lelkű gyerek csak ellenállással vagy önfeladással reagálhat.

A könyv célja, hogy segítsen a bevett fegyelmezési eszköztárunkat olyan eszközökkel leváltani, amelyek határozott korlátokat állítanak, de egyben jellemformálóan hatnak, a felelősség és az életismeret irányába terelik a gyereket, miközben mentesek a megalázástól és az öncélú, rejtett bosszúvágytól hajtott büntetéstől. Nem kell ezt szégyellni: Nelsen fegyelmezni akar, de pozitív, azaz a személyiségfejlődést és a kapcsolatokat előrevivő formában.

A Pozitív fegyelmezés hasznos tippeket, eszközöket adhat azoknak, akik az egyensúlyt keresik szabadon engedés és korlátozás között. A könyv egyaránt szól szülőknek és tanároknak – mindenkinek, aki a hagyományos eszközöket valóban hatékonyakkal szeretné leváltani, vagy ilyeneket is beépíteni az eszköztárába.

A Pozitív fegyelmezés hasznos és gondolatébresztő adalék bármely gyerekekkel foglalkozó ember számára.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Először pár szót a korábbi kritikákról

A Pozitív fegyelmezés című könyv rengeteg pozitív kritikát kapott. Világszerte nagyon sok „rajongója” van a könyvben leírt elveknek. Magyarországon is népes tábor hirdeti, hogy Jane Nelsen által leírtak működnek és érdemes megpróbálkozni velük. Készült a könyvből tanároknak szánt verzió is, ami szinten népszerű.

A Pozitív Fegyelmezés honlapon tanfolyamra is be lehet iratkozni, ahol más tanulni vágyókkal együtt lehet az olvasottakat átbeszélni és kérdezni. Én személy szerint nem voltam ilyen tréningen, de ismerek olyat, aki volt és csak jókat tudott róla mondani. Tanároknak is szerveznek tanfolyamokat.

Idézet az Előszóból:

„Jane Nelsen egybegyűjtötte az előtte járt úttörők bölcsességét, és meleg fényű tábortüzet gyújtott mindazon szülők és pedagógusok számára, akik a hatástalan elméletek helyett valóban bevált, időtlen irányelvekre vágynak.” /H. Stephen Glenn – www.empoweringpeople.com/

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

Amikor egyszer egy könyvesboltban megláttam, kis gondolkodás után azonnal megvettem Jane Nelsen könyvét. Tetszett a cím és a borító. A második gyermekünk megérkezése utáni időszakban olvastam. Teljesen magával ragadott. Ez az egyik kedvenc könyvem a gyereknevelés témájában.

Személyes tapasztalat

Jane Nelsen-nek a könyv szerint 2006-ban hét gyermeke volt és tizennyolc unokája. Kerestem az interneten a mostani számokat, de nem találtam friss adatot.

A könyvből nagyon érződik, hogy szülőtársként tekint az olvasóra. Nem csak magasztos elméletekkel dobálózik. Azonosulni tud a szülők mindennapos problémáival. A Pozitív fegyelmezés módszerét a saját gyerekein is „tesztelte”.

„Saját gyermekeimből mindig is ihletet, új lehetőségeket és szeretetet merítettem. Ha róluk beszélek, sajátos időszámítást használok: vannak „előtte”, „közben” és „utána” nevelt gyerekeim.” /Jane Nelsen/

A Pozitív fegyelmezés egy teljesen új szemléletmódot próbál képviselni a gyereknevelésben. Középutat szeretne mutatni a büntetés és a túlzott engedékenység között. A módszer arra hivatott, hogy „egyszerre legyünk emberségesek és határozottak”.

Ahogy korábban is írtam, én személy szerint nagyon szeretem ezt a könyvet. Sok jó elvet és témát vett fel. Ami egy kicsit nehézség, hogy sokszor nehéz az elméletet gyakorlatba ültetni. Fel van dobva a téma, de nehéz elindulni. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy ha megértettük az irányt, akkor már fél sikert értünk el. Ha csak néha megállunk és átgondoljuk, ahogyan éppen fegyelmezni szeretnénk, akkor már óriási haladást értünk el. Pozitívan fegyelmezni egyáltalán nem könnyű.

„A pozitív fegyelmezés csak akkor válik be, ha a felnőtt tisztelettel fordul a gyerekek felé, és a módszerek hosszú távú hatásait tarja szem előtt.” /Jane Nelsen/

A könyvben szereplő tanácsok közül számomra a leghasznosabb a családi gyűlések módszere volt. Lényegében arról van szó, hogy rendszeresen leül a család és megpróbál megoldásokat keresni a veszekedésekre, a vissza-visszatérő stresszes szituációkra. Jane Nelsen rengeteg ötlettel és tanáccsal látja el az olvasót ebben a témában. Azt gondolom, hogy már az ötlet is zseniális, még akkor is, ha nem oldódik meg minden probléma egy varázsütésre.

Ajánlás

„Sok csodálatos könyvet olvastam, melyekből megtudhattam, micsoda fantasztikus dolgokat kellene véghezvinnem a gyermekeim lelkében, azt azonban egyik könyv sem magyarázta el, miképpen is lehetne elérni ezeket a magasröptű célokat.” /Jane Nelsen/

 

kép: Positive Discipline

 

Mindenkinek csak ajánlani tudom a pozitív fegyelmezés módszerét. Azt gondolom, hogy Jane Nelsen filozófiájáról mindenkinek hallania kéne. Ez a könyv annyira alapjaiban kérdőjelezi meg az eddig „bevált” módszereket, a büntetést, hogy szerintem senki sem tud úgy „túl lenni” ezen a könyvön, hogy nem változott volna meg a hozzáállása az egész gyerekneveléshez.

„Személyes tapasztalatból … tudom, hogy ezek a módszerek beválnak, ha helyesen alkalmazzuk őket.” /Jane Nelsen/

Ahogy írtam fent, a pozitívan fegyelmezést módszerét elsajátítani nem könnyű. Sokszor elfelejti az ember, sokszor lankad a lelkesedés, de érdemes újra és újra visszatérni ehhez a könyvhöz és ihletet meríteni az itt olvasható gondolatokból.

A könyv használatáról

Minden fejezet végén van áttekintés és kérdések, hogy a korábban olvasottak jobban rögzüljenek. Ez nagyon hasznos, hogy az egész elvet rendszerben lássuk, és leellenőrizzük, hogy tényleg átjött-e a lényeg. Olyan mint egy igazi tankönyv, ahol a fejezet végén keresztkérdések vannak. Ha nincs meg minden válasz, visszakereshető. Tényleg nagyon hatékony!

A szerzőnő azt tanácsolja, hogy mindig csak egy új módszert alkalmazzunk, és lassan haladjunk előre! Azért tartom ezt a felfogást hasznosnak, mert tényleg minden fejezet nagyon mélyen és régen belénk ivódott témákat feszeget, amikről nehezen mondunk le és nehezebben változtatunk rajtuk.

„A pozitív fegyelmezés nem a tökéletességről szól. … Ezek az elvek nem garantálják a tökéletességet – csak azt, hogy sokkal több szeretettel és örömmel járunk majd az úton.” /Jane Nelsen/

Én személy szerint teljesen kezdő vagyok a könyvben szereplő tanácsok megfogadásában. De törekszem rá, hogy észre vegyem a fegyelmezési módszereim előnyeit és hátrányait. Igyekszem kerülni a büntetést és inkább a megoldásra koncentrálni. Remélem, hogy lesz még lehetőségem fejlődni, akkor is, ha most nehéznek tűnik megvalósítani az elveket. Például amikor a gyerekeim veszekszenek, vagy egyszerre próbálnak hozzám beszélni. Nekem kezd felforrni az agyvizem, ekkor kellene lehiggadni és a hosszú távra gondolni…

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Vajon honnan a csudából vettük azt az elképesztő gondolatot, hogy ahhoz, hogy egy gyerek jobban viselkedjék, először azt kell elérnünk, hogy rosszabbul érezze magát?” /Jane Nelsen/

 

A pozitív fegyelmezés alapjairól írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem, hogy a Jane Nelsen tanácsait felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban

 

Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvről írt bejegyzések

Pozitív megközelítésA megoldásra koncentrálás
Néhány alapfogalomBátorítás
Születési sorrendCsaládi gyűlés
RosszalkodásÉletmódbeli prioritások
KövetkezményekÖsszefoglalás